Μία νέα έρευνα που επικεντρώθηκε στην επίδραση των ψυχεδελικών φαρμάκων στον εγκέφαλο -όπως τα «μαγικά μανιτάρια» και το LSD- αποκαλύπτει ότι ο εγκέφαλος μπαίνει σε μια κατάσταση «ονείρου» και οι ειδικοί ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να βοηθήσουν ανθρώπους που υποφέρουν από κατάθλιψη.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Human Brain Mapping, μελέτησε την εγκεφαλική δραστηριότητα 15 εθελοντών, στους οποίους χορηγήθηκε η ψυχεδελική χημική ουσία psilocybin (το ενεργό συστατικό των «μαγικών μανιταριών»).
Τα ευρήματα (εγκεφαλικές τομογραφίες) αποκάλυψαν «συναρπαστικές ομοιότητες» με τον εγκέφαλο όταν το άτομο ονειρεύεται, υποστηρίζοντας την άποψη που θέλει τα ψυχεδελικά φάρμακα να βάζουν το άτομο σε μια κατάσταση «ονείρου».
Η ουσία ψιλοκυβίνη βρέθηκε ότι αυξάνει τη δραστηριότητα στα πιο πρωτόγονα τμήματα εγκεφάλου που συνδέονται με τη συναισθηματική σκέψη, προτρέποντας ταυτόχρονα αρκετές περιοχές του εγκεφάλου να γίνουν επίσης ενεργές.
Βέβαια, όμως σημειώνει η Daily Mail σε δημοσίευμά της, οι εθελοντές που πήραν την ουσία αυτή εμφάνισαν «μη συντονισμένη» δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη σκέψη υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένης της αυτοσυνειδησίας.
Τα ψυχεδελικά ναρκωτικά είναι μοναδικά μεταξύ των υπόλοιπον ψυχοτρόπων χημικών ουσιών, επειδή οι χρήστες συχνά αναφέρουν ότι βιώνουν «διευρυμένη συνείδηση», ενισχυμένες συσχετίσεις, ζωηρή φαντασία και καταστάσεις «ονείρου».
Για τις ανάγκες της μελέτης οι ερευνητές χορήγησαν σε κάποιους εθελοντές την ουσία psilocybin και σε κάποιους άλλους έδωσαν ένα εικονικό φάρμακο.
«Διαπιστώσαμε ομοιότητες μεταξύ της μορφής της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε μια ψυχεδελική κατάσταση και στο πρότυπο εγκεφαλικής δραστηριότητας που ισχύει κατά τη διάρκεια του ύπνου όταν βλέπουμε όνειρα, ειδικά επειδή και οι δύο αφορούν πρωτόγονες περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τα συναισθήματα και τη μνήμη» ανέφερε ο Dr Robin Carhart-Harris από το τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου Imperial College London.
«Η κατανόηση των μηχανισμών που κρύβονται πίσω από την επήρεια των ψυχεδελικών φαρμάκων μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τις πιθανές τους χρήσεις. Προς το παρόν μελετάμε την επίδραση του LSD στη δημιουργική σκέψη, ενώ θα ερευνήσουμε και την πιθανότητα η ουσία psilocybin να μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της κατάθλιψης, επιτρέποντας στους ασθενείς να αλλάξουν τα σταθερά απαισιόδοξα πρότυπα σκέψης τους» πρόσθεσε ο ίδιος και συνέχισε: «Τα ψυχεδελικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς από τη δεκαετία του 1950-60. Τώρα όμως αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε την επίδρασή τους στον εγκέφαλο και πώς μπορεί να μας βοηθήσουν να τα χρησιμοποιήσουμε καλύτερα».
Πηγή : newsbeast.gr