Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε για καλή υγεία

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Φοίνιξ καταρρίπτει το μύθο που θέλει τις 8 ώρες ύπνου να αποτελούν χρυσό κανόνα, φανερώνοντας πως ασπίδα για την υγεία είναι εντέλει οι 7 ώρες ύπνου.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, το 7ωρο του βραδινού ύπνου συνδέεται με τη χαμηλότερη θνησιμότητα και νοσηρότητα ενώ παλιότερες έρευνες θεσπίζουν το κατώτερο αποδεκτό όριο στον ύπνο στις 5 ώρες, με όσους κοιμούνται συστηματικά λιγότερο από πέντε ώρες να παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών, σακχαρώδους διαβήτη, παχυσαρκίας και άλλων εκφυλιστικών νοσημάτων.

Όπως επίσης επισημαίνει ο καθηγητής Νοσηλευτικής δρ Σον Γιάνγκστεντ από το Πανεπιστήμιο Arizona State, ο ελλιπής ύπνος είναι εξίσου βλαβερός με τον υπερβολικό ύπνο.

Τα ευρήματα της νέας μελέτης συνάδουν με εκείνα μιας άλλης αντικαρκινικής έρευνας από το Πανεπιτσήμιο τςη Καλιφόρνια που έδειξε ότι όσοι κοιμούνται ανάμεσα σε 6,4 ώρες και 7,4 ώρες το βράδυ παρουσιάζουν τη χαμηλότερη θνητότητα από καρκίνο.

Από την ελληνική επιστημονική κοινότητα, ο ο ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής Κώστας Σολδάτος και τέως πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Έρευνας του Ύπνου, επισημαίνει πως ο μεγαλύτερος “κλέφτης” του ύπνου  στην εποχή μας – εκτός από το άγχος για τα χρέη και την ανεργία – είναι η υπερβολική καλωδίωση με κομπιούτερ, social media, smartphones και tablets καθώς όλα αυτά τα απαραίτητα στη δουλειά γκάτζετ αναστατώνουν το βιολογικό ρολόι.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

.enikos.g

Pin It on Pinterest