Ομιλητής στο Πανεπιστήμιο της Σιένα ο Δήμαρχος Χάλκης 

Στην εναρκτήρια συνάντηση του νέου ευρωπαϊκού έργου CO2 

PACMAN – COoperation and CO-designing PArtnership for CliMAte Neutrality 

που πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 22 Μαρτίου στο Πανεπιστήμιο της Σιένα, βρέθηκε ο Δήμαρχος Χάλκης Φραγκάκης Ευάγγελος. 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, όπου παρουσιάστηκαν παραδείγματα επιτυχούς πράσινης μετάβασης, με απώτερο σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο 16χρονος Γιώργος Φραγκάκης παρουσίασε τo σχέδιο της πράσινης μετάβασης που εφαρμόζεται στην Χάλκη, του πρώτου νησιού που εντάχθηκε στην ελληνική πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου «Gr-eco islands». Πιο συγκεκριμένα, παρουσίασε την ενεργειακή κοινότητα «ΧαλκιΟΝ», η οποία διαχειρίζεται το υπερσύγχρονο φωτοβολταΐκό πάρκο της Χάλκης, ισχύος 1MW, το οποίο καλύπτει τις τοπικές ενεργειακές ανάγκες, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους οι οποίοι δέχτηκαν να γίνουν μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας ChalkiON να μηδενίσουν σχεδόν τους λογαριασμούς για το ρεύμα που καταναλώνουν μέσω του «Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού (Virtual Net Metering)». Παράλληλα, επεσήμανε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Πάρκου, η λειτουργία του οποίου έχει συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά 2.246kg. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στις άλλες δράσεις που συμβάλλουν στην ενεργειακή αναβάθμιση του νησιού, όπως η αναβάθμιση του δημόσιου φωτισμού με «έξυπνα» συστήματα διαχείρισης, η αντικατάσταση του στόλου οχημάτων της Αστυνομίας του Λιμενικού και του Δήμου με ηλεκτρικά οχήματα και η τοποθέτηση φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων. Κλέινοντας την ομιλία του ανέφερε ότι «Το μυστικό της επιτυχίας του έργου είναι πως το αγκάλιασε η τοπική κοινωνία»

Ο Δήμαρχος κ. Φραγκάκης Ευάγγελος ανέφερε:

«Είμαι υπερήφανος για τους κατοίκους της Χάλκης, τους συνδημότες μου, που από την πρώτη στιγμή συμμετείχαν ενεργά στην προσπάθεια αυτή, εκδηλώνοντας στην πράξη την περιβαλλοντική τους ευαισθησία. Το

«θαύμα» της Χάλκης, όπως το ονομάζουν αρκετοί, έκανε υπερήφανη την τοπική κοινωνία του νησιού, φέρνοντας το νησί από την άκρη της Ελλάδας στο επίκεντρο των συζητήσεων της χώρας. Η Χάλκη, το μικρό ακριτικό νησί της Ευρώπης, μετατράπηκε σε πρότυπο για την ενεργειακή μετάβαση των νησιών και δημοφιλή προορισμό».

Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο καθηγητής και επικεφαλής του project απο το Πανεπιστήμιο της Σιένα, Simone Bastianoni, ο καθηγητής από το Πολυτεχνείο της Κρήτης, Θεοχάρης Τσούτσος, o Πρόεδρος του SEARES, Giorgio Cucè, ο Επικεφαλής του Τμήματος Ερευνών της startup Rotary Wave, Ανδρέας Νόβας, o ερευνητής από το Διεθνές Κέντρο για την Αειφόρο Ανάπτυξη Συστημάτων Ενέργειας, Νερού και Περιβάλλοντος, Tibor Bešenić, η Σύμβουλος Τουρισμού του Δήμου Σιένα, Vanna Giunti και η Διευθύντρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Σταυρούλα Τουρνάκη. Βασικός στόχος του έργου CO2 PACMAN είναι μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών και δράσεων να υποστηριχτεί η μετάβαση των νησιών της Μεσογείου προς την κλιματική ουδετερότητα και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, με απώτερο σκοπό την διασφάλιση της ενεργειακής τους αυτάρκειας, την επίτευξη των στόχων της απανθρακοποίησης και την μετάβασή τους στην πράσινη οικονομία. To έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Interreg Euro-MED και μετέχουν 10 εταίροι από 7 διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Μεταξύ των εταίρων συμμετέχουν τρία πανεπιστήμια και συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο της Σιένα, το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Στο έργο έχουν βασική ενεργή συμμετοχή ο κ. Γιάννης Μαρδικης 

Διευθυντής Ινστιτούτου Κυκλικής Οικονομίας & Κλιματικής Αλλαγής – EPLO, η κα. Αλεξία Σπυριδωνίδου Πολεοδόμος – Συγκοινωνιολόγος – Υπεύθυνη επιχειρηματικής ανάπτυξης Ινστιτούτου Κυκλικής Οικονομίας και Κλιματικής Αλλαγής του EPLO και

Ο Δρ. Δημήτρης Κοκοσιουλης Εμπειρογνώμονας κυκλικής οικονομίας – Dynamic Vision.

Pin It on Pinterest