Πάμε για αρνητικό ρεκόρ με πάνω από 15.000 κρούσματα κορονοϊού σήμερα

Πάνω από 15.000 αναμένεται να είναι τα κρούσματα κορονοϊού σήμερα, σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ημερήσιο αριθμό που έχει καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας.

Χθες Δευτέρα (27/12) καταγράφηκαν 9.284 κρούσματα. H μετάλλαξη Όμικρον βρίσκεται ήδη εδώ και αγγίζει το 70% των ημερήσιων κρουσμάτων των τελευταίων ημερών στην Αττική

Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε επίσης, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ, πως θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο Τετάρτη 29/12 η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων ώστε να εξεταστεί αν τα μέτρα θα ισχύσουν νωρίτερα από τις 3 Ιανουαρίου.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως από το πρωί έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 550.000 τεστ, στα οποία εντοπίστηκαν 15.000 κρούσματα, με τον αριθμό αυτό να αναμένεται να αυξηθεί όσο περνούν οι ώρες.

Η πανδημία και η μετάλλαξή της Όμικρον φαίνεται ότι πλέον βρίσκεται σε ισχυρό βαθμό στην ελληνική επικράτεια και ειδικά στην περιοχή της Αττικής, όπου στα κρούσματα φαίνεται ότι υπάρχει μία αρκετά μεγάλη άνοδο. Αυτή η άνοδος προβληματίζει τους επιστήμονες, αλλά οι εισαγωγές και τα εξιτήρια που παρατηρούνται αυτήν τη στιγμή δεν δείχνουν ιδιαίτερη πίεση στο σύστημα υγείας, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο κ. Πλεύρης είχε αναφέρει χθες πως δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν το 75% των κρουσμάτων είναι στις ηλικίες από 18 ετών ως 59 ετών με κυρίαρχη αναφορά την ηλικία 18 ως 30 ετών, ενώ ένα 20% είναι περίπου στην ηλικία κάτω των 18 ετών και μόλις 6% στις ηλικίες άνω των 60 ετών, όπου μάλιστα έχει γίνει και αναμνηστική δόση σε ποσοστό σχεδόν του 90%, «γεγονός που μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι ως προς την πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Νέα μέτρα: Τι αλλάζει από 3 Ιανουαρίου

Έτσι, από τις 3/1/2022 και ως τις 16/1/2022 με δυνατότητα να επεκταθούν και παραπάνω αν κριθεί απαραίτητο θα ισχύουν σε όλη την επικράτεια τα εξής μέτρα:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας, οι ονομαζόμενες ΚΝ95 ή FFP2 ή εναλλακτική διπλή μάσκα χειρουργική ή υφασμάτινη τόσο στις υπεραγορές σούπερ μάρκετ όσο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά θα είναι υποχρεωτικό πλέον και στο προσωπικό των χώρων εστίασης.
  • Επίσης, σύσταση θα είναι συνολικά να επιλέγονται οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή η διπλή μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
  • Σε διασκέδαση και εστίαση θα υπάρχει ωράριο λειτουργίας έως τα μεσάνυχτα. Παράλληλα δεν θα επιτρέπεται η διασκέδαση για όρθιους ενώ στα τραπέζια θα μπορούν να κάθονται έως 6 άτομα και παράλληλα θα υπάρξουν και μετρικές αποστάσεις. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα αυτά θα διακοπεί και η μουσική από την πρώτη ημέρα της εφαρμογής τους.
  • Στα γήπεδα, θα επιτρέπονται φίλαθλοι σε ποσοστό 10% με ανώτατο όριο τα 1000 άτομα. Και εδώ, αν δεν τηρηθούν τα μέτρα από τους φιλάθλους αυτομάτως όλοι οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.
  • Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, στις δομές φροντίδας χρονίως πασχόντων θα υπάρχει δυνατότητα επισκεπτηρίου μόνο αν έχει προηγηθεί προηγούμενο PCR 48 ωρών.
  • Στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα υπάρχει αυστηροποίηση των όρων του επισκεπτηρίου και θα απαγορεύεται για αυτό το διάστημα και η είσοδος των ιατρικών επισκεπτών.
  • Τέλος, θα υπάρχει τηλεργασία τόσο στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Η τηλεργασία θα φτάνει το ποσοστό έως και του 50% και θα υπάρχει παράλληλα κυλιόμενο ωράριο. Το ακριβές αυτό ποσοστό θα καθοριστεί βάσει των δυνατοτήτων που υπάρχουν σε κάθε υπηρεσία.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest

Share This