Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο Πάρκινσον κατά 43%

Το Πάρκινσον είναι μια εκφυλιστική νόσος του νευρικού συστήματος που οδηγεί εξελικτικά σε σημαντικές διαταραχές της κίνησης. Ξεκινά να εκδηλώνεται σε πολλές περιπτώσεις με ένα ήπιο τρέμουλο στα χέρια ή με την ακαμψία και τη δυσκολία στη βάδιση.
Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Brain, υπάρχει ένας απλός και ανέξοδος τρόπος να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης της συγκεκριμένης νόσου.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σε 43.000 ενήλικες και κάλυπταν περίοδο 12 ετών. Διαπίστωσαν ότι η ήπια σωματική άσκηση για τουλάχιστον 6 ώρες την εβδομάδα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου έως και κατά 43%.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως ως «ήπια σωματική άσκηση» οι ερευνητές όριζαν κάθε μορφή δραστηριότητας, από τις δουλειές του σπιτιού έως μια βόλτα με το σκύλο ή το ανεβοκατέβασμα μιας σκάλας.
Επίσης, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι όσοι κάνουν δουλειά γραφείου και δεν μπορούν να παραμένουν συνεχώς σε κίνηση μπορούν να επωφεληθούν εξίσου, αρκεί να συμπληρώνουν τις απαιτούμενες 6 ώρες άσκησης την εβδομάδα.
Ήταν ήδη γνωστό ότι η γυμναστική βοηθά στη διαχείριση των συμπτωμάτων του Πάρκινσον, καθώς διευκολύνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Η νέα μελέτη κατέδειξε όμως ότι η άσκηση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και ως μέτρο πρόληψης.
Η ευεργετική επίδραση της γυμναστικής στην πρόληψη του Πάρκινσον μπορεί πιθανώς να εξηγηθεί από την αύξηση που παρατηρείται σε μια πρωτεΐνη του εγκεφάλου (GDNF), η οποία προστατεύει τους νευρώνες και συμβάλλει στην ανάπτυξή τους.