Πολιτικές που «καίνε» τα δάση

Για πολιτικές που «καίνε» τα δάση κάνει λόγο η WWF Ελλάς, με αφορμή την έλευση του καλοκαιριού, μια εποχή που φέρνει στο προσκήνιο τις ελλείψεις και τα προβλήματα που αφορούν στο μηχανισμό δασοπροστασίας της χώρας μας, αλλά και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, για ζητήματα σχετικά με το περιβάλλον.

«Όπως πρόσφατα αποδεικνύεται και με το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό και τις παραλίες, το οποίο προς τον παρόν έχει παγώσει λόγω της πρωτοφανούς αντίδρασης των πολιτών, η κυβέρνηση προσπαθεί με αλλεπάλληλα νομοθετήματα και με πρόφαση την ανάπτυξη, να χαλαρώσει το καθεστώς προστασίας του φυσικού χώρου συνολικά», υπογραμμίζει η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF Ελλάς.

Η WWF Ελλάς καταγγέλει ότι η κατάρτιση και κύρωση δασικών χαρτών, η οποία αποδεδειγμένα συμβάλλει στη μείωση του ποσοστού των εμπρησμών, καθυστερεί δραματικά, ενώ στον αντίποδα υπάρχουν παρεμβάσεις που νομιμοποιούν παρανομίες.

Η αφαίρεση της προστατευτικής ασπίδας της δασικής νομοθεσίας σε οικολογικά πολύτιμες φυσικές εκτάσεις, όπως τα φρυγανικά οικοσυστήματα και οι περιοχές του ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, κάθε άλλο παρά αποτρεπτικά θα λειτουργήσει για τις δασικές πυρκαγιές», σημειώνει χαρακτηριστικά η Δρ Εύη Κορακάκη, υπεύθυνη δασικού προγράμματος του WWF Ελλάς.

Η WWF τονίζει ότι, ενώ χαλαρώνει το νομικό πλαίσιο προστασίας των δασών, η Δασική Υπηρεσία παραμένει υποστελεχωμένη, χωρίς τους απαραίτητους πόρους για την ουσιαστική λειτουργία της, με ανύπαρκτη πολιτική δασικής διαχείρισης.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, οι προστατευόμενες περιοχές του κοινοτικού δικτύου Natura 2000, δηλαδή των περιοχών που φιλοξενούν τα πλέον μοναδικά, ευαίσθητα και πολύτιμα στοιχεία του φυσικού μας πλούτου, δεν προστατεύονται επαρκώς.

Η WWF αναγνωρίζει ότι έχουν γίνει κάποιες λίγες θετικές παρεμβάσεις, μέσα από την πιο πρόσφατη νομολογία, σχετικά με το πλαίσιο συντονισμού μεταξύ του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αλλά και όσον αφορά την αξιοποίηση των εθελοντών δασοπροστασίας/δασοπυρόσβεσης.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Pin It on Pinterest