Ομιλία στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το νομοσχέδιο περί Αιγιαλού – Παραλίας

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, μιλώντας σήμερα (25.04.14) στη Βουλή, κατάθεσε τον προβληματισμό του για τα άρθρα του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών που περιγράφουν τη χρήση του αιγιαλού και της παραλίας. Αναγνώρισε ότι απαιτούνται οργανωμένες παρεμβάσεις, με στόχο τη βέλτιστη ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος στη νησιωτική χώρα.

Ο Δημήτρης Γάκης, αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες διατάξεις και χαρακτήρισε το άρθρο 172 – όπως έχει κατατεθεί – σαν την ολοκλήρωση της διαδικασίας παραχώρησης των παραλιών στο μεγάλο ξενοδοχειακό κεφάλαιο και ζήτησε νομοτεχνικές βελτιώσεις προς όφελος του ποιοτικού τουρισμού, των μικρών επιχειρηματιών που εκμεταλλεύονται τις παραλίες αλλά και για την προστασία της ευαίσθητης ισορροπίας του φυσικού περιβάλλοντος. Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής «…ξενοδοχειακές εν γένει επιχειρήσεις κάμπινγκ ή κέντρα αναψυχής θεωρούνται, για την εφαρμογή της παραγράφου 4 του ν.2971, ως όμορες ακόμη και αν μεταξύ των προβολών που εκκινούν από τις πλαγιές πλευρές της επιχείρησης και του αιγιαλού παρεμβάλλεται δημόσιο κτήμα, εφόσον θα έχουν ήδη αιτηθεί ή αιτηθούν εντός δύο μηνών, κ.λπ..»«Αυτό θέλει διευκρίνιση», είπε ο βουλευτής. Και αναφέρθηκε σε περιπτώσεις στη Ρόδο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ληφθούν υπόψη στις νέες διατάξεις, τόσο η ανάγκη της ποιοτικής αναβάθμισης των παραλιών μας, η επαγγελματική επιβίωση αυτών που σήμερα εκμεταλλεύονται τις παραλίες, καθώς και τα συμφέροντα της κοινωνίας για πρόσβαση στην παραλία και στον αιγιαλό.

Τέλος, ο βουλευτής Δωδεκανήσου, στη συζήτηση για την παραπάνω ρύθμιση είπε, ότι πρέπει να διευκρινιστεί και το θέμα των παρόχθιων ζωνών μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών. «Δεν είναι μόνο οι παραλίες και οι αιγιαλοί», τόνισε. Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο Δημήτρης Γάκης, ζήτησε να γίνει βελτίωση στην παράγραφο 3, του άρθρου, η οποία περιγράφει λαθεμένα τη διαδικασία «… υπενοικίασης του αιγιαλού και της παραλίας πρώτα από τους ΟΤΑ και μετά να προσκομίζεται το μισθωτήριο συμβόλαιο με την ΕΤΑΔ… (του δημόσιου ακινήτου που παρεμβάλλεται μεταξύ του ξενοδοχείου και της παραλίας)». Η διαδικασία πρέπει να είναι ξεκάθαρη και για τους ξενοδόχους – επενδυτές και κυρίως, υπέρ της αναπτυξιακής δυνατότητας των Δήμων, να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο τρόπο την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν κοντά στον αιγιαλό και στην παραλία.

 

Pin It on Pinterest