Πότε έγινε η πρώτη αεροπειρατεία στην Ελλάδα

Οι δράστες της πρώτης αεροπειρατείας στην Ελλάδα ήταν Θεσσαλονικείς.

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1948, έξι μαθητές Γυμνασίου της Θεσσαλονίκης που επιβαίνουν σε αεροσκάφος που εκτελούσε δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, με σουγιάδες και ένα μπουκάλι γκαζόζας, μπήκαν στο πιλοτήριο και ζητούν την προσγείωση του σκάφους αντί στο Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης, στο Βελιγράδι. Το αεροπλάνο τελικά προσγειώθηκε 60 χλμ. έξω από τα Σκόπια.

Οι έξι, Θεσσαλονικείς, νεαροί αριστερών πεποιθήσεων, νιώθουν πνιγμένοι από την τότε επίσημη πολιτεία, από τους συνεχείς ελέγχους πολιτικού φρονήματος, τους στιγματισμούς αν ήσουν κομουνιστής κτλ. Έτσι τους έρχεται η φαεινή ιδέα…

Αρχικά πηγαίνουν στην Αθήνα δήθεν για να δώσουν εξετάσεις για το Πολυτεχνείο, αυτό που έχουν σκοπό όμως να κάνουν είναι να επιβιβαστούν σε ένα αεροσκάφος με προορισμό την Θεσσαλονίκη και να αναγκάσουν τον πιλότο να τους πάει σε Γιουγκοσλαβικό έδαφος οπού ποιος ξέρει πως στο καλό φαντάζονταν τη ζωή τους εκεί…

Η έννοια της αεροπειρατείας δεν υπήρχε μέχρι εκείνη τη στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο, η συγκεκριμένη αεροπειρατεία αν δεν είναι η πρώτη αεροπειρατεία στον κόσμο σίγουρα είναι η τρίτη!

Από τους 6 οι 4 βρίσκονταν σε πολυετή “προσφυγιά” ο πέμπτος σκοτώθηκε σε κάποια μάχη επί Γιουγκοσλαβικού εδάφους και ο εκτός φέρεται να σκοτώθηκε στη μάχη του Κιλκίς και λέω φέρεται γιατί ποτέ δεν βρέθηκε το πτώμα του κι έτσι θεωρείται μέχρι σήμερα αγνοούμενος!

Οι άλλοι 5 μετά από πολλά χρόνια εντοπίστηκαν. Τέλος να αναφέρω ότι μετά τοσυμβάν της αεροπειρατείας δικάστηκαν και φυλακίστηκαν οι οικογένειες των δραστών.

Δράστες της παράτολμης και πρωτοφανούς αυτής απόδρασης, που προκάλεσε κατάπληξη όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ήταν οι αδελφοί Αλέξανδρος και Χαράλαμπος Κουφοδάκης (21 και 23 ετών αντίστοιχα), ο Αχιλλέας Κελτιμλίδης (19 ετών), Ο Γεώργιος Κέλας (17 ετών) ο Σπύρος Χειλμιάδης (19 ετών) και ο Αντώνιος Βογιάζος (18 ετών), όλοι τους παιδιά αστικών οικογενειών της Θεσσαλονίκης.

πηγή:apocalypsejohn.com

Pin It on Pinterest