Τα νέα πιστοποιητικά που χορηγεί το ΚΕΠ

H ημέρα που δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε σε ατελείωτες ουρές σε δήμους και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, για να προμηθευτούμε έγγραφα που μας ζητούνται συνεχώς, φαίνεται ότι δεν είναι πολύ μακριά. Ηδη, τα ΚΕΠ, εδώ και λίγο καιρό, δίνουν πιστοποιητικά που άλλoτε για να τα πάρουμε θα έπρεπε να περιμένουμε επί ώρες στις ουρές τις Εφορίας, ενώ σύντομα τα έγγραφα που θα παρέχουν στους πολίτες θα… εμπλουτιστούν κι άλλο.

Ηδη, τα ΚΕΠ παρέχουν άμεσα φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, πιστοποιητικά Δημοτολογίου, ενώ ακολουθούν κι άλλες. Συγκεκριμένα, εδώ και λίγο καιρό παρέχουν και τα εξής πιστοποιητικά:

Οικογενειακής Κατάστασης
Γέννησης
Οικογενειακής Κατάστασης για ΟΓΑ
Ιθαγένειας

Σύμφωνα με την «Ημερησία», η κυβέρνηση προχωρεί άμεσα σε αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Δημοσίου προς τους πολίτες και έτσι το επόμενο διάστημα θα προωθηθεί:

Η διασύνδεση των βασικών Mητρώων (φορολογικό, ασφαλιστικό, δημοτολόγιο κ.λπ.)
Η διασύνδεση των διαφορετικών κωδικών αυθεντικοποίησης πολιτών (AΦM, AMKA, AΔT κ.λπ.)
Η ενιαία και ολοκληρωμένη διαχείριση των συναλλαγών του πολίτη με της δημόσιες υπηρεσίες ανεξάρτητα από τον τρόπο πρόσβασής του (διαδικτυακά, με φυσική παρουσία, ή μέσω τηλεφώνου).

Για τη διασύνδεση των διαφορετικών κωδικών  θα επιλεγούν και θα προωθηθούν συγκεκριμένες εναλλακτικές μέθοδοι αυθεντικοποίησης (κινητό τηλέφωνο, έξυπνη κάρτα, άλλη προσωπική φορητή συσκευή) και κάθε πολίτης θα επιλέγει αυτόν που του ταιριάζει.

Οσον αφορά τα βασικά Mητρώα (όπως το Mητρώο Φορολογουμένων, Mητρώο Aσφαλισμένων, Δημοτολόγιο, Mητρώο Aστυνομικών Tαυτοτήτων, Mητρώα επιχειρήσεων) αυτά θα διασυνδεθούν και θα διαλειτουργούν μεταξύ τους. Ετσι,  οι πληροφορίες που ήδη υπάρχουν σε δημόσιες υπηρεσίες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, δεν θα απαιτείται να υποβάλλονται ξανά.

Pin It on Pinterest