Παραχώρηση χρήσης στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, ισογείου κτηρίου στην Πλ.Σύμης

Η Διοίκηση του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία του ΝΠΔΔ, διαπίστωσε ότι, εκτός από τον καλλιτεχνικό τομέα που είναι ο κύριος λόγος ύπαρξής του, έπρεπε τάχιστα να ενεργοποιηθεί προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της οργανωτικής δομής και λειτουργίας του με στόχο την ανάδειξή του σε σημαντικό φορέα πολιτισμού στο νησί μας.

Μεταξύ των άλλων πολλών ελλείψεων και οργανωτικών προβλημάτων, διαπιστώθηκε η έλλειψη πωλητήριου καταστήματος στο χώρο της Πινακοθήκης, πράγμα αδιανόητο για ένα σύγχρονο Μουσείο με τεράστια καλλιτεχνική περιουσία και μεγάλα οικονομικά προβλήματα λόγω της μικρής εκ του Δήμου χρηματοδότησης εξ αιτίας της γνωστής δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνει η χώρα μας.

Παράλληλα λοιπόν με την προώθηση προς επίλυση διαφόρων λειτουργικών θεμάτων, με συντονισμένες ενέργειες σε συνεργασία και με την συνεχή υποστήριξη του Δημάρχου κ. Στάθη Κουσουρνά και της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων του Δήμου Ρόδου, κατορθώσαμε να πραγματοποιήσουμε επιτέλους ένα όνειρο για πολλούς ακατόρθωτο.

Σήμερα λοιπόν, μετά την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στην υπ΄αριθ. 8/25-2-2014 Συνεδρία του και την υπογραφή της απόφασης από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Π. Παναγιωτόπουλο, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση, να ανακοινώσουμε την παραχώρηση χρήσης στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, του καταστήματος στη Νότια πλευρά του ισογείου που βρίσκεται στη πλατεία Σύμης, κάτω από τη Δημοτική Πινακοθήκη «Α. ΙΩΑΝΝΟΥ».

Ο χώρος αυτός μεγέθους 134 τετρ. μ. περιλαμβάνει πατάρι και εσωτερική σκάλα που οδηγεί στον άνω όροφο στις αίθουσες της Πινακοθήκης.

Η Διεύθυνση Μεσαιωνικής πόλης και Μνημείων του Δήμου Ρόδου έχει ήδη εκπονήσει τη μελέτη για την εκμετάλλευση του νέου χώρου και προβλέπονται.

1.Μεταφορά των γραφείων της διοίκησης στο πατάρι

2.Το ισόγειο θα μετατραπεί σε πολυτελές κατάστημα πωλητήριο, θα χρησιμοποιηθεί ως είσοδος – έξοδος του Μουσείου, με άμεση πρόσβαση στους εκθεσιακούς χώρους από την σκάλα που ήδη υφίσταται αλλά είναι κτισμένη και από τον ανελκυστήρα που θα τοποθετηθεί στην Ν.Α γωνία του χώρου.

3.Η σημερινή είσοδος (εκτεταμένη ανοικτή κλίμακα ανόδου) στη βόρεια πλευρά του κτηρίου, δύσκολα προσβάσιμη από τους ηλικιωμένους και καθόλου από τα ΑΜΕΑ θα μετατραπεί σε δεύτερη έξοδο κινδύνου.

Όλα τα ανωτέρω θα επιτρέψουν:

-Την αναβάθμιση των χώρων αποθήκευσης με την προμήθεια κατάλληλων ερμαρίων για ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας.

-Την εισροή για πρώτη φορά εσόδων στο Μουσείο από δικούς του πόρους, (σήμερα

χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Δήμο).

-Την θεαματική αύξηση της επισκεψιμότητας στους εκθεσιακούς χώρους και στο πωλητήριο, αφού ο δρόμος μπροστά από την νέα είσοδο – πωλητήριο αποτελεί σημαντική πύλη εισόδου στη Μεσαιωνική πόλη για τους χιλιάδες διερχόμενους αλλοδαπούς και ημεδαπούς επισκέπτες.

-Την εύκολη πρόσβαση των ηλικιωμένων και των ΑΜΕΑ στις αίθουσες της Πινακοθήκης

-Την περαιτέρω αναβάθμιση σε όλα τα επίπεδα του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης

Εκ μέρους των Μελών του Δ.Σ επιθυμώ να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου στο Δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά, ο οποίος από την πρώτη στιγμή της εισήγησης του Δ.Σ για το συγκεκριμένο θέμα, ενδιαφέρθηκε με θέρμη και ενθουσιασμό. Τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων του Δήμου και ιδιαίτερα την Αρχιτέκτονα Ευαγγελία Κακά για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης και την 4η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ιδιαίτερα την προϊσταμένη κα. Μάνια Μιχαηλίδου για την θετική εισήγησή της στο Κ.Α.Σ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Δρ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣ. ΦΡΟΝΑΣ

Pin It on Pinterest