Οι ιππότες… επέστρεψαν στη Ρόδο!

Για τρίτη φορά στην ιστορία του κυρίαρχου τάγματος των ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας, μετά την αναχώρηση…. της 2ας Ιανουαρίου του 1523, οι «οσπιτάλιοι» επέστρεψαν στο νησί. Ο λόγος, το συνέδριο του τάγματος που πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 14-16 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο «Rodos Palace» με την συμμετοχή 480 εκπροσώπων του τάγματος απ’ όλο τον κόσμο, παρουσία και του μεγάλου μαγίστρου Μάθιου Φέστινγκ.
Σε ένα πολύ καλό ρεπορτάζ του Τέρη Χατζηϊωάννου στη ΔΡΑΣΗ διαβάζουμε ότι ” Οι Ιωαννίτες εξέλεξαν τους εκπροσώπους του τάγματος -πλην του ισόβιου μεγάλου μαγίστρου- ενώ χθες επισκέφτηκαν το Παλάτι, το μουσείο –ιπποτικό νοσοκομείο, ενώ παρακολούθησαν και την λειτουργία στον Άγιο Φραγκίσκο. Πρώτο συνέδριο στη Ρόδο Το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ρόδο, διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια με την συμμετοχή του Μεγάλου Μαγίστρου και των μελών του Τάγματος όπου λήφθησαν αποφάσεις για συνεργασία (φιλανθρωπικές και κοινωνικές δράσεις) με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τους κατοίκους των νησιών της Δωδεκανήσου. «Είναι μεγάλη η χαρά μου να βρίσκομαι στο νησί που αποτελεί συστατικό στοιχείο της ύπαρξης μας και της ιστορίας του τάγματος» δήλωσε ο μεγάλος μάγιστρος Μάθιου Φέστινγκ που είχε επισκεφτεί επίσημα για πρώτη φορά τη Ρόδο το 2008. «Η επίσκεψη των Ιωαννιτών ιπποτών στη Ρόδο έχει συμβολική σημασία”.

Δεν μετέχουν στο τάγμα τυχαίοι άνθρωποι, αλλά μεγάλες προσωπικότητες με κύρος και ισχύ», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Φώτης Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως ήταν μεγάλη επιτυχία η διεξαγωγή του συγκεκριμένου συνεδρίου στο νησί, που πρέπει να αποτελέσει βάση αξιοποίησης περαιτέρω συνεργασίας του κράτους των ιπποτών και της Ρόδου. Τρίτη επίσκεψη μετά το 1523 Τρίτη φορά μετά την αναχώρηση τους από τη Ρόδο -τη πρωτοχρονιά του 1523- οι Ιωαννίτες ιππότες, επέστρεψαν στο νησί. Το αληθινό τάγμα, που ιστορικά αποτελεί την συνέχεια των Ιπποτών της Ρόδου, είχε επισκεφτεί μόνο δυο φόρες στο παρελθόν τη Ρόδο. Πρώτη φορά το 1931, επί μεγάλου μαγίστρου- πρίγκιπα Τζίτζι Αλμπάνι Ντε λα Ρόβερε για την γιορτή των Ευχαριστιών και στα μέσα της δεκαετίας του ’90, επί μεγάλου μάγιστρου Άντριου Μπέρτι για εκδήλωση στην Παναγιά της Φιλερήμου. Η σύγχυση που επικρατεί ανάγκασε και το πραγματικό τάγμα, να αναρτήσει ειδικό κεφάλαιο για τα μιμητικά τάγματα στην κεντρική (www. orderofmalta.int) του ιστοσελίδα. «Το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Μάλτας επιθυμεί να επισημάνει τη διάδοση σε όλο τον κόσμο φορέων και ενώσεων που χρησιμοποιώντας σύμβολα και ονόματα, όμοια με αυτά του Τάγματος, προσπαθούν να εκπροσωπήσουν τον εαυτό της, ως νόμιμοι και αναγνωρισμένοι εντολείς του Αγίου Ιωάννη. Εκτός από τη δημιουργία παρεξήγησης και σύγχυσης, η εξέλιξη αυτή βλάπτει και την καλή θέληση του τάγματος που έχει καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια. Οι οργανώσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με το «Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας», του οποίου η έδρα βρίσκεται στη Ρώμη, (Via Condotti 68) και το οποίο διατηρεί επίσημες διπλωματικές σχέσεις με πάνω από 100 μέλη και διεθνείς οργανισμούς. Εκτός από το «Κυρίαρχο Τάγμα», υπάρχουν και άλλες τέσσερις εντολείς του Αγίου Ιωάννη, που αναγνωρίζονται ως φορείς της ιπποσύνης. Αυτά διακρίνονται από τη χριστιανική τους πίστη. Οι τέσσερις εντολείς του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, που συνδέονται με τη «Συμμαχία των Ταγμάτων του Αγίου Ιωάννη», και αναγνωρίζονται από τις κυρίαρχες αρχές των χωρών τους και από το Κυρίαρχο Τάγμα της Μάλτας είναι τα εξής: Bailiwick του Βρανδεμβούργου, του Αγίου Ιωάννη και της Ιερουσαλήμ, το Τάγμα του Αγίου Ιωάννη της Ολλανδίας, το Τάγμα του Αγίου Ιωάννη της Σουηδίας και το Σεβάσμιο Τάγμα του Αγίου Ιωάννη της βρετανικής κοινοπολιτείας. Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο του 2013, το τάγμα γιόρτασε στο Βατικανό τα 900 χρόνια από την ίδρυση του από τον Πάπα Πασχάλη II, που αναγνώρισε επίσημα την κοινότητα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ και το τοποθέτησε κάτω από την προστασία της Αποστολικής Έδρας.
money-tourism.blogspot.gr

Pin It on Pinterest