Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας

Ο Πλάτων στο διάλογό του «Περί εγκράτειας», περιγράφει τον Σωκράτη να διδάσκει ότι «δεν θα πρέπει να επιχειρεί κανείς να θεραπεύει τα μάτια χωρίς το κεφάλι, ούτε το κεφάλι χωρίς το σώμα ούτε λοιπόν να θεραπεύσει το σώμα χωρίς την ψυχή… Γιατί το μέρος δεν μπορεί να είναι καλό εάν το όλον δεν είναι καλό»!

Η 12η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας» το 1996, από τη Διεθνή Ένωση Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας.

Αρθρίτιδα, είναι η φλεγμονή των αρθρώσεων που εκδηλώνεται με πόνο, δυσκαμψία, οίδημα, ερυθρότητα, καθώς και περιορισμό της κινητικότητας σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις.

Τί εννοούμε όταν λέμε ρευματικά νοσήματα; Οι όροι ρευματολογία και ρευματικά νοσήματα έχουν καθιερωθεί από την διεθνή ιατρική κοινότητα για τη μελέτη και θεραπεία των επώδυνων καταστάσεων του μυοσκελετικού συστήματος. Όταν κάποιος πάσχει από κάποια ρευματική νόσο τα συμπτώματα συνεχίζουν σε όλη του τη ζωή άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο.

Ο όρος μυοσκελετικό σύστημα, περιλαμβάνει τις ανθρώπινες δομές που συνεργάζονται ομαλά για την κίνηση και τη στήριξη του ανθρώπινου σώματος. Δηλαδή, τα οστά, τους συνδέσμους, τους τένοντες και την σπονδυλική στήλη.

Τα ρευματικά νοσήματα μπορούμε να τα κατατάξουμε αδρά σε τέσσερις κατηγορίες.

  • Εκφυλιστικές παθήσεις με κύριο αντιπρόσωπο την οστεοαρθρίτιδα.


  • Αυτοάνοσες παθήσεις, ή νοσήματα του κολλαγόνου ή του συνδετικού ιστού. Είναι πολυσυστηματικά νοσήματα, δηλαδή δεν περιορίζονται στο μυοσκελετικό σύστημα αλλά προσβάλλουν και άλλα όργανα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν, η Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, η Ψωριασική Αρθρίτιδα, το Συστηματικό Σκληρόδερμα, οι Αγγεϊτιδες, η Λεύκη, η Σκλήρυνση κατά πλάκας.
  • Κρυσταλλογενείς αρθρίτιδες, με κυριότερο εκπρόσωπο την ουρική αρθρίτιδα.


  • Μεταβολικά νοσήματα, όπως η οστεοπόρωση που αν δεν προληφθεί, οδηγεί σε σταδιακή μείωση της οστικής πυκνότητας και σε υποβάθμιση της ποιότητας του οστού.


  • Εξωαρθρικό ρευματισμό, π.χ. ινομυαλγία. Πρόκειται για ψυχοσωματική μεταβολή που εκδηλώνεται ως σωματικός πόνος με πόνο διάχυτο στους μυς και στις αρθρώσεις, αίσθημα κόπωσης, διαταραχές ύπνου, αίσθημα ανεπάρκειας ξεκούρασης και έλλειψη ενέργειας.

Η επιτυχημένη θεραπεία βασίζεται στην πρώιμη διάγνωση!

Η θεραπευτική προσέγγιση ασθενούς με ρευματικά νοσήματα είναι εξατομικευμένη και πολυδιάστατη. Δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στη φαρμακευτική αγωγή. Χρειάζεται συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής, άσκησης, διατροφής και ψυχολογικής υποστήριξης.

Κάθε πόνος που έχουμε υποστεί θα είναι ένα πολύτιμο μάθημα.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις μας αναζητήσετε, στην ιστοσελίδα μας www.thalia.gr και στο Facebook Δωδεκανησιακός Σύλλογος Θάλεια.

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Θάλεια Γεωργά Ελένη Αλεξανδρή

Pin It on Pinterest