Προσφυγικό: Η ΕΕ πιέζει την Ελλάδα να δεχθεί μεγαλύτερη συνεργασία με την Τουρκία

Οριστικό τέλος στις όποιες, χαμηλές, προσδοκίες που καλλιέργησε η ελληνική κυβέρνηση θέτει και ουσιαστικά η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αφρικανικών κρατών που διεξάγεται για δεύτερη ημέρα στην πρωτεύουσα της Μάλτας, καθώς τα «ανταλλάγματα» που ήλπιζε να λάβει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης σκοντάφτουν για ακόμα μια φορά στην πραγματικότητα.

Στο περιθώριο της Συνόδου κορυφής στη Βαλέτα στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 70 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από όλες τις χώρες της Ε.Ε και τις αφρικανικές χώρες και περισσότερα από 90 νομικά πρόσωπα, οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. συναντήθηκαν για να συζητήσουν τις ενέργειές τους και για την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τη Συρία και τη Μέση Ανατολή.

Τα περισσότερα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιμένουν στην ανάγκη καλύτερης φύλαξης των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων, προσπαθώντας να ασκήσουν πιέσεις στην ελληνική πλευρά να δεχθεί μεγαλύτερη συνεργασία με την Τουρκία, ακόμα και μια «λευκή επιταγή» στον Ερντογάν την οποία είναι πρόθυμες να δώσουν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την ίδια στιγμή οι εξαγγελίες της κυβέρνησης Συριζα –ΑΝΕΛ περί πιθανότητας χαλάρωσης των όρων του τρίτου μνημονίου, είτε περί ελάφρυνσης του χρέους λόγω της θέσης της Ελλάδας στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, αποδεικνύονται πομφόλυγες, καθώς η χώρα μας, λόγω της αυξημένης εποπτείας στην οποία βρίσκεται στο πλαίσιο του παράγωγου Δικαίου της Ε.Ε. δεν μπορεί να ελπίζει σε καμία ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Όλα για όλα από την Ε.Ε. για μία άμεση λύση

Αντιμέτωπες με τον πανικό που προκαλεί στην κοινή γνώμη των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών η προσφυγική κρίση, αλλά κατανοώντας παράλληλα την ανάγκη διευκόλυνσης της νόμιμης μετανάστευσης σε μία γηράσκουσα ήπειρο, όπως η Ευρώπη, οι «28» προσπαθούν να βρουν τη χρυσή τομή, μοιράζοντας προς το παρόν, σε όλες τις πλευρές, υποσχέσεις. Η λευκή επιταγή που προσφέρει η Ε.Ε. στην Τουρκία, προκαλεί αντιδράσεις και σε πολλές αφρικανικές χώρες που ζητούν μεγαλύτερα ανταλλάγματα από την Ε.Ε.

Οι υποσχέσεις διεύρυνσης, ανοίγματος κεφαλαίων, τεράστιας οικονομικής βοήθειας και κοινών ελέγχων με την Ελλάδα στο Αιγαίο που προσφέρει η Ε.Ε. στην Τουρκία έχει προκαλέσει οργή αρκετών αφρικανικών κρατών που χαρακτηρίζουν εξωφρενική την οικονομική στήριξη ύψους 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία, όταν 55 αφρικανικές χώρες θα λάβουν στο σύνολο τους περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή αρκετές χώρες της Αφρικής εμφανίζονται απρόθυμες να συμφωνήσουν στην επανεισδοχή των πολιτών τους που εντοπίζονται σε ευρωπαϊκό έδαφος και οι οποίοι δεν δικαιούνται άσυλο, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτοί οι οικονομικοί μετανάστες αποτελούν την μοναδική πηγή συναλλάγματος για τις λιγότερο αναπτυγμένες οικονομίες της Αφρικής.

Η Ε.Ε. προσπαθεί να υπογράψει συμφωνίες με τα περισσότερα αφρικανικά κράτη για την επανεισδοχή των οικονομικών μεταναστών, προς το παρόν το έχει καταφέρει μόνο με το Πράσινο Ακρωτήριο, με αντάλλαγμα τη διευκόλυνση χορήγησης βίζα σε φοιτητές και εποχικούς εργάτες από την Αφρική.

Pin It on Pinterest

Share This