Παρέμβαση Δημάρχου Ρόδου στο συνέδριο «Θαλάσσιος Τουρισμός και Κρουαζιέρα» στο Metropolitan Expo

Την ανάγκη πολιτικής βούλησης και υποστήριξης από πλευράς κράτους, των προσπαθειών και ενεργειών όλων των δήμων των νησιωτικών περιοχών της χώρας, για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού και της κρουαζιέρας, έθεσε ως απαραίτητη πρώτη προϋπόθεση ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, ώστε να αρθεί το αρνητικό κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον τομέα της κρουαζιέρας σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα.

Η παρέμβαση – τοποθέτηση  του δημάρχου  έγινε κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου  με θέμα « Θαλάσσιος Τουρισμός και Κρουαζιέρα»  που διοργάνωσε η Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων & Φορέων Ναυτιλίας, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης  Τουρισμού “Greek Tourism expo”, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Στο συνέδριο παραβρέθηκαν  επίσης η αντιδήμαρχος Τουρισμού Μαρίζα Χατζηλαζάρου  και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου Μιχάλης Χριστοδούλου.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος ζήτησε από το κράτος την αναθεώρηση της στρατηγικής και της πολιτικής που ακολουθείται στον τομέα  της κρουαζιέρας και του γιώτινγκ, τη στήριξη των δήμων και δη του Δήμου Ρόδου στον τομέα των λιμενικών εγκαταστάσεων και των μαρινών, όταν μάλιστα οι δικές μας  μαρίνες δεν μπορούν να ανταγωνισθούν αυτές της γείτονος χώρας.

Ο κ. Χατζηδιάκος υπογράμμισε μάλιστα ότι «απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διατηρηθούν τα Λιμενικά Ταμεία με τη σημερινή νομική τους μορφή, ώστε οι αποφάσεις αξιοποίησης των λιμενικών εγκαταστάσεων να παραμένουν σε τοπικό επίπεδο».

 Ειδικότερα για τη Ρόδο, όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος,  η  διεκδίκηση του home porting αποτελεί μονόδρομο. Και επεσήμανε: «με στοχευμένες ενέργειες και δράσεις η δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να αντιστρέψει το υφιστάμενο αρνητικό κλίμα για τη Ρόδο, σε ότι αφορά τον θαλάσσιο τουρισμό και την κρουαζιέρα, από το 2016 και μετά. Η αναγκαιότητα αλλαγών σε υποδομές και υπηρεσίες για την εκμετάλλευση του home porting αποτελεί μονόδρομο για το Δήμο Ρόδου. Με τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών, την παροχή κινήτρων στις εταιρείες κρουαζιέρας για να προτιμήσουν εκ νέου τη Ρόδο ως προορισμό των κρουαζιεροπλοίων τους, καθώς και τη συστηματική προβολή του νησιού μας μέσω του ΠΡΟΤΟΥΡ σε όλες τις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις  και συνέδρια για το θαλάσσιο τουρισμό, σκοπεύει ο Δήμος Ρόδου να ξανακερδίσει το χαμένο έδαφος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρόδος, είχε την πρώτη θέση στο περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στον εκθεσιακό χώρο του Metropolitan Expo, προκαλώντας το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων στο συνέδριο αλλά και πλήθους επισκεπτών της έκθεσης.