Όλοι γνωρίζουμε για την Ελληνική ομογένεια της Αμερικής, Αυστραλίας, Αφρικής και Γερμανίας αλλά ότι η Βραζιλία ήταν προορισμός για Έλληνες μετανάστες δεν είναι και τόσο γνωστό. Συχνά αποκαλείται “η ξεχασμένη ομογένεια”, πράγμα βέβαια άδικο αφού για τη Ρόδο (και κυρίως για τον Αρχάγγελο, τη Μαλώνα και τα Μάσσαρι) η Βραζιλία ήταν ένας σημαντικός μεταναστευτικός προορισμός. Ποιοι ξενιτεύτηκαν, πως αντιμετώπισαν την κατάσταση εκεί και ποιος ο ρόλος τους στην ισχυρή και πλούσια Βραζιλία η οποία είναι ένα από τα ανερχόμενα αστέρια της παγκόσμιας οικονομίας; Πως είναι η ζωή τους στην άγρια ζούγκλα του Αμαζονίου ή στις αναπτυσσόμενες μητροπόλεις όπως το Σάο Πάολο και το Ρίο; Η γνωστή Ελληνό – Βραζιλιάνα δημοσιογράφος Βασιλική Κωνσταντινίδου θα μας δώσει τις απαντήσεις.
Η RICHeS με περηφάνια σας παρουσιάζει τη μοναδική αυτή επιπλέον ομιλία στο πλαίσιο του Studium Generale 2014. Ακολουθώντας την παράδοση του Studium Generale, η ομιλήτρια μας έρχεται στη Ρόδο από μακρυά. Και αυτή τη φορά έρχεται από πολύ μακρυά, από τη Βραζιλία. Η κα. Βασιλική Κωνσταντινίδου έρχεται αποκλειστικά στη Ρόδο για να μας μιλήσει για το βιβλίο της που αφορά στις σχέσεις μεταξύ Ρόδου και Βραζιλίας (το πρώτο βιβλίο που αφορά τους Έλληνες της Βραζιλίας) και για να απαντήσει στα ερωτήματα σας.
Η ξεχωριστή αυτή ομιλία πραγματοποιείται με τη χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού της Βραζιλίας και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Βραζιλίας.
Σάββατο 31 Μαΐου, Ακταίον, Ρόδος, 20:00
Προκειμένου όμως να δώσουμε τη δυνατότητα να ακούσουν την ομιλήτρια μας και οι κάτοικοι των παραπάνω χωριών μας, που έχουν πολλούς ξενιτεμένους στη Βραζιλία, θα επαναλάβουμε την ομιλία:
Κυριακή 1 Ιουνίου, Αίθουσα Εκδηλώσεων Γυμνασίου – Λυκείου Αρχαγγέλου, Αρχάγγελος, 19:00
——————————
H Βραζιλία στη φαντασία των Ελλήνων Μεταναστών
Σύμφωνα με επίσημη καταγραφή οι πρώτοι έλληνες μετανάστες έφτασαν στη Βραζιλία το 1912 και κατάγονταν από τον Αρχάγγελο, από το νησί της Ρόδου. Η χώρα αυτή με μία ποικιλόμορφη ηπειρωτική γεωγραφία και πολιτισμό φωλιάζεται στη φαντασία των ελλήνων ήδη από το 19ο αιώνα. Από την ηπειρωτική μέχρι τη νησιωτική Ελλάδα μετανάστευσαν κινούμενοι από το όνειρο, από την περιπέτεια, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Τα λιμάνια του Σάντος και του Ρίο ντε Ζανέιρο ήταν οι κύριες πύλες εισόδου στη Βραζιλία αλλά η πνοή του πεπρωμένου τους οδήγησε σε διάφορους δρόμος από δύση έως ανατολή από βόρεια έως νότια αφήνοντας τα σημάδια τους σε όλες τις βραζιλιανές πολιτείες. Από καλλιέργειες καφέ στο εσωτερικό του Σάο Πάολο μέχρι το σιδηρόδρομο Μαντέιρα-Μαμορέ στον Αμαζόνιο διασχίζοντας τις μεγάλεις πόλεις της βραζιλιανής ακτής και τις μικρές πόλεις του κεντρικού οροπεδίου, οι περιβαλλοντικές και εδαφικές συνθήκες επινόησαν μία ιδιαίτερη ταυτότητα, ποικίλη και ανάμεικτη.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ
Η Βασιλική Θωμά Κωνσταντινίδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950 και ήρθε στη Βραζιλία τριών χρονών ηλικίας. Οι γονείς ήρθαν στη Βραζιλία της από τη Μικρά Ασία ως μετανάστες και εγκαταστάθηκαν στο Σάο Πάολο. Είναι δημοσιογράφος και από το 1992 έχει αφιερωθεί στην μελέτη της προφορικής ιστορίας και μνήμης και στην έρευνα της ελληνικής μετανάστευσης στη Βραζιλία διατηρώντας την ιστοσελίδα www.gregosnobrasil.
Έχει δημοσιέυσει δύο βιβλία: «Θεματοφύλακες των Αναμνήσεων – Μνήμη και Ιστορίες των Ελλήνων Μεταναστών στη Βραζιλία» (2009 / δίγλωσσο – ελληνικά/πορτογαλικά) και «Η γλυκύτητα της γης» – Ιστορίες και Αναμνήσεις του Αντόνιο Παβάν και της Νοέμια Φολτράν Παβάν (οικογενειακή βιογραφία/2006).
Είναι επίσης ένα από τα ιδρυτικά μέλη και διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικών Μελετών «Αρετή», και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου «Καβάφης» (2004/2011).