Εγκαίνια έκθεσης της ζωγράφου Βασιλικής Σαργολόγου

 

Στην καρδιά της Άνοιξης, που ο ουρανός πια είναι φεγγερός μετά την δύση του ήλιου, φαίνεται – ιδιαίτερα από το νησί μας – το έναστρο στερέωμα και το γεγονός αυτό δικαίως ενδυναμώνει το ενδιαφέρον των αστρονόμων και αστροφυσικών για τις παρατηρήσεις τους. Άλλωστε, ο μήνας αυτός είναι αφιερωμένος στην αστρονομία, μιας και η συγκεκριμένη επιστήμη έχει πολλούς θιασώτες – ερασιτέχνες και μη – αλλά και ακόμη περισσότερους θαυμαστές. Αυτό το χρονικό διάστημα, επέλεξε το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, να παρουσιάσει στην Πινακοθήκη της Νέας του Πτέρυγας, τα έργα μιας ξεχωριστής εικαστικής δημιουργού, της Βασιλικής Σαργολόγου, της οποίας η αφαιρετική γραφή είναι εμπνευσμένη, αφ’ ενός από την ενδοσκόπηση, αφ’ ετέρου από το σύμπαν.

Τα ελκυστικά, από την άποψη της αισθητικής, έργα της, φιλοτεχνημένα με διάφορα υλικά, ανεξαρτήτως μεγέθους, δίνουν την δυνατότητα στους θεατές για στοχασμό και περίσκεψη, καθώς και για διαδραστική συμμετοχή στα ζητούμενα, που εστιάζονται στην έρευνα του εσωτερικού μας κόσμου, σε αντιστοιχία με το εξωτερικό μας περιβάλλον, όχι μόνον το ορατό, αλλά και το αθέατο, που ωστόσο υπάρχει, συναισθανόμενοι όλοι εμείς πως το περιλαμβάνουμε και μας περιλαμβάνει.

Η Βασιλική γεννήθηκε από Έλληνες γονείς στα βάθη της Ασίας. Σε μία όαση μέσα στην έρημο. Θρυλικές πολιτείες- Τασκένδη, Σαμαρκάνδη, Μπουχάρα. Ενώ λατρεύει από παιδί το θέατρο και το τραγούδι, σπουδάζει στο Πολυτεχνείο. Αν και διανοητής του αφηρημένου, κάνει καριέρα μηχανολόγου-ηλεκτρολόγου. Από το καλοκαίρι του 2004, αρχίζει να δημιουργεί μια νέα γλώσσα αφήγησης. Παντρεύει τα δύο αντίθετα –  την γραμμική, ορθολογική σκέψη με το πάθος του ονειρευτή. Την τάξη με το χάος. Το αποτέλεσμα που βγαίνει από τα χέρια της Βασιλικής είναι μοναδικό.

Ευχαριστώ τη ζωγράφο για την αποδοχή της πρόσκλησής μας, καθώς και την Κριτικό και Ιστορικό Τέχνης Πρόεδρο της Καλλιτεχνικής μας Επιτροπής κα. Αθηνά Σχινά, που επιμελήθηκε την έκθεση.

Η έκθεσή, θα πλαισιωθεί – με την αφορμή αυτή – και με το παράλληλο γεγονός της διάλεξης, για ζητήματα της σύγχρονης αστροφυσικής από τον κ. Στράτο Θεοδοσίου, Αναπληρωτή Καθηγητή στον τομέα Αστροφυσικής – Αστρονομίας και Μηχανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Θέμα της διάλεξης: «Η ομορφιά της Αστρονομίας»

Ο Πρόεδρος του Δ. Σ. του Μουσείου

Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου

δρ. Νικόλαος Τσ. Φρόνας

 

Pin It on Pinterest