Όμικρον: Η πρώτη «εικόνα» που δείχνει τις μεταλλάξεις της σε σχέση με τη Δέλτα

Η νέα παραλλαγή Όμικρον της Covid-19 έχει πολλές περισσότερες μεταλλάξεις σε σχέση με τη Δέλτα, σύμφωνα με την πρώτη «εικόνα» του νέου αυτού στελέχους που ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική. Την «εικόνα» δημιούργησε και δημοσίευσε το νοσοκομείο Bambino Gesu στη Ρώμη, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η τρισδιάστατη «εικόνα», η οποία μοιάζει με χάρτη, «μπορούμε να δούμε καθαρά ότι η παραλλαγή Όμικρον παρουσιάζει πολλές περισσότερες μεταλλάξεις από την παραλλαγή Δέλτα, συγκεντρωμένες κυρίως σε μια περιοχή της πρωτεΐνης που αλληλοεπιδρά με τα ανθρώπινα κύτταρα», ανέφερε η ερευνητική ομάδα σε δήλωσή της την Κυριακή.

«Αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι αυτές οι μεταλλάξεις είναι πιο επικίνδυνες, απλώς ότι ο ιός έχει προσαρμοστεί περαιτέρω στο ανθρώπινο είδος, δημιουργώντας μία ακόμα παραλλαγή» ανέφεραν οι ερευνητές.

«Άλλες μελέτες θα αποκαλύψουν εάν η συγκεκριμένη παραλλαγή είναι τελικά ουδέτερη, λιγότερο επικίνδυνη ή περισσότερο επικίνδυνη», συμπληρώνουν.

Η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε στην αναζήτηση μεταλλάξεων «στην τρισδιάστατη δομή της πρωτεϊνης ακίδας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κλαούντια Αλτέρι, καθηγήτρια Κλινικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου και ερευνήτρια στο Bambino Gesu.

Η εικόνα παρήχθη από τη μελέτη των δεδομένων που έχει στη διάθεσή της η επιστημονική κοινότητα για την αλληλούχιση αυτής της νέας παραλλαγής, τα οποία προέρχονται κυρίως από την Μποτσουάνα, τη Νότια Αφρική και το Χονγκ Κονγκ.

«Αυτή η εικόνα περιγράφει τις μεταλλάξεις της Όμικρον αλλά δεν προσδιορίζει τον ρόλο της… Τώρα είναι σημαντικό να καθορίσουμε μέσω εργαστηριακών πειραμάτων εάν ο συνδυασμός αυτών των μεταλλάξεων μπορεί να έχει αντίκτυπο στη μεταδοτικότητα ή την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, για παράδειγμα», πρόσθεσε η ίδια.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest