Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές

Η πρώτη τακτική συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, συνεδρίασε υπό την προεδρία του Μάνου Κόνσολα, και είχε ως θέμα τις πολιτικές και τις προτάσεις για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών.

Παρών στη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε και στήριξε την ιδέα για τη δημιουργία αυτόνομης Υποεπιτροπής Ορεινών Περιοχών.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν, επίσης, ο κ. Ιωάννης Χατζηγεωργίου, Πρύτανης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθηγητής της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, ο κ. Δημήτρης Καλιαμπάκος, Καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Διευθυντής Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.), εκ μέρους της ΕΝΠΕ, ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου, εκ μέρους της ΚΕΔΕ, ο κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης, Δήμαρχος Ανωγείων, Πρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Δήμων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και η κα. Μαρία – Χριστίνα Αβέρωφ, Δήμαρχος Μετσόβου.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι το Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας του ΕΜΠ, είναι το μοναδικό ερευνητικό κέντρο στη χώρα με αντικείμενο τις ορεινές και απομονωμένες περιοχές, με σημαντική δραστηριότητα, αλλά και με τη διαμόρφωση προτάσεων εφαρμοσμένης πολιτικής για τις ορεινές περιοχές.

Ο Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Ορεινών Περιοχών, στην τοποθέτησή του, τόνισε ότι η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ερημοποίησης των ορεινών περιοχών, γεγονός που συνδέεται με την έλλειψη αναπτυξιακών κινήτρων, την έλλειψη υποδομών και το δημογραφικό, ενώ επεσήμανε ότι χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές που θα υπερβαίνει το χρονικό όριο της θητείας μιας κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο κ. Κόνσολας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προτάσεις, όπως:

1ον: Ένα νέο Χωροταξικό Σχεδιασμό, όπου δεν υπάρχει, στις ορεινές περιοχές αλλά και στη δημιουργία Ορεινού Ταμείου.

2ον: Στη βελτίωση και προσαρμογή των συστημάτων μεταφορών στις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων των ορεινών περιοχών, αλλά και «έξυπνες» πολιτικές που θα συνιστούν αντιστάθμισμα του μεταφορικού κόστους.

3ον: Σε αναπτυξιακά κίνητρα για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων στις ορεινές περιοχές, προσαρμοσμένα στο στόχο της ανάπτυξης και της ενίσχυσης της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ορεινές περιοχές.

4ον: Στη διαμόρφωση υποδομών και συνθηκών για την ενεργειακή αυτονομία των ορεινών και δυσπρόσιτων περιοχών, με την ενίσχυση του αποτυπώματος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και με τη δημιουργία μικροδικτύων και με ένα ειδικό νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο.

5ον: Στη βελτίωση των υποδομών διοικητικής και ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των κατοίκων των ορεινών περιοχών.

6ον: Στη χάραξη πολιτικών για την αντιμετώπιση και ανάσχεση του δημογραφικού προβλήματος στις ορεινές περιοχές.

7ον: Στην ανάδειξη και αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων οικισμών.

8ον: Σε ένα νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης για τις ορεινές περιοχές, με έμφαση στην ποιότητα, την εμπειρία, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων, τη σύζευξη με τον πρωτογενή τομέα, με προγράμματα πιστοποίησης της χρήσης τοπικών προϊόντων στην εστίαση.

Pin It on Pinterest