Καλαμάτα, Μύκονος και Αθήνα σπάνε τα ρεκόρ στις αφίξεις… ενώ με οριακή μείωση η Ρόδος!

Αυξημένη η τουριστική κίνηση τον Σεπτέμβριο. Μείωση των αφίξεων σε Ρόδο και Ηράκλειο – Γιατί η εκλογολογία, η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή και ο κίνδυνος διολίσθησης της ευρωζώνης σε ρυθμούς ύφεσης μπορεί να επηρεάσουν την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα το 2015

Συνολικά 2.117.401 τουρίστες έφτασαν στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας τον Σεπτέμβριο του 2014, δηλαδή 174.703 περισσότεροι από τον ίδιο μήνα του 2013.

Αύξηση των αφίξεων κατά 9% σε σχέση με τον περσινό Σεπτέμβριο παρουσίασαν οι αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας.

Με ποσοστό ρεκόρ έκλεισαν οι αφίξεις του Σεπτεμβρίου για την Καλαμάτα αφού σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013 είναι αυξημένες κατά 41,2%. Σε ανοδική τάση όμως κινήθηκαν οι αφίξεις σε Αθήνα (23,3%), Μύκονο (30,3%) και Σαντορίνη (23,5%).

Σε επίπεδο εννεαμήνου η αύξηση αγγίζει το 14,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και είναι πλέον βέβαιο ότι θα υπερκαλυφθεί ο στόχος- ρεκόρ των 19,5 εκατ. αεροπορικών αφίξεων έως το τέλος του έτους (21,5 εκατ. με την προσθήκη της κρουαζιέρας), σημειώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Μόνο τον Σεπτέμβριο του 2014, στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος στην Αθήνα έφτασαν 378.756 τουρίστες που έκαναν διακοπές στην Αθήνα, ενώ τον ίδιο μήνα πέρυσι δεν ξεπέρασαν τους 307.244.

Με μικρότερη επισκεψιμότητα σε σχέση με την πρωτεύουσα, αλλά σε ανοδική τάση κινήθηκαν οι αφίξεις τουριστών και στην συμπρωτεύουσα. Στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης κατέφθασαν 174.411 τουρίστες, αυξημένοι αισθητά σε σχέση με τους 155.915 που είχαν προσγειωθεί τον Σεπτέμβριο του 2013.

Αύξηση παρουσιάστηκε όμως και στα Χανιά σε ποσοστό 15,7% σε σχέση με πέρυσι. Αντιθέτως η κίνηση στο Ηράκλειο της Κρήτης έκλεισε με αρνητικό πρόσημο τον φετινό Σεπτέμβριο. Πιο συγκεκριμένα πτώση κατά 3,5% καταγράφεται στις αφίξεις με 15.573 τουρίστες λιγότερους από πέρυσι.

Για τη Ρόδο, ο φετινός Σεπτέμβριος δεν ήταν καλός μήνας αφού και στο νησί των Δωδεκανήσων οι αφίξεις στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» παρουσιάζουν μικρή μείωση, της τάξης του 0,3%. Μπορεί η μείωση να μην είναι ιδιαίτερα σημαντική, όμως οι προβλέψεις των τουριστικών παραγόντων για επέκταση της τουριστικής περιόδου δεν επιβεβαιώνονται αφού η μείωση αναμένεται να συνεχιστεί και τον Οκτώβριο.

Πιο αναλυτικά την Ρόδο τον περασμένο μήνα επισκέφθηκαν μόλις 311.479 τουρίστες ενώ τον Σεπτέμβριο του 2013 τα στοιχεία «μιλούσαν» για 312.368 τουρίστες.

Η κατάσταση όμως δεν είναι η ίδια και στην γειτονική Κω αφού φαίνεται πως βρέθηκε ανάμεσα στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών και τον Σεπτέμβριο. Η αύξηση των αφίξεων στο «νησί του Ιπποκράτη» αγγίζει το 6,8%.

Υπερπληθυσμός στη Μύκονο

Ακόμη και τον Σεπτέμβριο όμως φαίνεται πως η Μύκονος προσελκύει πλήθος τουριστών αφού τα ποσοστά που δημοσιεύει ο ΣΕΤΕ, είναι ιδιαίτερα αυξημένα για την εποχή. Με 30,3% αύξηση έκλεισε ο φετινός Σεπτέμβριος για το κοσμοπολίτικο νησί του Αιγαίου προσελκύοντας 33.548 τουρίστες έναντι των 25.746 τον Σεπτέμβριο του 2013.

Όσον αφορά τη Σαντορίνη, που την περασμένη θερινή σεζόν πρωταγωνίστησε τόσο για την αυξημένη ζήτηση όσο και για τις «τσουχτερές» τιμές των καταλυμάτων, η αύξηση των αφίξεων συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβριο (23,5%).

Στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας οι αφίξεις κινήθηκαν με ανοδικούς ρυθμούς. Αύξηση παρατηρείται στην Κέρκυρα (15,8%), στην Ζάκυνθο (14,9%), στη Σάμο (23,5%) και στην Σκιάθο (25,8%).

Παρά τις πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού την τελευταία διετία, το τελευταίο διάστημα καταγράφεται σε επίπεδο επενδυτικού ενδιαφέροντος μια ανησυχητική τάση «αναμονής» η οποία αποδίδεται στη διαρκή εκλογολογία, στην κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωζώνης και στη γεωπολιτική αστάθεια της ευρύτερης περιοχής, σημειώνεται από τον ΣΕΤΕ.

Αν και προς το παρόν φαίνεται ότι κινούνται θετικά τόσο οι προκρατήσεις (πλην Ρωσίας), όσο και ο προγραμματισμός των αεροπορικών πτήσεων για το 2015, ο ΣΕΤΕ εκτιμά ότι εάν οι παραπάνω παράγοντες ενισχυθούν, υπάρχει το ενδεχόμενο να επηρεαστούν αρνητικά όχι μόνο οι επενδύσεις αλλά και οι κρατήσεις για το 2015.
Πηγή
Tromaktiko

Pin It on Pinterest