Ξεκίνησαν στη Ρόδο οι εργασίες της 2ης Διεθνούς Πολιτιστικής Ακαδημίας

Mε μια λαμπρή τελετή στο παλάτι του μεγάλου Μαγίστρου ξεκίνησαν στη Ρόδο οι εργασίες της 2ης Διεθνούς Πολιτιστικής Ακαδημίας με θέμα: «Δημόσια και Πολιτιστική Διπλωματία σε περιόδους κρίσεως» που διοργάνωσαν από τις 22-26 Οκτωβρίου, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου και το Γραφείο Προώθησης της Υποψηφιότητας της Ρόδου, ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021.

Συνδιοργανωτές το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων και το Κέντρο Ανατολικών Σπουδών για τον Πολιτισμό και την Επικοινωνία του Παντείου Πανεπιστημίου, με την υποστήριξη του Κέντρου Μελέτης Μεσογειακής –Μεσανατολικής Πολιτικής και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Η Διεθνής Πολιτιστική Ακαδημία τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

Η Ρόδος ως υποψήφια πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 φιλοξένησε αυτή την διεθνή συνάντηση πολιτισμού σε μια εποχή συγκρούσεων, αναταραχών και κρίσεων που διαχέονται παντού, όχι μόνο στην Μέση Ανατολή, την Νοτιοανατολική Λεκάνη της Μεσογείου, τη Βόρειο Αφρική, αλλά και την Ευρώπη.

Στη τελετή έναρξης χαιρετισμό απηύθυναν ο Μητροπολίτης Ρόδου κ.κ. Κύριλλος, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, η Εκπρόσωπος της Προεδρίας κα. Σοφία Χηνιάδου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης κ. Δημήτρης Αλεξανδράκης, η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών υποθέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου κα. Ισμήνη Κριάρη, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων κ. Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστήμιου Αιγαίου κ. Σπύρος Συρόπουλος, ο Διευθυντής της «Αθήνα 1985» κ. Σπύρος Μερκούρης, η καθηγήτρια του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Αιγαίου κα. Βιβή Κεφαλά.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή για τη Ρόδο που ο διάλογος αυτός συνεχίζεται στο νησί μας και ξεκινάει από τη Μεσαιωνική Πόλη, ένα ζωντανό μνημείο το οποίο συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, ενός διεθνή φορέα, που από την ίδρυση του το 1946 αποτέλεσε σταθμό στην άσκηση της πολιτιστικής διπλωματίας, βάζοντας τα θεμέλια μιας συντονισμένης, οργανωμένης και παγκοσμιοποιημένης διαχείρισης και προαγωγής των πολιτισμών και των διαφορών τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, σε μια εποχή διεθνών ανακατατάξεων και έντονων προκλήσεων τόσο για τη χώρα μας, όσο και για την Ε.Ε..

Η παγκόσμια οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση, οι εμφύλιες συγκρούσεις, οι μαζικές εκτοπίσεις πληθυσμών, τις οποίες καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε καθημερινά, λόγω ακριβώς της γεωπολιτικής θέσης της Ρόδου στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η έξαρση της ξενοφοβίας, συνθέτουν το σημερινό τοπίο των διεθνών σχέσεων και καθιστούν πιο επιτακτική από ποτέ την ανάδειξη και την προώθηση νέων προσεγγίσεων και νέων μορφών συνεργασίας στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της εξωτερικής πολιτικής και της παγκόσμιας διπλωματίας.

Σε μια περίοδο λοιπόν μεγάλης αστάθειας, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, ο σεβασμός, η διαφύλαξη και η προαγωγή της πολιτιστικής πολυμορφίας, ως μέσο προώθησης της ειρήνης, της σταθερότητας, της ευημερίας και της αλληλεγγύης, είναι σήμερα πιο επίκαιρη και σημαντική από ποτέ. Ο πολιτισμός αποτελούσε πάντοτε τον πυρήνα της ανθρώπινης προόδου, προσφέροντας συνεχώς νέους τρόπους προσέγγισης της πραγματικότητας» υπογράμμισε ο κ. Χατζηδιάκος που εξήρε και την συνδρομή του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη στήριξη της υποψηφιότητας της Ρόδου, ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021. Τη τελετή «έντυσε» μουσικά ο γνωστός ρόδιος κιθαρίστας κ. Γιάννης Γιακουμάκης.

Οι συνεδρίες έλαβαν χώρα στον Ξενώνα της Αγίας Αικατερίνης, όπου μάλιστα με πρωτοβουλία της Ρόδου, διοργανώθηκε και στρογγυλή τράπεζα με τους εκπροσώπους των υποψήφιων πόλεων από Ελλάδα (Ελευσίνα, Δελφοί, Σάμος, Τρίπολη, Καλαμάτα) και (Κραϊόβα, Αράντ) από τη Ρουμανία.

Παρόντες ο δήμαρχος κ. Φ. Χατζηδιάκος, ο πρόεδρος του ΕΙΠ κ. Χ. Γιαλλουρίδης, ο Διευθυντής της «Αθήνα 1985» κ. Σπ. Μερκούρης, η εκπρόσωπος της Προεδρίας κα. Σ. Χηνιάδου, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης κ. Δ. Αλεξανδράκης, η σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών σε θέματα Πολιτισμού κα. Α. Δαλαμάγκα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τ. Χατζηιωάννου, η αντιδήμαρχος Τουρισμού κα. Μ. Χατζηλαζάρου, η συντονίστρια του «Rhodes 2021» κα. Α. Μοσχή, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Σ. Αϊβάζης, οι τοπικοί σύμβουλοι Ρόδου κα. Φ. Καράμπελα και Σ. Αναστασιάδου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο κ. S. Pasqua υπεύθυνος της αρμόδιας Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στον εποικοδομητικό διάλογο που αναπτύχτηκε συζητήθηκαν οι προοπτικές του θεσμού, η πρόταση της Ρόδου για την δημιουργία δικτύου, αλλά και θεσμικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υποψήφιες πόλεις.

Πριν την έναρξη των εργασιών οι μαθητές της Δ’ και Ε΄ τάξης (Αμαράντειος Σχολή) του 7ου Δημοτικού Σχολείου -παρουσία της Διευθύντριας κα. Τ. Μακρογιάννη και των εκπαιδευτικών κα. Α. Κοτσίφη και Κ. Χατζήπαπα- προσέφεραν στους εκπροσώπους των πόλεων και στους συνέδρους ένα τουριστικό οδηγό (καρτ ποστάλ) που σχεδίασαν τα ίδια τα παιδιά με την ιστορία της Ρόδου.

Να σημειωθεί ότι οι εργασίες της 2ης Διεθνούς Πολιτιστικής Ακαδημίας ολοκληρώνονται απόψε το απόγευμα (αίθουσα εθιμοτυπίας) με την παρουσία του υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, όπου θα δοθούν και τα αναμνηστικά διπλώματα στους συμμετέχοντες.

Ρίξτε μία Ματιά

Pin It on Pinterest