ΟΗΕ: Περισσότεροι από 800.000 πρόσφυγες έχουν φθάσει στην Ευρώπη

Περισσότεροι από 800.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν φθάσει στην Ευρώπη από τη Μεσόγειο εφέτος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 806.000 μετανάστες και πρόσφυγες διέπλευσαν τη Μεσόγειο προκειμένου να φθάσουν στην Ευρώπη το 2015 και στη μεγάλη πλειονότητά τους -660.700- πέρασαν από την Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου.

Συνολικά 3.460 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους ή φέρονται ως αγνοούμενοι.

Μόνο τον Οκτώβριο, παρά τις κακές μετεωρολογικές συνθήκες, 210.000 άνθρωποι έφθασαν στην Ελλάδα, στην πλειονότητά τους στη Λέσβο, κύρια πύλη εισόδου των μεταναστών στην Ευρώπη.

Το ρεύμα αυτό δεν γνωρίζει καμία ανάπαυλα με 3.300 αφίξεις την ημέρα κατά μέσο όρο τον Νοέμβριο στο νησί, σύμφωνα με την UNHCR.

«Καθώς φθάνει ο χειμώνας, οι συνθήκες υποδοχής και οι δυνατότητες που υπάρχουν εκεί παραμένουν πολύ πιεστικές και ανεπαρκείς» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ο Άντριαν Έντουαρντς, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, το νησί διαθέτει μόνο 2.800 θέσεις υποδοχής, ενώ αυτήν τη στιγμή βρίσκονται εκεί περίπου 16.000 μετανάστες και πρόσφυγες.

Κατά συνέπεια, συνεχίζει η UNHCR, «πολλοί άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες, παιδιά και νεογέννητα, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κοιμούνται στο ύπαιθρο, ανάβοντας φωτιές για να ζεσταθούν».
«Αυτή η κατάσταση δημιουργεί προβλήματα ασφάλειας και είναι αιτία έντασης με τον τοπικό πληθυσμό» προσθέτει η οργάνωση.

«Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη πρόκληση για μόνο ένα νησί» υπογράμμισε η Νταϊάν Γκούντμαν, αναπληρώτρια διευθύντρια του UNHCR, σε τηλεδιάσκεψη από την Αθήνα. Εξήγησε πως η UNHCR είναι η μόνη υπηρεσία του ΟΗΕ στη Λέσβο, με μόνο 30 -σύντομα 40- εργαζομένους.

Η Γκούντμαν κάλεσε τις τοπικές Αρχές να κατανείμουν περισσότερες θέσεις για τη στέγαση των μεταναστών και των προσφύγων, και να βελτιώσουν το σύστημα καταγραφής.

«Επαγρυπνούμε, ώστε οι άνθρωποι να μην πεθαίνουν ή να μην εκτίθενται σε επιπλέον κινδύνους (…), όμως πολύ περισσότερα πρέπει να γίνουν, ο αριθμός των αφίξεων είναι υπερβολικά αυξημένος και οι δυνατότητες πολύ περιορισμένες» επεσήμανε.

Το 62% των ανθρώπων που φθάνουν στην Ελλάδα είναι Σύροι, το 23% Αφγανοί και το 7% Ιρακινοί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

zougla.gr

Pin It on Pinterest