Το παράδειγμα του Δημάρχου Καλυμνίων – Αναγκαία η διάδοση της αναρρίχησης και στην Κάλυμνο

Ο Δήμαρχος Γιάννης Γαλουζής, έχει ήδη μια πρωτιά στο ενεργητικό του, παρόλο που συμπλήρωσε μόνο σαράντα μέρες περίπου, στην ηγεσία του Δήμου.

Μετά το πρώτο χιουμοριστικό δημοσίευμα του Παλμού, σε σχέση

με τις αναρριχητικές επιδόσεις του Δημάρχου, πρέπει να επισημάνουμε πως ο Γ. Γαλουζής προχώρησε πράγματι σε μια κίνηση με καθαρά συμβολικό χαρακτήρα. Πραγματοποίησε αναρρίχηση στα βράχια του νησιού, στέλνοντας το μήνυμα πως η νέα Δημοτική Αρχή θα στηρίξει περεταίρω την εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού αλλά και πως οι Καλύμνιοι πρέπει να αρχίσουν να στρέφονται προς αυτό το άθλημα.
Λίγο μετά τα Αργινώντα και στο πεδίο “Αρχή”, που ονομάστηκε έτσι γιατί ήταν το πρώτο αναρριχητικό πεδίο, από όπου ξεκίνησε η αναρρίχηση στο νησί, βρέθηκε ο Δήμαρχος με τον  εκπαιδευτή στο άθλημα αυτό Άρη Θεοδωρόπουλο και πραγματοποίησε διπλή (!) ανάβαση, σε δύο πεδία διαβαθμισμένης δυσκολίας.

 

Εκτός του ότι η πράξη αυτή του Δημάρχου έδειξε την καλή του φυσική κατάσταση και τις ικανότητές του να ανεβαίνει στα βουνά του νησιού, αφού είναι γνωστόν πως είναι δεινός κυνηγός και μάλιστα διετέλεσε και Πρόεδρος του τοπικού Κυνηγητικού Συλλόγου, επιπλέον, όπως προαναφέρθηκε, έστειλε ένα μήνυμα προς την τοπική κοινωνία, πως πρέπει να αγκαλιάσει αυτό το άθλημα.

 

Πράγματι είναι μια σημαντική διαπίστωση αυτή και είναι απορίας άξιο το γεγονός πως δεν υπάρχει τοπικό ενδιαφέρον, παρόλη την επιτυχή έκβαση των Φεστιβάλ Αναρρίχησης τα τελευταία χρόνια, ενός γεγονότος που έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις και της διάκρισης του νησιού σε παγκόσμιο αναρριχητικό προορισμό.

 

Δυστυχώς, αν και έχουν συμπληρωθεί πάνω από 15 χρόνια, από τότε που άρχισε να αναδεικνύεται η Κάλυμνος ως προορισμός αναρρίχησης, δεν έχει παράλληλα αναπτυχθεί το ενδιαφέρον για το άθλημα ανάμεσα στους κατοίκους και κυρίως από τους νέους. Επιπλέον να επισημανθεί πως  υπάρχει σύλλογος με αντικείμενο την αναρρίχηση αλλά και σχετική σχολή που λειτουργεί εδώ και αρκετό καιρό στο νησί.

 

Κατά συνέπεια πρέπει τόσο η επιτροπή αθλητισμού του Δήμου, όσο και η τοπική εκπαιδευτική κοινότητα, να προβούν σε ενέργειες που θα προωθούν την ενασχόληση με την αναρρίχηση. Η νέα Δημοτική Αρχή, οφείλει να το λάβει υπόψη της και να προγραμματίσει δράσεις στην κατεύθυνση αυτή.

(Φωτογραφίες από Νικ. Μαμμάκα, alithiafm.gr)

 

“Παλμός της Καλύμνου”

Pin It on Pinterest