«Παιδοψυχολόγος: Ανάγκη ή Πολυτέλεια;» γράφει η παιδοψυχολόγος Παυλίδη Σοφία, MSc

«Παιδοψυχολόγος: Ανάγκη ή Πολυτέλεια;» γράφει η παιδοψυχολόγος Παυλίδη Σοφία, MSc

Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε το ερώτημα αυτό έχει κάποια λογική βάση. Η απάντηση όμως δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Ο παιδοψυχολόγος σήμερα δεν είναι πολυτέλεια. Αποτελεί ανάγκη σε συγκεκριμένες στιγμές της ζωής του παιδιού μας και δεν είναι ντροπή ή αδυναμία να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό προκειμένου να βοηθήσει εσάς και το παιδί σας να προχωρήσετε.

Από την πολυετή εμπειρία μου με γονείς, διαπιστώνω ότι επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη ότι κάποια προβλήματα συμπεριφοράς που αντιμετωπίζουν τα παιδιά μας θα «φύγουν» ως δια μαγείας με το πέρασμα του χρόνου. Όμως η αλήθεια συνήθως απέχει από αυτήν την αντίληψη. Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που ο χρόνος αντί να λειτουργεί ως «γιατρός» επιδεινώνει και παγιώνει μια προβληματική συμπεριφορά σε ένα παιδί.

Συνεπώς, η συμβουλή μου προς εσάς τους γονείς, είναι ότι αν διαπιστώσετε κάποια «ανησυχητικά» σημάδια στην συμπεριφορά ή στο συναίσθημα του παιδιού σας μην αδρανείτε και μην περιμένετε ότι αυτά θα εξαφανιστούν από μόνα τους.

Απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό- με την κατάλληλη εξειδίκευση στον τομέα της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων- ο οποίος συνήθως λειτουργεί σε δύο επίπεδα: από την μία παρέχει συμβουλευτική στους γονείς για τον τρόπο που θα μπορέσουν να στηρίξουν το παιδί τους αποτελεσματικά στην δύσκολη περίοδο που μπορεί να διανύει, και από την άλλη λειτουργεί ανακουφιστικά προς το ίδιο το παιδί ανάλογα με την εκάστοτε δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίζει.

Και επειδή όπως και στην ιατρική – έτσι και στην παιδοψυχολογία- η πρόληψη είναι ευκολότερη από την θεραπεία, πολλές φορές συνιστάται οι γονείς να συμβουλεύονται τον ειδικό προληπτικά ώστε να γνωρίζουν τι ενδείκνυται και τι όχι στην στάση τους σαν γονείς, ώστε να προάγουν με την όσο το δυνατόν σωστότερη συμπεριφορά από πλευράς τους, την ψυχική ισορροπία των παιδιών τους. Εξάλλου, γονιός δεν γεννιέσαι, γίνεσαι. Ένας ειδικός στην ψυχική υγεία παιδιού μπορεί να συμβάλλει βοηθητικά σε αυτήν την κατεύθυνση, ιδιαίτερα τις μέρες μας που η κοινωνία μας δεν συγχωρεί εύκολα τα λάθη!

Pin It on Pinterest