Ρόδος: Σε 6 ώρες έριξε την βροχή ενός ολόκληρου μήνα στην πόλη

ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΞΙ ΩΡΕΣ ΕΠΕΣΕ Η ΒΡΟΧΗ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΙΟ ΥΕΤΟΦΟΡΟΥ ΜΗΝΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Γράφει ο Σεραφείμ Χριστοδούλου, πτυχιούχος Μετεωρολόγος- Κλιματολόγος, εκλεγμένο μέλος της Βασιλικής Μετεωρολογικής Εταιρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Έντονη καιρική δραστηριότητα υπήρξε το τελευταίο διήμερο στο νησί της Ρόδου με αποκορύφωμα την 1η Νοεμβρίου 2021.

Η αιτία ήταν ένα αποκομμένο βαρομετρικό χαμηλό νοτιοδυτικά της Σικελίας όπου αναβαθμίστηκε, λόγω των θερμών νερών της Μεσογείου, σε Μεσογειακό Κυκλώνα. Ο κυκλώνας αυτός προχορώντας εξασθενούμενος ανατολικότερα έφτασε νοτιοανατολικά της νήσου Ρόδου με την αλλαγή της ημέρας την Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 σε μορφή πλέον ενός ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού διατηρώντας όμως κάποια από τα τροπικά χαρακτηριστικά του.

Το βόρειο κράσπεδο του βαρομετρικού χαμηλού κατάφερε και έστειλε στο νησί κύτταρα καταιγίδων ενώ στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού (πόλη) παρατηρήθηκε υπερκυτταρική δραστηριότητα υψηλού υετού δίνοντας εκεί πολλαπλάσια ποσότητα βροχής.

Το δίκτυο των Αυτόματων Μετεωρολογικών Σταθμων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνουν την εικόνα της υετικής κατανομής στο νησί της Ρόδου την Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021:

Πόλη Ρόδου 119.6 χιλιοστά (σύνολο κακοκαιρίας 135.6 χιλιοστά),

Κατταβία 58.6 χιλιοστά (συνολο κακοκαιρίας 68.8 χιλιοστά),

Λίνδος 51.4 χιλιοστά (σύνολο κακοκαιρίας 74.6 χιλιοστά) και

Έμπωνας 32.2 χιλιοστά (σύνολο κακοκαιρίας 74.2 χιλιοστά).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνολο των σταθμών η κύρια ποσότητα βροχής που καταγράφηκε την Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 έπεσε σε διάστημα έξι ωρών. Ενώ τονίζεται ότι η βροχόπτωση στην πόλη της Ρόδου ήταν σχεδόν ίση με αυτήν που πέφτει, υπό φυσιολογικές συνθήκες, σε όλη την διάρκεια του πιο υετοφόρου μήνα του έτους (Δεκέμβριος) στη Ρόδο.

Αναφορικά με την προοπτική του καιρού για τις επόμενες επτά ημέρες, ήδη ο καιρός έχει βελτιωθεί ενώ κάποιες ασθενείς και τοπικού χαρακτήρα βροχές θα σημειωθούν μόνο την Τετάρτη τις πρωινές ώρες. Χαρακτηριστικό του καιρού των επομένων ημερών θα είναι η αυξημένη σχετική υγρασία και η άνοδος της θερμοκρασίας όπου από το Σαββατοκύριακο αναμένεται να φτάσει και τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest

Share This