Πάμε σε γενικευμένο πόλεμο στην Ευρώπη; Tο ΝΑΤΟ ενεργοποίησε την δύναμη ταχείας αντίδρασης

Την δύναμη ταχείας αντίδρασης για πρώτη φόρα ενεργοποίησε το ΝΑΤΟ γεγονός που δείχνει έντονα τον προβληματισμό που υπάρχει απο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν δείχνει να συγκινείται απο την αιματοχυσία που έχει προκαλέσει και φυσικά όπως φαίνεται ξεκάθαρα το πρόβλημα του δεν ήταν οι Ρωσόφωνες περιοχές αλλά ολόκληρη η Ουκρανία την οποία θεωρεί δικό του έδαφός που αποκόπηκε και θέλει να έχει υπο έλεγχο για να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα η Ρωσία, έχοντας πραγματικά ξεφύγει απειλεί, ευθέως την Σουηδία και την Φινλανδία αν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ακόμα και με στρατιωτικές κυρώσεις.

Η ενεργοποίηση της δύναμης ταχείας αντίδρασης δείχνει οτι υπάρχει ανησυχία για ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση πέραν της Ουκρανίας και σίγουρα δεν αποτελεί καλή εξέλιξη για την Ευρώπη.

Τι είναι

Η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (NRF) είναι μια προηγμένη τεχνολογικά πολυεθνική δύναμη που περιλαμβάνει χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες μονάδες. Μπορεί να αναπτυχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα όπου χρειαστεί.

Πέρα από τον ρόλο της στο πεδίο της μάχης, η NRF μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασκήσεις αυξημένων απαιτήσεων, να παρέχει υποστήριξη στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και στη βελτιστοποίηση σε ό, τι αφορά τη χρήση της τεχνολογίας.

Ειδικότερα,

  • Η NRF μπορεί να αντιδράσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων, από τη διαχείριση κρίσεων έως τη συλλογική άμυνα.
  • Το 2014, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να ενισχύσουν τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης δημιουργώντας μια «δύναμη αιχμής του δόρατος» μέσα σε αυτή, με το όνομα Very High Readiness Joint Task Force (VJTF).
  • Αυτή η ενισχυμένη NRF αποτελεί ένα από τα μέτρα του Σχεδίου Δράσης Ετοιμότητας (RAP), το οποίο στοχεύει στην απόκριση σε ενδεχόμενες μεταβολές σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τη συλλογική άμυνα της Συμμαχίας.

Διοικητής της NRF είναι ο ανώτατος συμμαχικός διοικητής Ευρώπης (SACEUR). 

Δεν θα εισέλθουν στρατεύματα στην Ουκρανία

Σημειώνεται πως η ενεργοποίηση της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης δεν σημαίνει ότι στρατεύματα των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ θα εισέλθουν στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος της συμμαχίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ήταν ξεκάθαρος ότι τα αμερικανικά στρατεύματα αναπτύσσονται στην Ανατολική Ευρώπη για να βοηθήσουν στην ενίσχυση των χωρών του ΝΑΤΟ.

Η δύναμη δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη, αλλά βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest