Ποιες είναι οι βασικές αιτίες που προκαλούν πόνο στον αφαλό – Τι μπορείτε να κάνετε

Ο αφαλός είναι το σημάδι στην κοιλιά, που προκαλεί το κόψιμο του ομφάλιου λώρου στο νεογέννητο μωρό μετά το «δέσιμο» και την επούλωσή του.
Οι πόνοι στην περιοχή της κοιλιάς γύρω από τον ομφάλιο λώρο μπορεί να σχετίζονται με διάφορα αίτια.
Σκωληκοειδής απόφυση
Οι διαταραχές στο λεπτό έντερο ή μια φλεγμονή στη σκωληκοειδή απόφυση μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην περιοχή γύρω από τον αφαλό.
Αν η φλεγμονή δεν θεραπευτεί εγκαίρως με την κατάλληλη αγωγή, μπορεί να προκαλέσει περιτονίτιδα, μια μόλυνση που χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης, καθώς είναι απειλητική για τη ζωή του ασθενούς.
Άλλα βασικά συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας εκτός από τον πόνο, είναι ο πυρετός, η τάση για εμετό και η ανορεξία.
Στομαχικά προβλήματα
Αν ο πόνος εκδηλώνεται πάνω από τον αφαλό, στη λεγόμενη επιγαστρική περιοχή συνήθως σχετίζεται με πρόβλημα στο στομάχι, όπως έλκος στομάχου και γαστρίτιδα.
Ο επίμονος πόνος στην επιγαστρική περιοχή μπορεί να έχει σχέση με διαταραχές στο δωδεκαδάκτυλο, στο πάγκρεας, στη χοληδόχο κύστη.
Παθήσεις του εντέρου
Αν ο πόνος εκδηλώνεται κάτω από αφαλό, την υπογαστρική περιοχή, μπορεί να προκαλείται από κάποια πάθηση του παχέος εντέρου.
Μολύνσεις
Στις γυναίκες, ο πόνος στο υπογάστριο προκαλείται συνήθως από μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος και φλεγμονές στην περιοχή της λεκάνης. Μια κυστίτιδα π.χ. μπορεί να προκαλέσει πόνο στον αφαλό, παράλληλα με άλλα συμπτώματα όπως αίμα στα ούρα.
Ανάλογα με το σημείο που εκδηλώνεται ο πόνος στον αφαλό και την αιτία που τον προκαλεί, ο γιατρός θα σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή.
Πηγή: onmed.gr

Pin It on Pinterest

Share This