Ρόδος : Τιμώντας τους Θεούς των προγόνων μας

Μία παρέα συμπολιτών μας μέσα από απλούς προβληματισμούς διαπίστωσε πως υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα και πολλοί προβληματισμοί στην χριστιανική θρησκεία και ακολουθώντας μία δική τους σειρά πεπραγμένων και διευρύνοντας τον κύκλο των συζητήσεων και των ερευνών τους πάνω στο θέμα θρησκείας κατέληξαν σε δικούς τους κανόνες θρησκείας. Ήδη αριθμούν γύρω στα 170 άτομα, έχουν το δικό τους χώρο συγκέντρωσης και τον δικό τους βωμό προσευχής.  Η θρησκεία τους στηρίζεται πάνω στην αρχαία ελληνική δωδεκάθεη και την ονομάζουν Ελληνική Εθνική Θρησκεία, που, μάλιστα, έχει ζητήσει από το 2006 την αναγνώριση της, αφού υπάρχουν οπαδοί της σε όλη την χώρα. Είχαμε μία συνάντηση μαζί τους και δέχθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας:

1) Τι είστε ;
Καθημερινοί άνθρωποι που χρόνια τώρα ακολουθούμε τα πατρώα ελληνικά λατρευτικά πρότυπα, αποφασίσαμε να ιδρύσουμε μια κοινότητα στην Ρόδο για να συμπορευτούν όλοι οι Ρόδιοι που προσπαθούν να κάνουν το ίδιο με εμάς .

2) Είστε Θρησκεία ;
Ο σημερινός άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον όρο θρησκεία και πίστη ως ένα στενό μοτίβο ψαλμών, μυστηρίων, δογμάτων, θεόπνευστων γραφών κ.α. που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Σε εμάς δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, η ελληνική κοσμοαντίληψη, ή θεοαντίληψη για να είμαστε και πιο σαφείς αγκαλιάζει τα πάντα, όλο το νοητό φάσμα βρίσκεται στην αρμονία, στην ευταξία του κόσμου και της κοινωνίας που ζούμε.

3) Λέγεστε Δωδεκαθεϊστές;
Ο όρος δωδεκαθεϊσμός όπως και ο όρος ειδωλολατρία χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν αλλά και τώρα απαξιωτικά απέναντι στην ελληνική θρησκευτική παράδοση, ξέρετε το δωδεκάθεο συμβολίζει την θεϊκή τελειότητα του κόσμου, την αρμονία του σύμπαντος μέσω 6 θεών και 6 θεαινών, το τελειότερο δωδεκάεδρο του Πυθαγόρα, αλλά εφόσον θέλετε να ξέρετε, ονομαζόμαστε απλά, Έλληνες Εθνικοί.

dodekatheistes_DSCI0290

4) Ποια είναι η σχέση σας με τον Παγανισμό;
Είναι της μόδας τώρα με πολιτικά σχήματα όπως της χρυσής αυγής, μάλιστα βάζουν και το πρόθεμα νεό- για να ξεχωρίσουν τους παλιούς με τους καινούργιους, “pagan” ονόμαζαν στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες τους ρωμαίους χωρικούς που δεν είχαν ασπασθεί τον χριστιανισμό. Είπαν λοιπόν να τον ξαναχρησιμοποιήσουν. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι εσκεμμένα επιχειρούν ως επί το πλείστον πολιτικοί κύκλοι να ταυτίσουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό με τον Ναζισμό και τον Εθνικισμό, είναι, όμως, οξύμωρο το σχήμα.

5) Στην εποχή της κρίσης ο κόσμος ψάχνει εξόδους απεγνωσμένα αναζητεί μια πνευματικότητα, θα την βρει από την Ελληνική Εθνική θρησκεία ;
Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, η όποια αλλαγή μπορεί να έρθει μόνο από εμάς τους ίδιους, ο ξεπεσμός των πολιτειακών θεσμών έχει ωθήσει τον κόσμο στην απάθεια και στην αδιαφορία, η πολιτιστική και πολιτική παιδεία είναι ανύπαρκτη, η στροφή, ή όπως το θέτετε, το πνευματικό μας γίγνεσθαι επέρχεται από τις πραγματείες των ελλήνων φιλοσόφων και την μυθοσοφία των προγόνων μας, ας μην ξεγελιόμαστε, συν Αθηνά και χείρα κίνει. Η αρτιότητα και η ομορφιά του δημοκρατικού πολιτεύματος των πόλεων-κρατών ήταν άρρηκτα συνυφασμένη με την λατρεία των Ολύμπιων Θεοτήτων.

6) Ποια η διαφορά σας από τις Μονοθεϊστικές θρησκείες (Ιουδαϊσμός, Χριστιανισμός, Μουσουλμανισμός;
Υπάρχουν διαφορές και μάλιστα αγεφύρωτες αλλά και πολλές ομοιότητες, να σας αναφέρουμε μερικά παραδείγματα: οι έλληνες είχαν πάντα ανοικτό πνεύμα στις διαφορετικές δοξασίες αφού θεωρούσαν ότι το θείο για κάθε λαό και παράδοση έχει διαφορετική μορφή, επίσης δόγματα με την στενή σημερινή έννοια δεν υπήρχαν. Τα παραδοσιακά μας έθιμα από την άλλη, 2000 χρόνια ο χριστιανισμός ειδικά ο ορθόδοξος προσπαθεί να απαγκιστρωθεί από την ελληνική παράδοση και τις λαϊκές θρησκευτικές δοξασίες, αλλά όπως βλέπετε ακόμα δεν τα έχει καταφέρει, αναγκαστικά όμως οικειοποιήθηκε μη έχοντας άλλη λύση τον ελληνικό ανθρωπισμό, αλλά αυτό ουδέποτε το παραδέχτηκε επίσημα.

7) Τι απομάκρυνε τον άνθρωπο από την Φύση και γιατί έγινε αυτό;
Λόγω του ότι δεν συνδέεται πια το θείο με την γη που μας θρέφει και το σύμπαν, αφού ο Θεός είναι εξωσυμπαντικός, αποτελεί αιτία της ρήξης κάθε επαφής με τα «γήινα» , η φύση στο σύνολό της, τα πλάσματα που ζούμε πάνω στην Γή, το περιβάλλον, όλα θεωρούνται ως εργαλεία που πλάστηκαν αποκλειστικά για τον άνθρωπο.

8) Τι σημαίνει επιστροφή του ανθρώπου στις αρχαίες παραδόσεις;
Επιστροφή στις ρίζες μας. Έχει τεθεί ένα ερώτημα στην κοινωνία τα τελευταία χρόνια, Έλληνας γεννιέσαι ή γίνεσαι, νομίζω ότι μέσα από την απάντηση που δίνει ο καθένας στον εαυτό του, δίνεται και η απάντηση στο ερώτημα του θέσατε.

9) Το Καλό και Κακό για την ΕΕΘ ;
Εάν πούμε ότι πρέπει να υπάρχει ένας καλός θεός, πρέπει αναγκαστικά να υπάρχει και ένας κακός, είναι ένα ψυχολογικό παιχνίδι που παίζεται σε βάρος μας. Στην Ελληνική Εθνική Θρησκεία δεν υφίσταται η έννοια του σατανικού, κανένας Θεός δεν μάχεται τον άνθρωπο. Ότι υπάρχει, υπάρχει μέσα μας.

10) Έχετε πολιτικές αποχρώσεις και αν μέσα στα άμεσα πλάνα σας είναι να εμφανιστείτε στο πολιτικό προσκήνιο;
Φαντάσου ένα κόμμα να χωρά στο καταστατικό του όλο τον ευρωπαϊκό και νεοελληνικό διαφωτισμό, να υιοθετεί την αυτοδιάθεση και την πραγματική δημοκρατία, ουτοπικό στοιχείο για το πολιτικό μας τοπίο, στην παρέα ο καθένας μας έχει διαφορετικές πολιτικές ιδέες, δεν φιλοδοξούμε να κάνουμε άλλο ένα πολιτικό κόμμα, γιατί απλά σχεδόν στο σύνολό τους οι πολιτικοί και οι συναφείς επαγγελματίες του είδους αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και το σημαντικότερο, χωρίς τα κατάλληλα προσόντα για την θέση που καταλαμβάνουν.

11) Ποια είναι η σχέση σας με την πολιτική;
Βρισκόμαστε πολύ μακριά από το χυδαίο Ρωμέϊκο πολιτικό προσκήνιο. Βλέπουμε με θλίψη ότι διαδραματίζεται εκεί. Για το ελληνικό κράτος δεν υπάρχει Ελληνική Εθνική Θρησκεία, αρνούνται να μας δώσουν νομική υπόσταση προφασιζόμενοι διάφορους λόγους χρόνια τώρα, αρκετοί από εμάς είμαστε μέλη του Ύπατου Συμβουλίου Ελλήνων Εθνικών που το Μάιο του 2006 σύνταξε ένα υπόμνημα για την θεσμική αναγνώρισή μας και στάλθηκε στο τότε υπουργείο εθνικής παιδείας και θρησκευμάτων, σε κρατικούς και πολιτειακούς φορείς και σε όλα τα κόμματα, ειδικά από τα κόμματα μόνο ένα μας απάντησε, δεν το αναφέρουμε για προφανείς λόγους. Ο αγώνας μας συνεχίζεται, τασσόμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον κοινό σκοπό.

12) Κάποια βασικά στοιχεία που απεικονίζουν τον πυρήνα της ΕΕΘ
Ο ανθρωπισμός, η ελευθεροπρέπεια, η αειφόρος ελληνική σκέψη, ο πολιτικός άνθρωπος, οι προεκτάσεις είναι πολλές για να περιγραφθούν σημειολογικά, η ελληνική σκέψη είναι πολύτροπη…

Πηγή : gnominews.gr

Pin It on Pinterest