Πολιτικής το … ανάγνωσμα! Εν Καλύμνω! (Της Νίκης Ρεϊση)

Γράφει η Νίκη Ρεϊση
Θαλασσοδαρμένη…! Ανεμοδαρμένη…! Κάλυμνος κάποιας εποχής (;) κυριολεκτικά και μεταφορικά!
Μια φωτογραφία η οποία στην πραγματικότητα μας γυρίζει χρόνια πίσω!
Έχει φανατικούς νοσταλγούς και λάτρεις όσο και αρνητές!
Δεν έχει σημασία η όποια θέση γιατί η μεταμόρφωση αυτού του τοπίου, ως έχει τώρα, παρέχει εξυπηρέτηση στο νησί και τις αυξημένες ανάγκες του.
Ωστόσο αν αυτή την εικόνα που τώρα βλέπουμε τη μεταφέρουμε σημειολογικά στην κατάσταση της πολιτικής ζωής του πολύπαθου βράχου μας, εκτιμώ πως μας αντιπροσωπεύει επαρκώς!
Δυστυχώς…!Κάλυμνος! Το νησί των Γραμμάτων, της Σπογγαλιείας, της Ναυτοσύνης αλλά και της … καραβοτσακισμένης σήμερα αξιοπρέπειας!
Της αναξιοποίητης και ανεκμετάλλευτης δυναμικής!
Μιας δυναμικής σε υπερήφανους ανθρώπους με πνευματικές ανησυχίες, επιχειρηματικές, τέχνης!
Μιας δυναμικής η οποία πολλάκις και δικαιολογημένα ξεπερνά τα όρια της τοπικής μας μικροκοινωνίας και εξαπλούται παγκοσμίως χωρίς υπερβολές! Τύχη την οποία άλλωστε είχαν και οι Καλύμνιοι παλαιοτέρων εποχών! Ωστόσο, αυτό το τόσο αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, εν ρυπή οφθαλμού αποδυναμούται, θέλω να πιστεύω ασυνείδητα. Το αντίθετο θα με οδηγούσε, σε μια αυτοκαταστροφικής ιδεοληψίας λογική, που δε θέλω να πιστέψω οτι μας κατατρύχει!(?) Κι επειδή όπως προανέφερα, το φουρτουνιασμένο τοπίο, σημειολογικά, με… προκάλεσε να το μεταφέρω στην πολιτική μας θλιβερή πραγματικότητα, εξηγούμαι.
Οχτώ υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, διεκδικούν το σταυρό προτίμησης μας.
Ουκ ευκαταφρόνητος αριθμός!
Ο καθένας με τα προσόντα τα οποία διαθέτει, σε λόγο, επικοινωνιακή πολιτική, πολιτική παρουσία, επαγγελματική ικανότητα κλπ.
Αλλά βρε παιδιά διχασμένοι σε παρωχημένες ιδεολογικού χαρακτήρα φατρίες, τις οποίες ο μέσος Έλληνας και Καλύμνιος, θέλω να πιστεύω, δυστυχώς γι αυτές, έχει απομυθοποιήσει!
Το πάλαι ποτέ Π.Α.Σ.Ο.Κ. διαχωρισμένο σε τρεις τάσεις (βλ. Γ.Κατσοτούρχης-ΠΟΤΑΜΙ, Κ. Βουρεξάκη-Π.Α.Σ.Ο.Κ. (παραδοσιακό) ενώ ο Γ. Ρούσσος ο οποίος δεν συμμετέχει στις εκλογές, επισήμως στηρίζει την κίνηση του π. πρωθυπουργού του μνημονίου κ. Γ. Παπανδρέου).
Η παραδοσιακή Αριστερά, Κ.Κ.Ε., με τον κ. Σ. Χούλη ενώ το ΠΡΑΣΙΝΟΙ- ΔΗΜ.ΑΡ. με δύο υποψηφίους, τους κ. κ Γ.Διαμαντή και Μ. Παλαμαριζή.
Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ εμπιστεύεται τον κ. Α. Καλαθιανάκη. Οι ΑΝ.ΕΛ. εκπροσωπούνται απο τον κ. Σ. Κορφιά.
Το κόμμα της Χρυσής Αυγής θα εκπροσωπηθεί απο την κ. Αμοργίνου.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. απέκλεισε από το ψηφοδέλτιο της Δωδ/σου τη δυνατότητα εκπροσώπησής του από Καλύμνιο υποψήφιο! Δεν κατέστη δυνατόν να επιλεχθεί υποψήφιος του πολιτικού διαμετρήματος των πλείστων όσων τάσεων, συνιστωσών και πολιτικών καταβολών των υπολοίπων υποψηφιοτήτων, άλλων περιοχών, μηδέ εξαιρουμένων και των δικών μας. Μετά από ενδελεχή «μελέτη» ουδείς εκρίθη ικανός και άξιος εν… Καλύμνω!
Δεν έχω απολύτως κανένα προσωπικό θέμα με κανένα εκ των υποψηφίων των αγαπημένων μας νησιών! Αντιθέτως! Και τους εύχομαι καλή δύναμη και καλό κουράγιο!
Ωστόσο ως Kαλυμνιά, εκφράζω την πικρία μου και μεταφέρω και την έντονη δυσαρέσκεια πολλών συμπατριωτών μου, γι αυτή την άτυχη για τον τόπο μου εξέλιξη!
Στην ιστορία μας ως ψηφοφόροι έχουμε αποδείξει πως στηρίζουμε υποψηφίους από Ρόδο, Κώ, Λέρο, γεγονός το οποίο μας κατατάσσει στους φτωχούς συγγενείς της Δωδ/νήσου, αφού και για την πλέον απλή διεκδίκηση και αίτημα για την προώθηση των συμφερόντων του τόπου μας αποτεινόμαστε σε εκείνους.
Δυστυχώς είμαστε εγκλωβισμένοι σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες και δέσμιοι των παθών μας!
Από την άλλη στην πολιτική φαρέτρα, το σκηνικό μοιάζει επικίνδυνα αλλοπρόσαλλο! «Σόδομα και Γόμορα» για να θυμηθούμε την αείμνηστη ηθοποιό Σαπφώ Νοταρά.
Μετακινήσεις παραδοσιακών στελεχών σε κομματικούς χώρους παραπλήσιας ιδεολογικής τάσης και ΜΗ! Κυρίως! Με τα έως μέχρι πρότινος δεδομένα!
Διότι οι διαχωριστικές, ιδεολογικές γραμμές φθίνουν η καλλίτερα έχουν εκλείψει, αν εξαιρέσουμε την παραδοσιακή Αριστερά.
Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στην κεντρική σκηνή, εδώ στον μικροπολιτικό μας περίγυρο η τοπική επιτροπή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. περί άλλων τυρβάζουν!
Έλεος φίλοι μου!
Κοπτόμαστε απαξάπαντες πως αγαπάμε τον τόπο μας! Δυστυχώς! Μόνο στα λόγια! Θεωρητικά! Όχι με έργα συλλογικής ευθύνης και αποφάσεων, αποφασιστικότητας και αποτελεσματικότητας για το καλό του τόπου μας!
Μας δόθηκε η ευκαιρία να εκπροσωπηθούμε με σοβαρές πιθανότητες στο κοινοβούλιο, με την υποψηφιότητα του Γ. Κασσάρα.
Αυτό το αποτρέψαμε, γιατί φευ!
Το φοβόμασταν όπως ο διάβολος το λιβάνι!
Ο Γ. Κασσάρας έχει ερείσματα στο εκλογικό σώμα και εκτός Καλύμνου, διόλου ευκαταφρόνητου αριθμού, (6.600 ψήφοι) γεγονός που τον έφερε να μας εκπροσωπεί στη Βουλή συνεπικουρούντος και του μεγάλου αριθμού ψήφων τους οποίους πήρε από εμάς τους Καλυμνίους (5.900ψήφοι)!
Στη συνέχεια, σε δύσκολες συγκυρίες για την «Κοινωνική Συμφωνία» προτιμήθηκε από μεγάλο αριθμό συμπατριωτών μας, για το πολιτικό του ήθος, την εντιμότητα και την αξιοπρέπεια που τον διακρίνουν ως άνθρωπο! Ήταν προσωπικές οι ψήφοι των 750 Καλυμνίων και 950 εκτός, οι οποίοι τον εμπιστεύτηκαν!
Προσυπογράφω έτσι την άποψη του Δημοσιογράφου- πολιτικού αναλυτή, Συγγραφέα, π. Λυκειάρχου κ. Σ. Τρικοίλη, απ την ηλεκτρονική του εφημερίδα και σας τη μεταφέρω:  «..Η ποσόστωση που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου στην επιλογή υποψηφίων βουλευτών του νομού βγάζει μάτι. 5 από τη Ρόδο, 1 από την Κώ, και 1 απο τη Λέρο! Έλεος Ροδίτες πατριώτες, κομματικοί και πολιτευτάδες. Την Κάλυμνο την έφτυσαν με όλη τους την άνεση. Και πόσο αντέδρασε η τοπική οργάνωση της Καλύμνου?…. Την εκλογική δύναμη του Κασσάρα δεν την είχε ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ? Κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγάλει στη Δωδ/νησο 2 αντί 3 βουλευτές ποιοι θα φταίνε? Ο λαός ή οι παρωπιδικοί στελεχάριοι? Κι ας μη μας λένε την εξυπνάδα ότι από την Επαρχία Καλύμνου μπήκε ένας και ήταν από τη Λέρο! Απλά δε θέλανε να δούνε Καλύμνιο υποψήφιο!.. «Μικροπολιτική σε βάρος της Καλύμνου! Και ποιος είπε ότι θα πρέπει να συνεχίζεται αυτή η πολιτική πρακτική η οποία λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγων στην πρόοδο και ευημερία του νησιού μας!
Το λέω αυτό διότι παρόμοια λογική επικρατεί και στα περί τα αυτοδιοικητικά μας Α! βαθμού!
Επιτέλους ποιοί είναι αυτοί οι οποίοι σηκώνουν την ιστορική ευθύνη παροπλισμού του τόπου μας!
Ας αναλογιστούν μόνο ότι η γενιά μας, όσοι έχουμε κάποια ηλικία, παρέρχεται ούτως η άλλως βιολογικά, ας δούμε ποια παρακαταθήκη θα αφήσουμε στα παιδιά μας! Λογική, ευαισθησία και κυρίως αγάπη και σεβασμό στον τόπο μας και τους ανθρώπους του! Και στην αξία του τόπου μας! Η αξία του συγκεκριμένου τοπίου παραμένει σταθερή στην καρδιά και το νου μας! Ένα κομμάτι δικό μας! Ένα γνήσιο κομμάτι της ζωής μας το οποίο έχει τη δική του ιστορία! Όπως κι ο καθένας από εμάς γράφει τη δική του ιστορία, όπως μας δίδαξε πρόσφατα, η βραβευμένη ως παρέχουσα εξαίρετη διδασκαλία, καθηγήτρια του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, κ. Μαρία Ευθυμίου.
Πηγή : Παλμός της Καλύμνου

Pin It on Pinterest