Με πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» ενισχύονται οι ερευνητικές υποδομές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς, της μελισσοκομίας και της αγροδιατροφής

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020» το έργο «Ενίσχυση ερευνητικών υποδομών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για την υποστήριξη της στρατηγικής της έξυπνης εξειδίκευσης στο Νομό Κυκλάδων», επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 259.822,12 ευρώ.

Το έργο περιλαμβάνεται την ανάπτυξη των κάτωθι ερευνητικών υποδομών:

(1) Κέντρο Αριστείας Έρευνας, Εκπαίδευσης και Καινοτομίας Μελισσών και Μελισσοκομίας Αιγαίου Αρχιπελάγους [Μέλισσες Αιγαίου] (με έδρα το Μουστάκειο Κτίριο στο Κόρθι Άνδρου).

Στο αντικείμενο προβλέπεται:

(α) η τεκμηρίωση – καταγραφή παραδοσιακών υλικών που χρησιμοποιούνταν κατά το παρελθόν στη μελισσοκομία, και αντιπροσωπευτικών μελισσοκομικών φυτών από την περιοχή του Αιγαίου Αρχιπελάγους,

(β) η δημιουργία διαδραστικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα περιέχει επιστημονικό και εκλαϊκευμένο υλικό, το οποίο θα απευθύνεται σε επιστήμονες/ακαδημαϊκούς/φοιτητές, επαγγελματίες με άμεση ή έμμεση σχέση με επικονίαση (γεωργούς, μελισσοκόμους, κτηνοτρόφους, επιχειρηματίες, κ.α.), επισκέπτες, οικοτουρίστες, μαθητές σχολείων, και απλούς πολίτες κάθε ηλικίας,

(γ) η δημιουργία ενός τοπικού αφηγήματος (μύθου) με επίκεντρο τις μέλισσες, που θα συνδέει δραστηριότητες περιβάλλοντος, αγροδιατροφής, πολιτισμού για την ανάπτυξη του τουρισμού εμπειρίας, και

(δ) η ανάπτυξη ενός συνεργατικού σχήματος με σύνδεση ερευνητών, παραγωγών, επιχειρηματιών προϊόντων της μελισσοκομίας, και παρόχων υπηρεσιών τουρισμού, πολιτισμού και ανάδειξης του περιβάλλοντος.

(2) Ερευνητική Υποδομή της Πανεπιστημιακής Μονάδας Σύρου για την Ψηφιοποίηση Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Αφορά στη δημιουργία σύγχρονης υποδομής ψηφιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς στην Πανεπιστημιακή Μονάδα Σύρου για την υποστήριξη της έρευνας και ανάπτυξης ψηφιακού περιεχομένου και εφαρμογών στον χώρο του τουρισμού εμπειρίας στο Νότιο Αιγαίο, η οποία θα παρέχει την δυνατότητα δισδιάστατης ή τρισδιάστατης ψηφιοποίησης τεχνουργημάτων, μνημείων, κτηρίων, εσωτερικών χώρων ή και φυσικού τοπίου με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών με στόχο την παραγωγή πολύ υψηλής ποιότητας και λεπτομέρειας ψηφιακών μοντέλων, τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν σε εφαρμογές ψηφιακής προβολής του πολιτιστικού αποθέματος του Νοτίου Αιγαίου.

(3) Υποδομές για την Σχεδίαση Διαδραστικών Υπηρεσιών, Συστημάτων και Εφαρμογών με έμφαση στην Αγροδιατροφή και στον Τουρισμό Εμπειρίας.

Αφορά στην δημιουργία διαδραστικών εργαλείων και εφαρμογών Τεχνολογίας της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ) με σκοπό:

(α) την βελτιστοποίηση των διαδικασιών παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης των υλικών προϊόντων αγροδιατροφής που παράγονται στην Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου,

(β) την ανάδειξη και προώθηση της αγροδιατροφικής παράδοσης ως στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, και

(γ) την κεφαλαιοποίηση τους μέσω διαδραστικών τεχνολογιών σε τομείς που αφορούν τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Ενδεικτικά, θα αναπτυχθούν υποδομές παρακολούθησης της παραγωγής και επεξεργασίας των υλικών προϊόντων αγροδιατροφής, υποδομές που στοχεύουν στην βελτίωση της εμπειρίας των παραγωγών/χρηστών κατά την αλληλεπίδραση με εργαλεία παραγωγής, και υποδομές για την σχεδίαση και πρωτοτυποποίηση εργαλείων που συνδέονται με την παραγωγή υλικών προϊόντων αγροδιατροφής.

Η νέα ερευνητική υποδομή του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα δημιουργηθεί και θα αξιοποιηθεί από ικανό αριθμό υφιστάμενων και νέων ερευνητών (μέλη ΔΕΠ, Υποψήφιοι Διδάκτορες, μεταδιδάκτορες κτλ).

Η ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 01/01/2018 και λήξης η 31/12/2020.

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 259.822,12 €. Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Pin It on Pinterest