“Μια παρτίδα σκάκι…” – Της Ανδριάνας Κυπραίου

Δυο παίκτες και μια σκακιέρα με 32 πεσσούς. Ο καθένας έχει τη δική του ιδιότητα και επιτρέπεται να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις. Έχει τη δυνατότητα να μετακινηθεί σε καθορισμένες θέσεις . Και οι δυο παίκτες παίζουν  επί ίσοις όροις.

Κάπως έτσι παραλληλίζεται εύκολα και η καθημερινότητα μας με μια παρτίδα σκάκι. Με κινήσεις… Κινήσεις τακτικής, προβλέψιμες από τον αντίπαλο. Κινήσεις αποπροσανατολισμού που ίσως καταφέρουν να επηρεάσουν τον αντίπαλο.  Κινήσεις αόριστες , ίσως και οι επικίνδυνες που δεν επιτρέπουν στον αντίπαλο να κατανοήσει το παιχνίδι και που αποσκοπεί. Κινήσεις “ματ” που απλά καθηλώνουν τον απέναντι παίκτη να κοιτάει τη σκακιέρα.

Υπάρχει όμως μια βασική διαφορά. Τίθεται ως ερώτημα, μα ρητορικό , μιας που η απάντηση πρέπει να είναι μία. “Έχει η ζωή αντιπάλους; ” Κάπως έτσι μπερδευτήκαμε στην καθημερινότητα μας, αφήνοντας τις στιγμές να μας καταλαμβάνουν και  συγχέουμε εύκολα τη ζωή με το παιχνίδι.

Έχει και πολλές ομοιότητες όμως . Μια καλή παρτίδα σκάκι απαιτεί υπομονή, απαιτεί την ικανότητα να εκτιμάς καλά τις κινήσεις του άλλου, ορισμένες φορές και να τις προβλέπεις . Απαιτεί δυναμικότητα και όχι ηττοπάθεια, κάποιες φορές και επιθετικότητα. Κάποιες άλλες να διατηρείς χαμηλούς τόνους και να υποχωρείς.  Απαιτεί θυσίες. Απαιτεί σκέψη καθαρή και μια λάθος κίνηση μπορεί να ανατρέψει ολόκληρη την παρτίδα. Κάπως έτσι δεν κυλάει και η κάθε μέρα μας;

Στο τέλος της παρτίδας; Αν κερδίσεις, θα συγχαρείς τον αντίπαλο και θα τον ευχαριστήσεις. Αν χάσεις, θα τον συγχαρείς,  θα τον ευχαριστήσεις επίσης και θα γνωρίζεις καλύτερα από τον καθένα ότι δεν ευθυνόταν κανένας άλλος που έχασες παρά μόνο μια δική σου λάθος κίνηση που έδωσε το προβάδισμα στον άλλο παίχτη. Το αποτέλεσμα ; Το ίδιο. Θα ξεκινήσεις μια νέα παρτίδα,  ίσως με τον ίδιο αντίπαλο , ίσως με διαφορετικό.

Βασική προϋπόθεση; Πρέπει να παίζει κανείς πάντα τίμια όπως  είπε και ο Oscar Wilde.

Ανδριάνα Κυπραίου

Pin It on Pinterest

Shares
Share This