Παρβοϊός: Στο Ωνάσειο με μυοκαρδίτιδα 3 παιδιά από σχολείο της Θεσσαλονίκης

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές της χώρας μετά τον θάνατο ενός κοριτσιού 3,5 ετών, στις αρχές του Απριλίου, στη Θεσσαλονίκη, από οξεία μυοκαρδίτιδα που προκλήθηκε από τον παρβοϊό.

Σύμφωνα με το Action 24, ακόμη τρία παιδιά από σχολείο της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Νοσοκομείο Αθήνας με μυοκαρδίτιδα, αφού είχαν νοσήσει με παρβοϊό (Parvovirus B 19).

Μάλιστα, σε αρκετά σχολεία της Θεσσαλονίκης, κατά βάση σε παιδικούς σταθμούς και δημοτικά, έχουν καταγραφεί κρούσματα παιδιών με παρβοϊό.

Η κατάσταση υγείας των παιδιών από τη Θεσσαλονίκη, που νοσηλεύονται στο Ωνάσειο, είναι σταθερή αλλά συνεχίζουν να παρακολουθούνται από τους γιατρούς του καρδιοχειρουργικού νοσοκομείου.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του ΕΟΔΥ, ως και τις 26 Απριλίου του 2024, 11 παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών παρουσίασαν αυξημένη τροπονίνη.

Ειδικότερα, από τα 11 παιδιά:

  • ένα εκδήλωσε κλινική εικόνα οξείας μυοκαρδίτιδας και κατέληξε.
  • ένα παρουσίασε κλινική εικόνα μυοπερικαρδίτιδας και συνεχίζει να νοσηλεύεται.
  • Δύο ασυμπτωματικά παιδιά παρουσίασαν μικρή συλλογή περικαρδιακού υγρού με φυσιολογική συσταλτικότητα.
  • Τα υπόλοιπα παιδιά ήταν ασυμπτωματικά με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία.

Τι είναι ο παρβοϊός και ποια τα συμπτώματά του

Να σημειωθεί ότι ο ανθρώπινος Παρβοϊός Β19 (Parvovirus B19) είναι ο αιτιολογικός ιός του λοιμώδους ερυθήματος (γνωστού επίσης και ως πέμπτη νόσος) σε παιδιά και συχνά αναφέρεται και ως “εξάνθημα του χαστουκισμένου μάγουλου”, λόγω του χαρακτηριστικού σημαδιού που εμφανίζει στο μάγουλο. Το όνομα πέμπτη νόσος το πήρε γιατί κατατάσσεται μέσα στις πέντε “κλασικές” παιδικές αρρώστιες (Ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, οστρακιά).

Ο ιός μπορεί να προκαλέσει επίσης αρθροπάθειες, εμβρυοπάθειες και απόρριψη του μοσχεύματος μετά από μεταμόσχευση νεφρού.

Ο Παρβοϊός Β19 έχει παγκόσμια εξάπλωση. Οι συχνότητα εμφάνισης των ειδικών αντισωμάτων έναντι του ιού στις δυτικές αναπτυγμένες κοινωνίες, είναι μεταξύ 40-60% του πληθυσμού. Ο τρόπος μετάδοσης του ιού δεν είναι απόλυτα γνωστός. Η μετάδοση μέσω σταγονιδίων και η κοπρανο-στοματική οδός, είναι οι περισσότερο ύποπτες. Το αίμα και τα προϊόντα αίματος είναι μολυσματικά και έτσι οι ασθενείς με πολλαπλές μεταγγίσεις και οι τοξικομανείς, αποτελούν ομάδες με υψηλή συχνότητα εμφάνισης του Παρβοϊού Β19.

Ο Παρβοϊός Β19 πολλαπλασιάζεται στο μυελό των οστών στα πρόδρομα κύτταρα των ερυθροκυττάρων, τα οποία καταστρέφονται κατά τη διαδικασία. Σε ασθενείς που ήδη πάσχουν από αναιμία (δρεπανοκυτταρική αναιμία, χρόνια αιμολυτική αναιμία), η λοίμωξη από τον ιό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση των λεγόμενων απλαστικών κρίσεων, κατά τις οποίες η έλλειψη ανεφοδιασμού σε ερυθρά αιμοσφαίρια οδηγεί σε επιδείνωση της αναιμίας.

Συμπτώματα

Η περίοδος επώασης διαρκεί 1-12 εβδομάδες. Χωρίς κάποιο χαρακτηριστικό πρώιμο σύμπτωμα, εμφανίζεται ξαφνικά ένα εξάνθημα και στα δυο μάγουλα που καταλαμβάνει ολόκληρη την επιφάνειά τους μέχρι τις ρινοχειλικές πτυχές, το μέτωπο και το στόμα, το οποίο αλλάζει σε χρώμα και σε μορφή σχεδόν κάθε μέρα. Μπορεί να εμφανιστούν επίσης συμπτώματα όπως αρθραλγία (ιδιαίτερα στις γυναίκες), ψευδο- σκωληκοειδίτιδα, εντερίτιδα καθώς και γριππώδη συνδρομή.

Λοιμώξεις με τον Παρβοϊό Β19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οδηγούν σε αποβολές (λοίμωξη στην αρχή της εγκυμοσύνης) και σε σοβαρές εμβρυικές βλάβες (εμβρυϊκός ύδρωπας), σε λοίμωξη στο τέλος της κύησης.

Pin It on Pinterest