Στις 14 Νοεμβρίου πρόκειται να παραδοθεί τελικά το πρώτο ελικοπτεροφόρο και σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων στο ρωσικό Ναυτικό από την Γαλλία, όπως δήλωσε σήμερα ο Ρώσος αντιπρόεδρος Ντιμίτρι Ρογκόζιν.
Όπως διευκρίνισε ο Ρώσος αντιπρόεδρος ο κρατικός φορέας αμυντικών προμηθειών της Ρωσίας Rosoboronexport έλαβε πρόσκληση για τις 14 Νοεμβρίου στο Σεν Ναζέρ, όπου βρίσκονται 360 Ρώσοι ναύτες (οι οποίοι βρίσκονται στη Γαλλία για εκπαίδευση) για να παραλάβει το πρώτο πλοίο, Mistral το “Vladivostok”, αλλά και για την καθέλκυση του δεύτερου», δήλωσε ο Ρογκόζιν.
Δύο ημέρες νωρίτερα η επιβεβαίωση για την παράδοση του πρώτου Mistral είχε έρθει από υψηλόβαθμο στέλεχος της ναυπηγικής βιομηχανίας DCNS.
«Η παράδοση του πρώτου ελικοπτεροφόρου Mistral είναι θέμα μερικών ημερών ή εβδομάδων», είχε πει πιο συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος.
Τον Ιούνιο του 2011 Ρωσία και Γαλλία υπέγραψαν συμφωνία ύψους 1,2 δισ. € για την αγορά δύο σκαφών Mistral με το πρώτο σκάφος το Vladivostok να αναμένεται στη Ρωσία περί τα του έτους ενώ το δεύτερο σκάφος το Sevastopol, το 2015.
Νωρίτερα δημοσιεύματα του Τύπου είχαν αναφέρει πως η παράδοση του πρώτου Mistral επίκειται στις δύο πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου.
Στις 14 Οκτωβρίου ο υπουργός Βιομηχανίας της Ρωσίας Denis Manturov είχε δηλώσει πως η Μόσχα δεν είχε λάβει από το Παρίσι ειδοποίηση για άρνηση παράδοσης του Mistral.
Την περασμένη εβδομάδα το Κρεμλίνο είχε κάνει γνωστό πως σε περίπτωση που η Γαλλία αρνηθεί την παράδοση των σκαφών στη Ρωσία τότε θα προσφύγει σε ένδικα μέσα ζητώντας αποζημίωση για το ακυρωθέν συμβόλαιο.
Παρόλα αυτά, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν είχε επισημάνει την Τρίτη ότι ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα ανακοινώσει την απόφασή του για την αμφιλεγόμενη παράδοση του Mistral στη Ρωσία «κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου».
Στις 16 Οκτωβρίου ο Ολάντ επανέλαβε ότι θα πρέπει να γίνει «σεβαστή πλήρως» η εκεχειρία στην Ουκρανία προτού η χώρα του προχωρήσει στην παράδοση του πρώτου Mistral στη Ρωσία.
Έπειτα όμως από τις σημερινές δηλώσεις του Ρώσου αντιπροέδρου η παράδοση των Mistral είναι επικείμενη και αυτό παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ προς την Γαλλία για να ακυρωθεί το συμβόλαιο και να ανασταλεί η παράδοση.
Οι ΗΠΑ πραγματικά εξάντλησαν κάθε περιθώριο πίεσης στο Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ο οποίος προς στιγμή έδειξε ότι να κάμπτεται πλην όμως η συμφωνία και το συμβόλαιο ήταν απόλυτα δεσμευτικά. Η παράδοση των σκαφών ταυτόχρονα σηματοδοτεί και ένα καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία των ΗΠΑ απέναντι στους συμμάχους της καθώς δημιουργεί ρήξη μέσα στους κόλπους της συμμαχίας, όσο και αν αυτή επιχειρείται να παραμείνει στο παρασκήνιο.
Στις ΗΠΑ 6 ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές συμπεριλαμβανομένου και του περιβόητου John McCain βέβαια με επιστολή τους στο Γάλλο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα για την επικείμενη παράδοση. Την ίδια περίοδο η γερουσιαστής Ileana Ros-Lehtinen επικεφαλής της επιτροπής των ρεπουμπλικάνων για εξωτερικές υποθέσεις είχε προτείνει ψήφισμα στο οποίο θα γινόταν αναφορά ότι η Γαλλία και άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ όπως και της ΕΕ θα αρνιούνταν να πωλήσουν οπλικά συστήματα αιχμής στη Ρωσία,.
Παρόλα αυτά όλες αυτές οι πιέσεις δεν πέρασαν και η Ρωσία θα παραλάβει κανονικά τα σκάφη.
Με την παραλαβή των σκαφών η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει και στην υλοποίηση της προαίρεσης για την αγορά δύο επιπλέον σκαφών αν και θεωρείται σίγουρο πως θα προχωρήσει στην ναυπήγηση δικής της κλάσης στηριγμένη σχεδιαστικά στα Mistral καθώς ήδη διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία αφού ένα μεγάλο μέρος του σκάφους έχει κατασκευαστεί σε ρωσικά ναυπηγεία στην Αγία Πετρούπολη.
Το εγγραφο της τελετής παράδοσης του πρώτου Mistral στο ρωσικό Ναυτικό
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr