«Προεκλογικά όταν ζητούσατε συνεργασία, αυτά τα μέτρα θα ψηφίζατε. Τόση ιδιοτέλεια; Μόνο για τις καρέκλες;»

Oμιλία Νεκτάριου Σαντορινιού κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Κατά τη χθεσινή (16/10/15) του ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, έβαλε ευθέως ενάντια στην Αντιπολίτευση για την υποκριτική της στάση. «Ας σταματήσουν πια τα κροκοδείλια δάκρυα… η κριτική σας για τα μέτρα περισσεύει, αλλά δεν επαρκεί για να διαγράψει τα πεπραγμένα σας». «Εσείς ήσασταν που με τις φαύλες πολιτικές σας και το διεφθαρμένο κράτος που δημιουργήσατε, οδηγήσατε τη χώρα στην υπερχρέωση και στην ανάγκη επώδυνων συμφωνιών». Τόνισε δε, ο βουλευτής Δωδεκανήσου ότι τα μέτρα που ψηφίζονται τώρα ήταν κομμάτι της συμφωνίας και κατήγγειλε την ιδιοτελή στάση της Ν.Δ. όταν προεκλογικά ζητούσε συγκυβέρνηση, γνωρίζοντας την ατζέντα των μέτρων, και τώρα, που δεν έλαβε κυβερνητικούς θώκους, τα καταδικάζει.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε και στην διέξοδο που δίνει η συμφωνία λέγοντας «εμείς πετύχαμε μία συνολική λύση για τη χρηματοδότηση της χώρας, σε αντίθεση με την πρόταση Γιούνγκερ που τότε λέγατε στον κόσμο να ψηφίσει, μία λύση που ήδη έχει επιβάλει μία μίνι αναδιάρθρωση του χρέους και αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση θα ανοίξει τη συζήτηση για την οριστική διευθέτησή του».

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, τέλος, ανέφερε ότι αυτό το πολυνομοσχέδιο είναι ένα βήμα προς την οριστική λύση του βραχνά του χρέους που Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μέχρι τώρα βάφτιζαν βιώσιμο. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε θα κάνει αυτό το βήμα έχοντας πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών που θα προκαλέσει στους πολίτες. Όμως, όπως σημείωσε, θα προχωρήσουμε στην ψήφιση των μέτρων αυτών έχοντας ταυτόχρονα στο νου μας την ανάγκη να φέρουμε μέτρα που θα ανακουφίζουν την κοινωνία και θα αποκαθιστούν την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του Νεκτάριου Σαντορινιού:

(https://www.youtube.com/watch?v=gx_-hQyimYw&feature=em-share_video_user)

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Όντως λίγος χώρος και για τους Βουλευτές!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχοντας ακούσει τις περισσότερες τοποθετήσεις, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, αλλά και στη διαδικασία των Επιτροπών, θα ήθελα αρχικά να απευθυνθώ στους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης και να τους παρακαλέσω να σταματήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα.

Σε αυτή την Αίθουσα περισσεύει η κριτική σας για τα μέτρα, αλλά δεν επαρκεί για να διαγράψει τα πεπραγμένα σας. Δεν επαρκεί για να ξεχάσει ο ελληνικός λαός ποιος κατέστησε αυτό το νομοσχέδιο απαραίτητο. Διότι ήσασταν εσείς που με τις φαύλες πολιτικές σας και το διεφθαρμένο κράτος που δημιουργήσατε, οδηγήσατε τη χώρα στην υπερχρέωση και στην ανάγκη επώδυνων συμφωνιών.

Μην ξεχνάτε, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο σημερινό νομοσχέδιο είναι τα μέτρα που ψηφίστηκαν στη Συμφωνία του Αυγούστου του 2015. Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να μας λέτε ότι δεν ψηφίσατε τα μέτρα, αλλά την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Τα μέτρα, όπως είπε και ο κ. Αλεξιάδης, είναι στις σελίδες 1015 έως 1020 της Συμφωνίας. Έτσι δεν είναι, κύριε Υπουργέ;

Αλήθεια, όταν προεκλογικά μας λέγατε να συνεργαστούμε, ποια μέτρα θα ψηφίζατε; Θα ψηφίζατε άλλα μέτρα; Τόση ιδιοτέλεια; Μόνο για τις καρέκλες; Αυτό σας ενδιέφερε; Αυτά τα μέτρα θα ψηφίζαμε! Δηλαδή, τι θέλετε να μας πείτε; Ότι εμείς δεν στηρίξαμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και φέραμε τη Συμφωνία, γιατί μας άρεσαν τα μέτρα;

Άλλωστε, θα ήθελα να σας θυμίσω ότι δεν είμαστε εμείς αυτοί που είπαμε ότι, αν δεν υπήρχε το μνημόνιο, θα έπρεπε να το ανακαλύψουμε ούτε είμαστε εμείς αυτοί που είπαμε ότι δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να μας πάρει τη δόξα. Δικοί σας Υπουργοί τα είχαν πει.

Και επειδή μας λέτε για τα ισοδύναμα -και πού είναι τα ισοδύναμα και πού είναι το παράλληλο πρόγραμμα- θα ήθελα να σας θυμίσω και πάλι ότι τώρα ξεκίνησε η διακυβέρνηση της χώρας, αυτή τη φορά μετά τις 20 Σεπτεμβρίου. Τις προγραμματικές μας θέσεις τις καταθέσαμε πριν από λίγες μέρες. Έχουμε μία τετραετία για να δείτε και εσείς, αλλά κυρίως να δει ο ελληνικός λαός το παράλληλο πρόγραμμα που και υποσχεθήκαμε και θα το φέρουμε.

Θα ήθελα να σας θυμίσω ακόμα ότι εμείς πετύχαμε μία συνολική λύση για τη χρηματοδότηση της χώρας, σε αντίθεση με την πρόταση Γιούνγκερ που τότε λέγατε στον κόσμο να ψηφίσει, μία λύση που ήδη έχει επιβάλει μία μίνι αναδιάρθρωση του χρέους και αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση θα ανοίξει τη συζήτηση για την οριστική διευθέτησή του. Είναι αυτό το χρέος που εσείς μας παρουσιάζατε ως βιώσιμο -θυμάστε;- ενώ πλέον όλοι οι διεθνείς φορείς αναγνωρίζουν την ανάγκη αναδιάρθρωσής του.

Επίσης, δεν μπορείτε να αποφύγετε το γεγονός ότι στηρίζοντας στο δημοψήφισμα το «ναι» ζητούσατε από τον ελληνικό λαό να συναινέσει σε σκληρότερα μέτρα και με μικρότερη προοπτική για τη χώρα, χωρίς καμία δυνατότητα διαπραγμάτευσης και χωρίς συνολική λύση για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση. Ακόμη και σήμερα και αυτή τη στιγμή που μιλάμε η Κυβέρνησή μας διαπραγματεύεται σε όλα τα μέτωπα για να βελτιώσει τις δύσκολες πτυχές αυτού του νομοσχεδίου. Διαπραγματευθήκαμε για τη φορολογία των ενοικίων και αποσύραμε την επίμαχη διάταξη.

Είναι αλήθεια και εδώ οφείλουμε να το παραδεχθούμε ότι ορισμένες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται για το ασφαλιστικό σύστημα είναι άδικες και μακριά από τη δική μας αντίληψη, όπως για παράδειγμα, η απότομη αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση. Όμως, εδώ πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι ότι είναι κοινωνική και λογική απαίτηση να σταματήσει η πρόωρη συνταξιοδότηση και να εξορθολογίσουμε το ασφαλιστικό σύστημα, ένα ασφαλιστικό σύστημα που έφτασε εδώ εξαιτίας των πολιτικών που ασκήθηκαν μέχρι σήμερα και το λεηλάτησαν προς όφελος μερικών. Αυτές τις πολιτικές τις ασκήσατε εσείς. Τα θαλασσοδάνεια, τα δομημένα ομόλογα, το PSI είναι πολιτικές που διέλυσαν το ασφαλιστικό σύστημα.

Φυσικά, υπάρχουν πολλά δομικά προβλήματα. Όμως, χάρη στη δική μας διαπραγμάτευση και ανεξάρτητα από τη γνωμάτευση της Επιτροπής των Σοφών, το οποίο να θυμίσουμε -το είπε και ο Υπουργός- ότι είναι γνωμάτευση, δεν είναι πολιτική της Κυβέρνησης -έτσι δεν είναι, κύριε Υφυπουργέ;- κρατήθηκε το δικαίωμα για τη χώρα μας και τους ασφαλισμένους να γίνει μία ολοκληρωμένη και ριζική αναδιάρθρωση για ένα ασφαλιστικό σύστημα δίκαιο και βιώσιμο. Περιμένουμε να το δούμε. Εδώ θα είμαστε και θα το κρίνουμε όλοι.

Αυτό το πολυνομοσχέδιο δεν έχει καμία πρακτική, αλλά ούτε και ιδεολογική σχέση με τους αρμαγεδώνες που εσείς με άνεση φέρατε στη Βουλή, γιατί σε αυτό το νομοσχέδιο εισάγεται για πρώτη φορά μια διαφορετική λογική στη φορολογική διοίκηση. Εμείς στοχεύουμε στον εξορθολογισμό της έννοιας του προστίμου, στη φορολογική συμμόρφωση όσων χρωστάνε και όχι στην περαιτέρω οικονομική εξόντωσή τους.

Κι επειδή δεν έχω χρόνο και θέλω πάντα να είμαι συνεπής, θα καταλήξω λέγοντας: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό το πολυνομοσχέδιο είναι ένα βήμα προς την οριστική λύση του βραχνά του χρέους που εσείς μέχρι τώρα βαφτίζατε βιώσιμο. Εμείς θα κάνουμε αυτό το βήμα έχοντας πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών που θα προκαλέσει στους πολίτες. Θα κάνουμε αυτό το βήμα έχοντας ταυτόχρονα στο νου μας την ανάγκη να φέρουμε μέτρα που θα ανακουφίζουν την κοινωνία και θα αποκαθιστούν την κοινωνική δικαιοσύνη.

Η κοινωνία αντιλήφθηκε και αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες και μας έχει δώσει την εξουσιοδότηση να προχωρήσουμε. Περιμένουμε και εσάς να ακολουθήσετε.

Pin It on Pinterest