Παρέλαση θα πραγματοποιηθεί στην Παστίδα την 25η Μαρτίου

ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΣΤΙΔΑ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παστίδας «Καμάρι» σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο της Παστίδας, θα πραγματοποιήσουν  παρέλαση στην Δημοτική Κοινότητα Παστίδας, την Τρίτη 25 Μαρτίου 2014 όπου θα συμμετάσχουν μαθητές του Βρεφονηπιακού Σταθμού, του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού Σχολείου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Καμάρι» & ο Αθλητικός Σύλλογος «Αστέρας».

Μετά την παρέλαση θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παστίδας στην κεντρική πλατεία της Δημοτικής Κοινότητας.

Καλούμε όλο τον κόσμο να κρεμάσει την Γαλανόλευκη στα μπαλκόνια και να σημαιοστολιστούν τα σπίτια.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων έχει ως εξής :

Ώρα 07:00 Έναρξη της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Παστίδας

Ώρα 09:30 Προσέλευση Σημαιοφόρων & Παραστατών των Συμμετεχόντων της παρέλασης, στον Ι.Ν.Αγίου Νικολάου.

Ώρα 09:45 Προσέλευση Συμμετεχόντων της παρέλασης, στον Ι.Ν.Αγίου Νικολάου

Ώρα 10:00 Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Παστίδας.

Ομιλία από Εκπαιδευτικό του Δημοτικού Σχολείου Παστίδας.

Ώρα 10:30 Έπαρση Σημαίας και κατάθεση στεφάνων στην μνήμη των Ηρώων στην Πλατεία της Δημοτικής Κοινότητας στον Ιστό της Σημαίας.

Ομιλία από εκπρόσωπο του Πολ.Συλ.Παστίδας «Καμάρι».

Χαιρετισμός Προέδρου Δ.Κ. Παστίδας.

Ώρα 10:45 Παρέλαση μαθητών του Βρεφονηπιακού Σταθμού, του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού Σχολείου, του Πολιτιστικού Συλλόγου «Καμάρι» και του Αθλητικού Συλλόγου «Αστέρα».

Ώρα 11:15 Παραδοσιακοί Χοροί απ’όλη την Ελλάδα με την συμμετοχή 70 χορευτών με την ανάλογη φορεσιά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παστίδας «Καμάρι» στην κεντρική πλατεία Παστίδας.

Τι γιορτάζουμε όμως την συγκεκριμένη ημερομηνία ?

Την ημέρα της 25ης Μαρτίου γιορτάζουμε την αναγγελία της ενανθρώπισης του Θεού και τη διαβεβαίωση για την απολύτρωσή μας από τα δεινά της πλάνης, του σκότους και της κατάπτωσης. Γιορτάζουμε επίσης την ανάκτηση της ελευθερίας μας, την αναγέννηση του Έθνους μας και τη συγκλονιστική απόφαση των προγόνων μας, να ζήσουν ελεύθεροι ή αλλιώς να πεθάνουν.
Την ημέρα της 25ης Μαρτίου του 1821 ο ελληνισμός σύσσωμος ξεσηκώνεται εναντίον του δυνάστη, της οθωμανικής κυριαρχίας. Σπάζει τα δεσμά της δουλείας και οι Έλληνες διακρίνονται από ηρωισμό και αυτοθυσία. Ως ημέρα κήρυξης της Επαναστάσεως αναγνωρίζεται επίσημα η 25η Μαρτίου. Εκείνη τη μέρα συγκεντρώθηκε στην Αγία Λαύρα μεγάλο πλήθος στρατιωτικών δυνάμεων και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλόγησε και κήρυξε το ξεκίνημα του επαναστατικού αγώνα. Εκεί, παρουσία προκρίτων και οπλαρχηγών, υψώθηκε το λάβαρο του αγώνα και δόθηκε ο όρκος «Ελευθερία ή θάνατος», ενώ οι πολεμιστές κρατούσαν γυμνά τα σπαθιά τους και τα καριοφίλια βροντούσαν.  Μετά από πολλά ολοκαυτώματα, πολλούς θανάτους αθώων αγωνιστών ξαναπρόβαλε η πολυπόθητη λευτεριά στον τόπο μας. Η επέτειος της 25ης Μαρτίου είναι καλό να μας θυμίζει τα γεγονότα εκείνα και να αντλούμε διδάγματα. Να μπορούμε να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με το ίδιο σθένος, να κάνουμε την ελευθερία και την προκοπή καθημερινό μας βίωμα, πράξη ζωής και ιερό μας χρέος. Ίσως αυτό είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στους τιμημένους νεκρούς του 1821.

Οι φίλοι που σερφάρουν στο διαδίκτυο μπορούν να ενημερώνονται για τις δραστηριότητες μας μέσω της ιστοσελίδας μας www.kamari-pastida.gr διαβάζοντας τα δελτία τύπου-ανακοινώσεις και βλέποντας φωτογραφίες ή video απ’όλες τις εκδηλώσεις μας & στο Facebook (Καμάρι Πολ.Συλ.Παστίδας Ρόδου).

Η φωτογραφία είναι της Βούλας Γιορδαμνή από την περσινή παρέλαση

Pin It on Pinterest