Ρόδος: Ένα νησί σε εκποίηση με τιμή εκκίνησης 17,46 το μέτρο


Νεκτάριος Σαντορινιός

Το νησί της Ρόδου αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα «αξιοποίησης»-ξεπουλήματος που επιχειρείται αυτή τη στιγμή από το ΤΑΙΠΕΔ στη χώρα μας. Στο μάτι του «εθνικού μεσίτη» έχουν μπει σχεδόν όλα τα δημόσια ακίνητα και οι μεταφορικές υποδομές του νησιού. Η αρχή γίνεται με μια από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού το «Γκολφ Αφάντου», η οποία ξεπουλιέται με 17,46 ? το μέτρο! Σειρά έχει το αεροδρόμιο και ό,τι λιγουρεύονται τα αρπακτικά που περιτριγυρίζουν το νησί

Το νησί της Ρόδου αποτελεί ένα από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως. Είναι φυσικό λοιπόν η επιχείρηση «ξεπούλημα» να αναζητεί πεδίο δράσης σε όλο το νησί. Το λιμάνι, που αποτελεί διεθνή πύλη εισόδου με καθημερινή κίνηση κρουαζερορόπλοιων, το Αεροδρόμιο (τρίτο σε διακίνηση επιβατών πανελληνίως), η Μαρίνα Μανδρακίου (κατασκευασμένη μπροστά από τα τείχη της παλιάς πόλης και αναπόσπαστο μέρος του ιστορικού κέντρου της πόλης) και 60.000 στρέμματα, περίπου, ακίνητης περιουσίας βρίσκονται στη λίστα του «εθνικού μεσίτη». Ανάμεσα σε αυτά τα ακίνητα περιλαμβάνονται σχεδόν όλες οι παραλίες της ανατολικής πλευράς του νησιού, αρχαιολογικοί χώροι, δασικές εκτάσεις, αγροτικές εκτάσεις και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Όλα αυτά γίνονται χωρίς κανένα σχεδιασμό, χωρίς καμία ενημέρωση και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Ακόμη και στις συνεδριάσεις του περιφερειακού και του δημοτικού συμβουλίου που έχουν γίνει για να συζητηθούν ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις ξεπουλήματος, οι εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ ήταν επιδεικτικά απόντες.Το ξεπούλημα ξεκινά με την παραλία Αφάντου, όπου περιλαμβάνονται δύο ενότητες της παραλίας: Στο Βόρειο τμήμα, μια πολύ μεγάλη έκταση 1.540 στρεμμάτων όπου βρίσκεται το γήπεδο γκολφ 18 οπών και οι αθλητικές εγκαταστάσεις και το νότιο τμήμα συνολικής έκτασης 257 στρεμμάτων. Για πολλά χρόνια το γήπεδο γκολφ λειτουργούσε και αποτελούσε πόλο έλξης πολλών αθλητών και επωνύμων, παρά το γεγονός ότι το αρχικό σχέδιο κατασκευής κτιριακών εξυπηρετήσεων και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αφήνοντας κουφάρια ένα ημιτελές ξενοδοχείο, τρεις πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων και του καταδυτηρίου. Η αδιαφορία των τοπικών φορέων και του ΕΟΤ οδήγησαν το γήπεδο στην εγκατάλειψη. Η γνωστή τεχνική της «αποδόμησης» και της απαξίωσης της δημόσιας περιουσίας είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει την πεποίθηση στους κατοίκους του νησιού ότι η μόνη λύση για την αξιοποίηση του γηπέδου θα ήταν η ιδιωτικοποίηση αφού. «δεν είμαστε  ικανοί να το διαχειριστούμε».

Έτσι, με πρόσχημα την απαξίωση του γηπέδου μεταφέρθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ το σύνολο της παραλίας. Δηλαδή, εξαιτίας της ανικανότητας του κράτους και των τοπικών φορέων να αξιοποιήσουν ένα αθλητικό κέντρο συνολικής έκτασης 450 στρεμμάτων, οδηγούνται σε ξεπούλημα 1858 στρέμματα (4πλάσια έκταση) τα οποία αναπτύσσονται σε ένα μέτωπο παραλίας περίπου 7 χιλιομέτρων. Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς ότι το ξεπούλημα («αξιοποίηση» κατά την κυβέρνηση) δεν αφορά το απαξιωμένο γήπεδο γκολφ αλλά μια από τις καλύτερες παραλίες του νησιού.

Το αποτέλεσμα αυτού του ξεπουλήματος θα είναι να αποκλειστεί, στην πράξη, το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας Αφάντου, αφού θα καταργηθεί ο εσωτερικός δρόμος κυκλοφορίας καθώς όλοι οι κάθετοι δρόμοι προς αυτήν. Ταυτόχρονα, η «αξιοποίηση» θα οδηγήσει σε χτίσιμο επιφάνειας κάλυψης 160.000 τετραγωνικών μέτρων. Σε αυτά περιλαμβάνονται περίπου 400 τουριστικές κατοικίες, οι οποίες αποτελούν μια απόλυτα αντιαναπτυξιακή επιλογή που δεν παράγει θέσεις εργασίας. Παράλληλα, θα χτιστούν ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 4.000 νέων κλινών, σε ένα νησί που θεωρείται κορεσμένο τουριστικά. Το επιστέγασμα όλων των παραπάνω είναι ότι κανένας δεν υποχρεώνει τον επενδυτή να διατηρήσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις και το γκολφ. Μα γι’ αυτά υποτίθεται δε ξεκίνησε η όλη διαδικασία;;;

Στις 22 Ιουλίου το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι ο διαγωνισμός για το ξεπούλημα ήταν επιτυχής αφού κατέθεσαν προσφορά 2 εταιρείες για το Βόρειο Αφάντου (το τμήμα με το γκολφ, 1.540 στρ.) ύψους 26,9 εκ ? και τρείς για το Νότιο Αφάντου (257 στρ.) ύψους 13,9 εκ. ?. Με μία απλή διαίρεση αντιλαμβάνεται κανείς ότι το αντίτιμο δεν αντιστοιχεί απλά σε ξεπούλημα αλλά σε χάρισμα! Μια από τις καλύτερες παραλίες του νησιού και μία από τις καλύτερες της Μεσογείου πωλείται με τίμημα 17,46 ? το τετραγωνικό μέτρο! Όμως, το ακόμη πιο εξοργιστικό είναι ότι πωλείται για να γίνει ένα κλειστό τουριστικό κέντρο μαζικού τουρισμού και τουριστικών κατοικιών κατά τα πρότυπα των παραλιών της Ισπανίας που σήμερα είναι περιοχές φαντάσματα.

Το «Γκολφ Αφάντου» είναι ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο της Ρόδου που η αδιαφορία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ το καταδίκασαν σε απαξίωση για να έρθουν σήμερα σε συνεργασία να το «χαρίσουν». Η αξιοποίηση του «Γκολφ Αφάντου» είναι επιβεβλημένη.  Όχι όμως με όρους αποικιοκρατίας αλλά με όρους δημοσίου συμφέροντος. Η οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση του ποιοτικού- εναλλακτικού τουρισμού. Η αξιοποίηση της περιοχής πρέπει να γίνει με σεβασμό σε βασικές αρχές όπως είναι:

  • η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος,
  • η δημιουργία θέσεων εργασίας,
  • η ανάπτυξη της περιοχής και του νησιού με όρους αειφορίας, βιωσιμότητας και ήπιων μορφών επέμβασης,
  • η προστασία του περιβάλλοντος και η στροφή του τουριστικού μας προϊόντος σε εναλλακτικές – ποιοτικές μορφές τουρισμού,
  • η αξιοποίηση-ανάδειξη των υφιστάμενων αθλητικών και ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και η επέκταση τους στην κατεύθυνση του αθλητικού και προπονητικού τουρισμού,
  • η διασφάλιση της ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών σ’ όλο το μήκος της παραλίας.

Τα παραπάνω σημεία δεν είναι ουτοπικές ιδέες μια ιδεατής και εξώκοσμης τουριστικής ανάπτυξης. Είναι η βάση για την επιβίωση αυτού του τόπου που άλλοτε -όχι όμως πολύ παλιά- μπορούσε με αυτάρκεια να συντηρήσει τον πληθυσμό του και «να μοιράσει με ένα δικαιότερο τρόπο την πίτα». Σήμερα, η ετεροβαρής υποτιθέμενη ανάπτυξη πνίγει εν πολλοίς τους πολλούς στα χρέη, τους πετάει ένα ξεροκόμματο, και κρατά για τον εαυτό της τη «μαγιά» για να «ζυμώσει» και αλλού.

*Ο Νεκτάριος Σαντορινιός είναι  συντονιστής της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου και  Περιφερειακός Σύμβουλος  Νοτίου Αιγαίου.

Πηγή : tvxs

Pin It on Pinterest

Shares
Share This