Οι «ορμόνες της χαράς» το φάρμακο για την κατάθλιψη

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της μεσογειακής διατροφής

Η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια, αποτελεί φάρμακο για την κατάθλιψη, όπως έδειξε μελέτη στην οποία συμμετείχαν 15.000 άτομα.

Οι ερευνητές, των οποίων η έκθεση δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “BMC Medicine”, εξέτασαν την επίδραση τριών μεγάλων και βασικών τρόπων διατροφής ως προς τις επιδράσεις τους στην ψυχική υγεία των ανθρώπων: τη χορτοφαγική, την “εναλλακτική υγιεινή διατροφή”, όπως αυτή ορίστηκε επιστημονικά το 2010, και τη μεσογειακή διατροφή.

Η βασική διαπίστωση ήταν ότι και οι τρεις αυτές υγιεινές δίαιτες μπορούν να μειώσουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης, χωρίς αισθητές διαφορές μεταξύ τους.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι η υγιεινή διατροφή επηρεάζει θετικά την κατάθλιψη και γενικότερα τις ψυχικές παθήσεις, κάτι που έχουν δείξει και παλαιότερες έρευνες. Μάλιστα, δε χρειάζεται καν να είναι κάποιος αυστηρός με την (όποια) υγιεινή διατροφή του για να αποκομίσει οφέλη για την ψυχική υγεία του γενικά και ειδικότερα για την κατάθλιψη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Αλμουδένα Σάντσες-Βιγιέγκας του Πανεπιστημίου Λας Πάλμας στα Μεγάλα Κανάρια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “BMC Medicine”, μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 15.000 άτομα που δεν είχαν κατάθλιψη στην αρχή της έρευνας. Μετά από μια δεκαετία, 1.550 από τους συμμετέχοντες είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη ή είχαν πάρει αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Όσοι ακολουθούσαν – όχι κατ’ ανάγκη φανατικά – τη μεσογειακή διατροφή είχαν 25% έως 30% μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης, σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου “μεσογειακά”.

Η  εφημερίδα “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με την κ. Όλγα Τσαγκαράκη, διατροφολόγο-διαιτολόγο, η οποία μας έδωσε την εκτίμησή της σχετικά με το εάν η μεσογειακή διατροφή αποτελεί το αντίδοτο της κατάθλιψης.

«Βοηθάει, γιατί τα λαχανικά έχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, αλλά και τα φρούτα. Επίσης, αυξάνουν τη διάθεση. Επηρεάζουν κάποιες ορμόνες, όπως είναι οι ενδορφίνες, η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, οι οποίες είναι ευρέως γνωστές ως οι “ορμόνες της χαράς”. Επομένως, καλό είναι να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά αλλά και ψάρια, τα οποία διαθέτουν Ω3».

Τέλος, η Όλγα Τσαγκαράκη αναφέρθηκε και στον σύγχρονο τρόπο ζωής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχει απομακρυνθεί ο Έλληνας από την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή. Οι ρυθμοί είναι έντονοι και έχουμε ξεφύγει από το παραδοσιακό μοντέλο όπως το γνωρίζαμε. Πλέον, ο Έλληνας παραγγέλνει απ’ έξω. Τρώει fast food. Είναι άστατη η διατροφή που κάνει ο Έλληνας. Η μεσογειακή διατροφή έχει καταργηθεί. Δεν είμαι ειδική, αλλά η μεσογειακή διατροφή σίγουρα βοηθάει γιατί συνήθως στην κατάθλιψη παίρνεις βάρος, δεν έχεις κινητικότητα, κάθεσαι σπίτι. Επομένως, η μεσογειακή διατροφή βοηθάει ώστε να χάσει κάποιος βάρος, να είναι πιο ενεργητικός, πιο κοινωνικός».