Ρύθμιση για εξόφληση της εφορίας έως το 2023

Ευκολίες πληρωμής για 3.380.000 Έλληνες στο σχέδιο της κυβέρνησης

Έτοιμο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης, η οποία θέλει να δώσει τη δυνατότητα σε 3.380.358 φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία καθώς και σε 1.243.000 ασφαλισμένους με ανοιχτούς λογαριασμούς στα ταμεία να πληρώσουν τις οφειλές τους σε δόσεις οι οποίες θα αρχίζουν από 24 και θα ξεπερνούν τις 100, με χρονικό ορίζοντα εξόφλησης κατά περίπτωση έως και το 2023.

Παράλληλα με τις διευκολύνσεις, μπαίνει στο τραπέζι και ένα ισχυρό κίνητρο για όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν εφάπαξ τις οφειλές τους αλλά σήμερα δεν έχουν κανέναν ουσιαστικό λόγο να το κάνουν, σύμφωνα με «Τα Νέα». Με έκπτωση φόρου 1,5% που προβλέπεται, εάν κάποιος οφείλει φόρο 1.000 ευρώ θα κερδίσει 15 ευρώ με την εφάπαξ εξόφληση.

Τι θα συνέβαινε όμως αν κέρδιζε 50 ευρώ και η έκπτωση ανέβαινε στο 5%; Μια πρώτη συζήτηση έγινε τον Ιούλιο, όταν η τρόικα ήρθε για λίγες μέρες στην Αθήνα, γράφει η εφημερίδα. Σε λεπτομέρειες δεν προχώρησαν ούτε η κυβέρνηση ούτε η τρόικα. Μπήκε όμως το θέμα στο τραπέζι.

Οι αποφάσεις, παρότι η κυβέρνηση θα ήθελε να είχαν κλειδώσει χθες, δεν πρόκειται να οριστικοποιηθούν πριν από τον Σεπτέμβριο και η διαπραγμάτευση προδιαγράφεται κάθε άλλο παρά εύκολη, σημειώνει η εφημερίδα.

Η τρόικα, η όποια στο παρελθόν έχει απορρίψει πολλές φορές ανάλογα αιτήματα παροχής διευκολύνσεων πληρωμής φόρων και εισφορών, εξακολουθεί να μην βλέπει με καλό μάτι το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης. Θεωρεί ότι κάθε φορά που έρχεται στο προσκήνιο ένα τέτοιο ζήτημα καλλιεργείται στους φορολογουμένους η προσδοκία ότι σε λίγους μήνες θα έρθει κάτι καλύτερο και με αυτή την προσδοκία οι φόροι μετατρέπονται πιο εύκολα σε ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Pin It on Pinterest