Ιστορική μέρα για την Ισπανία: Παραιτήθηκε ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος, γίνεται βασιλιάς ο Φελίπε

Ήταν μια εξέλιξη λίγο έως πολύ αναμενόμενη. Τον τελευταίο καιρό θα οικονομικά σκάνδαλα είχαν κλονίσει τη βασιλική οικογένεια τς Ισπανίας: η κόρη του Χουάν Κάρλος και της βασίλισσας Σοφίας, Κριστίνα, βρέθηκε να διώκεται για φορολογική απάτη, ενώ δεν ήταν λίγες οι αποκαλύψεις σχετικά με τις οικονομικές ατασθαλίες του ίδιου του βασιλιά, με αποκορύφωμα το σαφάρι στην Μποτσουάνα με κρατικά κονδύλια και χωρίς να το ξέρει ούτε καν η Σοφία!

Το θρόνο της Ισπανίας θα αναλάβει ο πρίγκιπας Φελίπε, γιος του Χουάν Κάρλος με τη βασίλισσα Σοφία. 
Για να στεφθεί όμως ο Φελίπε βασιλιάς της Ισπανίας πρέπει πρώτα να γίνει κατάθεση πρότασης για την τροποποίηση του συντάγματος που θα επιτρέπει την παραίτηση του βασιλιά από τον θρόνο.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει για αύριο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. “Ελπίζω ότι σύντομα, το ισπανικό Κονγκρέσο θα είναι σε θέση να εγκρίνει την ενθρόνιση του πρίγκιπα Φελίπε, είπε ο Ραχόι.
Παραίτηση για λόγους υγείας

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας ήταν εκείνος που με διάγγελμα ανακοίνωσε την απόφαση του βασιλιά να παραιτηθεί και να παραχωρήσει το θρόνο στον πρίγκιπα Φελίπε. 

“Η Αυτού Μεγαλειότης ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος με ενημέρωσε μόλις για την επιθυμία του να παραιτηθεί από το θρόνο και να ξεκινήσει τις διαδικασίες της διαδοχής”, ξεκίνησε το τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Ο Χουάν Κάρλος παραδίδει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι
Ο Χουάν Κάρλος παραδίδει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι
Η παραίτηση του βασιλιά οφείλεται σε προσωπικούς λόγους, είπε ο Μαριάνο Ραχόι. Η κατάσταση της υγείας του Χουάν Κάρλος άλλωστε είχε επιδεινωθεί τον τελευταίο καιρό, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε κάνει αλλεπάλληλες εγχειρήσεις για πρόβλημα που αντιμετώπιζε στο γοφό.
«Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος υπήρξε ακούραστος υπερασπιστής των συμφερόντων του ισπανικού λαού. Είμαι βέβαιος πως αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για αλλαγή», είπε ο Ραχόι στο διάγγελμά του.
“Ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος υπήρξε ο πρωτεργάτης της δημοκρατίας μας…είναι το μεγαλύτερο σύμβολο της κοινής μας ζωής εν ειρήνη και ελευθερία”, τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.
πηγή: newsit.gr

Pin It on Pinterest