Ισµήνη Καρύδη-Σβένσον: H Ελληνίδα που διείσδυσε στα άδυτα του Λευκού Οίκου – Το δεξί χέρι του Μ.Οµπάµα

Η Ισµήνη Σβένσον είναι η Ελληνίδα που διείσδυσε στα άδυτα του Λευκού Οίκου και βρίσκεται πίσω από τον πιο ισχυρό άνδρα του πλανήτη, τον Μπαράκ Οµπάµα.

«Συνάντησα τον Μπαράκ Οµπάµα πριν από αρκετά χρόνια, ως µέλος της οργάνωσης που προωθούσε την εκστρατεία του Κόµµατος των Δηµοκρατικών», λέει η Ισµήνη και συνεχίζει: «Είναι χαρισµατικός, διαθέτει αµεσότητα, είναι απλός και επικοινωνιακός σε σηµείο που κερδίζει ακόµη και τον αντίπαλό του. Διαθέτει άπειρες γνώσεις, είναι ευγενικός και, παρά τον συντηρητισµό της αµερικανικής κοινωνίας, είναι εξαιρετικά αντισυµβατικός».

Η Ισµήνη Σβένσον κέρδισε την εµπιστοσύνη του Οµπάµα και βρέθηκε τελικά στον στενό πυρήνα των ανθρώπων που οργάνωσαν πριν από χρόνια τις εκστρατείες προβολής και προσέλκυσης υποστηρικτών για τον Αµερικανό πρόεδρο. «Ο πλανητάρχης είναι γνώστης της Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας και λάτρης της σύγχρονης Ελλάδας», υπογραµµίζει η Ισµήνη Σβένσον, αποκαλύπτοντας λεπτοµέρειες από συζητήσεις οι οποίες πιστοποιούν τα λεγόµενά της:

«Ο πρόεδρος µου έχει µιλήσει µε τα καλύτερα λόγια για τη χώρα µας. Οσο για την ελληνική κρίση, θεωρεί ότι έχει να κάνει µε τη γενικότερη παγκόσµια οικονομική κατάσταση και πιστεύει πως µε την αισιοδοξία που µας χαρακτηρίζει ως λαό θα καταφέρουµε να την ξεπεράσουµε». Παραδέχεται ότι µε τον Οµπάµα εξακολουθεί να διατηρεί καλές σχέσεις, αλλά ότι τώρα πια η επικοινωνία τους είναι πιο αραιή λόγω του φορτωµένου προγράµµατός του: «Ο Ομπάμα έχει πάμπολλες υποχρεώσεις, κάτι που σημαίνει ότι οι άνθρωποί του έχουμε στενή συνεργασία κυρίως με το επιτελείο του παρά με τον ίδιο. Ενας πλανητάρχης άλλωστε έχει να διαχειριστεί πολλά πράγματα κι επομένως έχουμε μοιράσει αρμοδιότητες».

H Ισµήνη Καρύδη-Σβένσον γεννήθηκε στην Αθήνα. Η οικογένειά της έχει παράδοση στις επιστήµες και την πνευµατική καλλιέργεια. Ο πατέρας της, Απόστολος Καρύδης, ήταν πολιτικός µηχανικός-οικονομολόγος µε πλούσιο επαγγελµατικό βιογραφικό και η µητέρα της, Μαρία, αρχαιολόγος. Σε ηλικία 3 ετών η Ισµήνη διαγνώστηκε ως πάσχουσα από ρευµατοειδή αρθρίτιδα και νοσηλεύτηκε για µεγάλο χρονικό διάστηµα, αρχικά στο Νοσοκοµείο Παίδων «Αγία Σοφία» και εν συνεχεία στο Northwick Park Hospital του Λονδίνου.

Οι γιατροί προσπάθησαν να προετοιµάσουν τους γονείς της για το ενδεχόµενο της µόνιµης αναπηρίας. Η ίδια, όµως, µολονότι ήταν µικρό παιδί ακόµη, δεν ήταν διατεθειµένη να µείνει καθηλωµένη σε αναπηρικό καροτσάκι. Πίστευε εμμονικά ότι θα ξεπερνούσε το πρόβληµά της µε εντατική άσκηση. Και πράγματι κατάφερε να αυτοθεραπευτεί, δίνοντας ένα συγκινητικό, σπάνιο παράδειγµα της δύναµης που ανακαλύπτει κανείς µέσα του όταν έχει θέληση και πάθος για τη ζωή.

Οταν σε ηλικία 15 ετών θα πάρει τιµητικές διακρίσεις από το Royal Academy of Dance, ο ξένος Τύπος αναφέρεται στην Ισµήνη µε διθυραµβικά σχόλια, τονίζοντας ότι αυτή η θαυμάσια μπαλαρίνα έως πριν από µερικά χρόνια θεωρούνταν καταδικασµένη να µην περπατήσει ποτέ ξανά – πόσο µάλλον να χορέψει.

Η Ισµήνη Καρύδη -όπως ήταν το επώνυµό της εκείνη την εποχή- µεταµορφώνεται σε σύγχρονο σύµβολο υπέρβασης. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τους πόνους και την προσπάθεια που έκανα προκειμένου να ξεπεράσω το πρόβληµά µου», εκμυστηρεύεται σήμερα και προσθέτει: «Το ζητούμενο ήταν όμως η θεραπεία μου – κι εγώ ήμουν αποφασισμένη να γίνω καλά. Ηθελα να περπατήσω έστω κι αν τα πόδια µου ήταν γεµάτα νάρθηκες. Το κορµί λύγιζε από τους πόνους, αλλά διψούσα για µια φυσιολογική ζωή, µια ζωή όπως όλων των παιδιών της ηλικίας µου». Τελικά η θέλησή της υπερίσχυσε όλων: «Κατάφερα να αποθεραπευτώ πλήρως καθώς έφτανα στην εφηβεία µου. Λίγα χρόνια αργότερα, όταν µυήθηκα στην τέχνη του χορού παρουσιάζοντας υψηλές επιδόσεις, οι δάσκαλοι και οι γιατροί που έµαθαν το ιατρικό µου ιστορικό έµειναν κυριολεκτικά µε το στόµα ανοιχτό».

Διαπρεπείς επιστήµονες αναφέρουν την περίπτωσή της σε συγγράµµατα, ενώ η ίδια έχει ήδη προχωρήσει παρακάτω. Τελειώνοντας το σχολείο, θέλησε να ακολουθήσει την οικογενειακή παράδοση και σπούδασε πολιτικός µηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ο ξαφνικός χαµός του πατέρα της την ανάγκασε να αναλάβει τη διεύθυνση του τεχνικού γραφείου Καρύδη, το οποίο είχε σε εξέλιξη διάφορα μεγάλα έργα. Το 2009, όταν διαφαίνεται η επερχόµενη κρίση, η Ισμήνη παίρνει την απόφαση να µεταναστεύσει αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. «Θέλησα να ζήσω στο εξωτερικό ψάχνοντας φως στο τούνελ», έχει δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξή της λέγοντας συγκεκριμένα ότι «στην Αµερική υπάρχει αξιοκρατία και προσφέρονται ίσες ευκαιρίες στους νέους. Εχεις τη δυνατότητα να εξελιχθείς και να αναπτύξεις τα ταλέντα σου. Δούλεψα σκληρά και τελικά η προσπάθειά µου αναγνωρίστηκε».

Η Ισμήνη ασχολήθηκε µε τα κοινά χάρη στην κοινωνικότητά της. Η ίδια, µάλιστα, παραδέχεται ότι έγινε µέλος του Κόµµατος των Δηµοκρατικών λόγω της ιδεολογικής της τοποθέτησης, καθώς θεωρεί πως όταν ασχολείσαι µε τα προβλήµατα ενός τόπου, του προσφέρεις τη δυνατότητα να προοδεύσει. Σήµερα η Ισµήνη Σβένσον θεωρείται από τα πιο σηµαντικά στελέχη στο επικοινωνιακό team του Μπαράκ Οµπάµα, µια θέση που την έφερε σε επαφή και µε άλλα κορυφαία πρόσωπα.

«Καµία προσωπικότητα που αναλαµβάνει υψηλή θέση δεν είναι τυχαία. Για παράδειγμα, ο Μπιλ Κλίντον είναι ευγενικός, µια ήρεµη δύναµη µε αέρα σταρ. Οταν γνώρισα την Κριστίν Λαγκάρντ, παρά την αυστηρότητα και τον συντηρητισµό που εκπέµπει ως άτοµο, µε κέρδισε αµέσως καθώς είναι απολύτως ενήµερη για τα ελληνικά θέµατα και τα προβλήµατά µας». Για την Ισµήνη, βέβαια, πάνω απ’ όλους είναι ο άνθρωπος τον οποίο στηρίζει, ο Μπαράκ Οµπάµα. Oπως λέει µε έµφαση, πρόκειται για «πολιτικό µε όραµα, που ξεκίνησε ένα σηµαντικό έργο πριν από χρόνια και το οποίο πρόκειται να ολοκληρώσει οδηγώντας σε οικονοµική ανάκαµψη και πολιτική σταθερότητα τις Ηνωµένες Πολιτείες της Αµερικής».

Η Ισµήνη είναι πλέον παντρεµένη µε τον Αµερικανό διεθνολόγο και καθηγητή στο Πανεπιστήµιο του Τζόρτζ­ταουν Μαρκ Σβένσον, ενώ έχει ιδρύσει τον µη κερδοσκοπικό οργανισµό StayUNITED. Και όπως λέει η ίδια, «στόχος µας είναι να βελτιώσουµε την ποιότητα ζωής στις τοπικές κοινωνίες, τόσο στην Αµερική όσο και στον υπόλοιπο κόσµο. Η φτώχεια και η δυστυχία είναι ανθρώπινα δηµιουργήµατα και καταπολεµούνται µέσα από την ανθρώπινη πρωτοβουλία». Το έργο της έχει γίνει θέμα συζήτησης στα υψηλά πολιτικά σαλόνια των Ηνωμένων Πολιτειών και μάλιστα τον ερχόμενο χειμώνα ο Λευκός Οίκος πρόκειται να τη βραβεύσει γι’ αυτό. Η ίδια συμπληρώνει με νόημα: «Επιθυµώ μελλοντικά να κάνω σημαντικό έργο βοηθώντας και την Ελλάδα». Οσο για τα μελλοντικά της σχέδια; Η Ελληνίδα σύµβουλος του Μπαράκ Οµπάµα ξέρει ότι κατέχει µια επίζηλη και πολλαπλά χρήσιµη θέση. Γι’ αυτό και δεν αποκλείει να ασχοληθεί και η ίδια µε την πολιτική στο άµεσο µέλλον. Αλλωστε, θα είναι σε θέση να σηκώσει στις δικές της πλάτες την προεκλογική της εκστρατεία, καθώς διαθέτει το know how. Εχει γίνει το πρόσωπο των ηµερών στις ΗΠΑ, καθώς της προσφέρουν γην και ύδωρ για να εµφανιστεί σε εκποµπές, όπως το «The Queen Latifah Show» και το «Nightly News» στο ΝBC, αλλά εκείνη ετοιµάζει µία ακόµα έκπληξη, τη βιογραφία της, που θα διαθέτει έντονη γεύση από Ελλάδα, αλλά και από τα άδυτα του Λευκού Οίκου – κάτι που, μάλλον, εξασφαλίζει τον χαρακτηρισμό «best seller»…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Pin It on Pinterest