Προς προμήθεια επάκτιων συστοιχιών βλημάτων MM-40 Block-3 Exocet από το ΠΝ στο Αιγαίο (vid)

Το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε να προχωρήσει στην ανανέωση των πυραυλικών του δυνατοτήτων σε ότι αφορά τα βλήματα εδάφους-επιφανείας που βρίσκονται ανεπτυγμένα σε τρια νησιά του βόρειου και κεντρικού Αιγαίου (αν και συνηθέστατα μία από τις συστοιχίες μετακινείται σε νησί του νότιου Αιγαίου και “κλειδώνει” το Ακσάζ).

Τα νυν υπηρετούντα βλήματα MM-40 Block 2 Exocet και ορισμένες άλες συστοιχίες αποσυρθέντων βλημάτων MM-38 Εxocet που έχουν αποσυρθει από τις πυραυλακάτους κλάσης “S”  ή τις Combattante IIa και έχουν την δυνατότητα να αναπτυχθούν εύκολα σε ορισμένα νησιά (έχει ήδη γίνει η διασπορά ορισμένων διπλών εκτοξευτών με ΜΜ-38) δεν πληρούν τις προϋποθέσεις απολυτης επιτυχίας του στόχους τους είτε λόγω περιορισμένων δυνατοτήτων “φακέλου” μάχης σε επίπεδο ελιγών, αλλά κυρίως σε επίπεδο εμβέλειας και φονικότητας.

Επειτα υπάρχει και κάτι άλλο: Τα Block 3 (τα οποία υπηρετούν ήδη στις ΤΠΚ κλάσης “Ρουσσέν” είναι τα πρώτα βλήματα επιφανείας-επιφανείας “διπλού” ρόλου του ΠΝ: Μπορούν να πλήξουν με μεγάλη ακρίεβια και φονικότητα επάκτιους στόχους ή εν πάση περιπτώσει στόχους που να βρίσκονται στη ξηρά εντός της ακτίνας δράσης των 120 χλμ. τους, ακολουθώντας μία κίνηση cruise βλήματος.

Τέτοια βλήματα εγκατεστημένα σε τρία-τέσσερα νησιά του Αιγαίου και αλλάζοντας συχνά βάσεις και σημεία ανάπτυξης μέσα στη νύχτα θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρότατους πονοκεφάλους στους φιλόδοξους κατακτητές του ελληνικού Αιγαίου: Κέντρα διοίκησης, σταθμοί επικοινωνιών, βάσεις εξόρμησης πλωτών μέσων κλπ εύκολα γίνοντα αναλώσιμοι στόχοι χωρίς την παραμικρή απώλεια για την ελληνική πλευρά.

Την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου, όλα αυτά αναλύθηκαν από την κατασκευάστρια γαλλική εταιρεία MBDA στο ΓΕΝ όπου οι αρμόδιοι επιτελείς του Π.Ν., ενημερώθηκαν πλήρως γα το τι θα μπορούσαν να προσφέρουν στην ασφάλεια της χώρας τα νέα βλήματα MM-40 Exocet Block-3 και τι αλλάζει σε σχέση με τα υπάρχοντα Block-2.

Πέρα από την δυνατότητα προσβολής χερσαίων στόχων και η δυνατότητα πλήγματος ναυτικών στόχων αναβαθμίζεται κατακόρυφα: Πλέον η Σκύρος θα μπορεί να ελέγξει την έξοδο των Στενών, ενώ νησιά όπως ο Αη Στράτης με δύο συστοιχίες ελέγχei ολόκληρο το κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σε ένα τόξο 240 χλμ…

Το πρόγραμμα προχωρά πολύ γρήγορα και σύντομα αναμένονται εξελίξεις…

Δείτε ένα ενυτπωσιακό βίντεο των δυνατοτήτων της επάκτιας έκδοσης του MM-40 Exocet Block-3:

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Pin It on Pinterest