Ο πρόωρος θάνατος του π.Πάβελ Τζούντα (Pawel Juda OFM)

Καθολικός Φραγκισκανός Ιερέας στη «Santa Maria» της Ρόδου

Γράφει ο π. Λουκάς*

Με μεγάλη και βαθιά θλίψη τελέσαμε την νεκρώσιμη Λειτουργία του αγαπημένου μας πατέρα Πάβελ Τζούντα (Pawel Juda) στην Παναγία της Νίκης (Santa Maria) στο Νιοχώρι στις 12 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 11.00 π.μ.

Έναν μήνα έδινε αγώνα για τη ζωή του. Αρρώστησε ξαφνικά στις 4 Αυγούστου 2022, νοσηλεύτηκε αρχικά στην κλινική Euromedica και στη συνέχεια στο γενικό νοσοκομείο Ρόδου. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον δρ. Τριανταφύλλου και έναν νεαρό νοσοκόμο που ονομάζεται Παναγιώτης, για τη φροντίδα και την καλοσύνη τους.

Στο γενικό νοσοκομείο Ρόδου έλαβε εξαιρετική φροντίδα, επιθυμούμε να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν στην προσπάθειά τους να του σώσουν τη ζωή. Η δρ. Γιάννα Σταύρακα είναι ένας πραγματικός άγγελος με όλη τη σημασία της λέξης. Ενώ επισκεπτόμασταν τον πατέρα Πάβελ στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, άκουσα αρκετούς από τους συγγενείς που είχαν αγαπημένα πρόσωπα εκεί να εκφράζουν το ίδιο.

Ήταν ευγενική, επαγγελματίας και ταλαντούχα και μας έκανε να νιώσουμε ότι ήταν πολύ ασφαλής στα χέρια της. Το νοσηλευτικό προσωπικό, με επικεφαλής την Κ. Τζιέρι (Miss Gerry) από τη Σκωτία ήταν υποδειγματικό. Όλοι τους  ήταν περιποιητικοί, επαγγελματίες, ευγενικοί και συμπονετικοί. Πρέπει επίσης να αναφέρω την ευγένεια μιας κυρίας που εργάζεται στην πύλη του νοσοκομείου, με μακριά ξανθά μαλλιά, τη Μαρία.

Είναι ένας καλός άνθρωπος, με μεγάλη ευαισθησία καθώς ήταν τόσο φιλόξενη απέναντί μας. Έχουμε πολλούς λόγους να είμαστε ευγνώμονες που έχουμε ένα νοσοκομείο στη Ρόδο όπου το προσωπικό προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορεί, μερικές φορές σε πολύ δύσκολες καταστάσεις και με περιορισμένα μέσα στη διάθεσή του.

Ο πατέρας Πάβελ

Ο πατέρας Πάβελ γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη της Πολωνίας που ονομάζεται Stopinca στις 16 Δεκεμβρίου 1971 από τον Tadeusz και την Teresa Kusol. Είχε μια αδερφή και τέσσερα αδέρφια, από τα οποία τα δύο μικρότερα είναι δίδυμα. Εισήλθε στο σχολείο των Φραγκισκανών μοναχών στην Κρακοβία σε ηλικία 14 ετών.

Ομολογήθηκε τους τρεις όρκους της φτώχειας, της αγνότητας και της υπακοής στη γιορτή του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης στις 4 Οκτωβρίου 1995 και χειροτονήθηκε ιερέας στις 29 Μαΐου 1997. Απένειμε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Δογματική Θεολογία από το Πανεπιστήμιο της Κρακοβίας.

Μετά τη χειροτονία εκτέλεσε την ποιμαντική του διακονία ως κατηχητής, δάσκαλος και βοηθός του Ανωτέρου σε πολλές ενορίες και μοναστήρια στην πατρίδα του Πολωνία, που περιλάμβαναν: Jaroslaw, Βαρσοβία  Mokotöw, Κρακοβία, St. Kazimierz και δίδαξε αφοσιωμένα Θρησκευτικά σε Ανώτατο Σχολείο στη Βαρσοβία για δώδεκα χρόνια. Στη συνέχεια, πέρασε μερικούς μήνες στην ποιμαντική υπηρεσία στην Αμερική.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2010 ήρθε στη Ρόδο για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στις Καθολικές ενορίες της Ρόδου και της Κω. Ανέλαβε επίσημη υπηρεσία στη φύλαξη των Αγίων Τόπων στις 17 Μαΐου 2011. Στις 17 Φεβρουαρίου του ίδιου μήνα είχε ήδη κάνει αίτηση για να μάθει νέα Ελληνικά με τη δεσποινίδα Δήμητρα.

Αγαπούσε την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό, και πάνω από όλα αγαπούσε το νησί της Ρόδου και τους ανθρώπους της. Ανέφερε τη Ρόδο επανειλημμένα ως «σπίτι» του. Περνούσε χρόνο στην κηπουρική καθώς είχε μεγάλο ταλέντο στην καλλιέργεια λαχανικών και φρούτων κάθε είδους.

Είχε μεγάλη αγάπη για όλα τα ζώα και τα πουλιά και ήταν αφοσιωμένος στα δύο σκυλιά μας, τον Μάκι και την Τζένη, τη γάτα μας Σούτι και πάνω απ’ όλα τον αγαπημένο του Αφρικανικό Γκρίζο παπαγάλο, τον οποίο ονόμαζε Πάτι.

Ευχαριστούμε θερμά την επίτιμη πρόξενο της Πολωνίας, κύρια Κατερίνα Ασπράκη. Ο λιτός, επαγγελματικός, συμπονετικός και ευγενικός τρόπος της κατά τη διάρκεια της ασθένειάς του και μετά το θάνατό του, η ενασχόληση με τη γραφειοκρατία που ακολουθεί ένα πένθος, ήταν όχι μόνο μεγάλο όφελος αλλά και μεγάλη παρηγοριά για εμάς και την οικογένειά του.

Αποτελεί φόρο τιμής στον πατέρα Pawel ότι ο Πολωνός πρέσβης, η Εξοχότητά του Artur Lompart και η γραμματέας του κα Beata, επιθυμούσαν να ενημερώνονται για την κατάστασή του και μάλιστα έστειλαν ένα τεράστιο floral αφιέρωμα από την Πρεσβεία. Είμαστε και στους δύο εξαιρετικά ευγνώμονες.

Ήταν γνωστός σε όλους ως ένας ήσυχος, ευαίσθητος, ευγενικός και περιποιητικός ιερέας. Είναι δύσκολο να εκφράσουμε πόση θλίψη νιώθουμε για έναν τόσο πρόωρο και απροσδόκητο θάνατο. Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι δεν θα επιστρέψει κοντά μας.

Μαζί με πολλούς από τους κατοίκους της Ρόδου, ήρθαν Φραγκισκανοί από την Πολωνία και από τους Αγίους Τόπους για να είναι παρόντες μαζί του στο τελευταίο του ταξίδι. Την ίδια μέρα και την ίδια ώρα που τελέστηκαν οι νεκρώσιμες Λειτουργίες στη Sancta Maria στη Ρόδο, οι Φραγκισκανοί και η οικογένειά του στην Πολωνία και επίσης οι Φραγκισκανοί στους Αγίους Τόπους τελέστηκαν την ίδια ώρα σε Νεκρώσιμη Λειτουργία στα αντίστοιχα μοναστήρια τους.

Τώρα, η μόνη μας παρηγοριά είναι ότι μετά τη νεκρώσιμη Λειτουργία αναπαύθηκε στην κρύπτη της εκκλησίας της Παναγίας της Νίκης-Santa Maria εδώ στη Ρόδο, στο μέρος που είχε αποκαλέσει σπίτι του. Μπορούμε να συνεχίσουμε να νιώθουμε την παρουσία του και να προσευχόμαστε για την όμορφη ευγενική του ψυχή.

Οι καρδιές μας είναι ραγισμένες και μόνο η σταθερή και σίγουρη πίστη μας στην Ανάσταση είναι που επιτρέπει να μην κατακλυζόμαστε εντελώς από τη θλίψη. Προσευχόμαστε επίσης για την οικογένειά του, η Υπεραγία Θεοτόκος, Μητέρα του Θεού να τους είναι παρηγοριά.

Τηλεφωνήματα, e-mail και κάθε είδους μηνύματα προέρχονται από εκχύσεις αγάπης προς τον πατέρα Πάβελ. Σοκ και δυσπιστία που πέθανε τόσο ξαφνικά και τόσο νέος. Μεταξύ πολλών άλλων, έχουμε ακούσει από τον Κουστώδιον των Αγίων Τόπων, τον πατέρα Φραγκίσκο Πατόν , από τόσους πολλούς μοναχούς από όλο τον κόσμο, οι Καθολικοί μας Επίσκοποι και ιερείς από την Ελλάδα.

Ο αγαπητός μας Ορθόδοξος επίσκοπος Σεβασμιώτατος Κύριλος και ο γραμματέας του π. Εμμανουήλ Σκλεβάκης και πολλοί ορθόδοξοι ιερείς στη Ρόδο και την Κω. Ακούσαμε από τους λειτουργούς της φινλανδικής και σουηδικής Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας και τις εκκλησίες τους, όλοι να εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους και τη λύπη τους στο άκουσμα ότι ο πατέρας Παύλος επέστρεψε στον Οίκο του Πατέρα.

Ο Κουστώδιος των Αγίων Τόπων σκοπεύει να επισκεφθεί τη Ρόδο και την Κω τον Νοέμβριο για να τελέσει Επιμνημόσυνες Λειτουργίες τόσο στη Ρόδο όσο και στην Κω για την ανάπαυση της ψυχής του. Οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σε μελλοντική αγγελία στη «Ροδιακή». «Μακάρι οι πτήσεις των Αγγέλων να σε τραγουδήσουν στην ανάπαυσή σου».

Όπως πάντα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καλό κόσμο της Ρόδου και της Κω για την έκρηξη αγάπης και συμπαράστασης σε αυτή τη δύσκολη στιγμή καθώς και το προσωπικό της «Ροδιακής» που ήταν πάντα τόσο υποστηρικτικό. Σας παρακαλώ, προσευχηθείτε για αυτόν και προσευχηθείτε για εμάς.


* Ο κ. Λουκάς είναι Γενικός Ἀρχιερατικός Ἐπίτροπος τῆς Καθολικῆς Ἀρχιεπισκοπικῆς Ρόδου, Νόμιμος     Ἐκπρόσωπος τοῦ Τάγματος τῶν Ἀδελφῶν Φραγκισκανῶν τῆς Κουστωδίας τῶν Ἁγίων Τόπων. Ἐφημέριος Ἱ. Ναῶν Παναγίας τῆς Νίκης, Ἁγ. Φραγκίσκου Ρόδου καί Ἀμνοῦ τοῦ Θεοῦ Κῶ.

Pin It on Pinterest