Φθινοπωρινά Τρόφιμα – Γράφει η διατροφολόγος Κωνσταντίνα Χατζησάββα

Με την συνεργασία της  Κωνσταντίνας Χατζησάββα, Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΒSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ- ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Ρόδου, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

unnamed

Οι σωστές τροφές μπορούν  να σας βοηθήσουν  να χάσετε βάρος , και τα προϊόντα του φθινοπώρου δεν αποτελούν  εξαίρεση. Εδώ είναι τα  καλύτερα τρόφιμα που μπορείτε  να φάτε  αυτήν την εποχή. Θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε αδύνατοι , ενώ ακόμα σας επιτρέπουν να απολαύσετε όλα τα νόστιμα πιάτα που μπορεί να σας προσφέρει το φθινόπωρο.

Ρόδια

Αν και είναι τόσο μικρά, τα ρόδια είναι εκπληκτικά υψηλά σε φυτικές ίνες – ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για πραγματική  απώλεια βάρους. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σας κρατάνε χορτάτους  για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έτσι,  όσο  είστε πλήρεις, είναι λιγότερο πιθανό να κάνετε υπερφαγικά επεισόδια. Τα ρόδια από μόνα τους αποτελούν  μια υγιεινή επιλογή σαν σνακ.

Aχλάδια

Ένα φρούτο μεσαίου μεγέθους προσφέρει 6 γραμμάρια φυτικών ινών,  που αντιστοιχεί στο 24% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας, συμβάλλοντας στη βελτίωση της δυσκοιλιότητας.

Μήλα

Μόνο ένα μεγάλο μήλο παρέχει 5,5 γραμμάρια φυτικών ινών! Τα μήλα είναι πλούσια σε πηκτίνη – μια ίνα που προωθεί το αίσθημα του κορεσμού, οπότε καταναλώστε τα ως σνακ όλη την εποχή  για μία επιτυχημένη απώλεια βάρους.

Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο είναι ένα από αυτά τα βότανα που αποτελούν μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στις κλασικές Φθινοπωρινές συνταγές. Ηρεμιστικό και χαλαρωτικό το φασκόμηλο έχει συνδεθεί με την προώθηση της πέψης, οπότε  δοκιμάστε να το προσθέσετε είτε σαν μυρωδικό σε σαλάτες και στο μαγείρεμα, είτε σαν ρόφημα.

Κολοκύθα

Αν ο μόνος τρόπος που το  κολοκύθα έχει μια θέση στη διατροφή σας είναι η γεύση ή το καρύκευμα του, αρχίστε αυτό το φθινόπωρο να το απολαμβάνετε ως φαγητό/σούπα, ενώ είναι ακόμα στην εποχή του. Κάθε φλιτζάνι κολοκύθα προσφέρει 3 γραμμάρια ινών και λιγότερες από 50 θερμίδες. Επιπλέον είναι πλούσια σε κάλιο, που μειώνει την κατακράτηση υγρών, αυξάνει τη διούρηση και την αποβολή τοξινών.

Κανέλα

Το άρωμα και η γεύση κανέλας είναι συνώνυμα με τις φθινοπωρινές συνταγές. Οι ιδιότητες όμως αυτού του μπαχαρικού, να σταθεροποιεί την όρεξη και να συμβάλλει στην καύση λίπους το καθιστούν μία απαραίτητη προσθήκη στη διατροφή σας.  Η κανέλα έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, τον περιορισμό της όρεξης και στην τόνωση του μεταβολισμού.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα πλούσια σε φυτικές ίνες λαχανάκια Βρυξελλών είναι ένα λαχανικό με πολλά θρεπτικά συστατικά που μπορεί να φτιάξει ένα νόστιμο και πλήρες πιάτο. Μια κούπα με λαχανάκια Βρυξελλών, περιέχει 4 γρμ. διαιτητικών ινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην διαδικασία της πέψης, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, στη μείωση των επίπεδων σακχάρου στο αίμα και στον μετριασμό της υπερκατανάλωσης τροφής.

Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες σας προσφέρουν το αίσθημα της πληρότητας χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες, αλλά ταυτόχρονα ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα σας,  το οποίο σας  βοηθάει να περιορίσετε την όρεξη σας και να χάσετε βάρος.

Μανταρίνια

Αγωνίζεστε  για να αποκρούσετε το κρύο του χειμώνα, μαζί με μερικά επιπλέον κιλά; Απολαύστε μερικά μανταρίνια! Αυτό το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά φρούτο όχι μόνοθα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, αλλά επίσης θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Με λιγότερο από 50 θερμίδες ανά φρούτο, τα μανταρίνια μπορούν να ικανοποιήσουν την επιθυμία σας για γλυκό αλλά και να καταστείλουν της όρεξης σας.

unnamed

Pin It on Pinterest