Με αθρόα συμμετοχή κόσμου η εκδήλωση στη μνήμη της Ντόρας Ζαχαριά

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή κόσμου καθώς και εκπροσώπων φορέων, πραγματοποιήθηκε το

Σάββατο 17/09/2022 στη Νέα Πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου στη Ρόδο, το τρίτο κατά σειρά Συνέδριο με τίτλο: “Αγαπώ δε σημαίνει Ανήκω”, που συνδιοργάνωσε το EUROPE DIRECT Νοτίου Αιγαίου της ΑΝ.ΔΩ Α.Ε., με τον μη κερδοσκοπικό φορέα «Γίνε Άνθρωπος» και το CSI Institute.

Το συνέδριο, αφιερωμένο στη μνήμη της Ντόρας Ζαχαριά, αλλά και στη μνήμη όλων των θυμάτων βίας – στο οποίο αξίζει να τονιστεί ότι συμμετείχαν και πέντε μητέρες δολοφονημένων γυναικών – είχε στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη όσον αφορά το φαινόμενο των γυναικοκτονιών που έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας, αλλά και σε κάθε μορφή βίας.

Άλλωστε ήταν και ισχυρή θέληση της οικογένειας της Ντόρας Ζαχαριά, να πραγματοποιηθεί μία τέτοια αφιερωματική δράση, μία μέρα πριν το ετήσιο μνημόσυνο της, αποτίοντας φόρο τιμής στην αδικοχαμένη εκπαιδευτικό. Διόλου τυχαίο λοιπόν το γεγονός της έναρξης της δράσης, με εκπαιδευτικά εργαστήρια όπου συμμετείχαν μαθητές Λυκειακών κυρίως τάξεων. Αξίζει να σημειωθεί πως η συνδρομή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ειδικότερα του Διευθυντή κ. Γιάννη Παπαδομαρκάκη υπήρξε καταλυτική, αφού χάρις στην άμεση ανταπόκρισή του, κινητοποιήθηκαν τα σχολεία, σε μία τόσο δύσκολη χρονική περίοδο, στην έναρξη ουσιαστικά της φετινής σχολικής χρονιάς.

Στο κοινό της Ρόδου απευθύνθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος, όπου μεταξύ άλλων τόνισε πως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε εγρήγορση, ενώ αναφέρθηκε και στην ίδρυση των γραφείων ενδοοικογενειακής βίας της ΕΛ.ΑΣ και την πρόθεση αυτά να αυξηθούν στο πλαίσιο της πολιτικής πρόληψης.

Λόγω τεχνικού προβλήματος δεν επετεύχθη η σύνδεση με κ. Άννα Δάντη, Επικεφαλής τμήματος επικοινωνίας στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Στο μήνυμα της ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η βία κατά των γυναικών σε όλες τις μορφές της, αποτελεί μία μάστιγα που πρέπει να εκλείψει μια για πάντα. Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλές μπροστά σε αυτά τα τραγικά εγκλήματα. Η ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια νομοθετική πρόταση που θεσπίζει κοινά ελάχιστα πρότυπα για όλα τα κράτη μέλη όσον αφορά στην προστασία, πρόσβαση στη δικαιοσύνη, στήριξη θυμάτων, την πρόληψη και τη συνεργασία. Προτείνει την ποινικοποίηση της βίας κατά των γυναικών συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής βίας, άμεση πρόσβαση στη δικαιοσύνη και πλήρης αποζημίωση του θύματος από το θύτη».

Το συνέδριο άνοιξε ο Πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης – Νεστοριδείου Μελάθρου κ. Σέργιος Αϊβάζης.

Στην συνέχεια την εκδήλωση χαιρέτισαν o Βουλευτής Δωδεκανήσου και Α’ Κοσμήτορας της Βουλής των Ελλήνων κος Βασίλειος Υψηλάντης, η βουλευτής Δωδεκανήσου κα Μίκα Ιατρίδη, η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Κοινωνικής Μέριμνας και Κοινωνικών Παντοπωλείων κα Χαρούλα Γιασιράνη. Η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πρωτογενούς τομέα, Οικολογίας και Ισότητας φύλων κα Ευδοκία Πάττα-Αποστολίδη, κατά την παρουσίασή της, αναφέρθηκε στο έργο που επιτελούν οι Δομές του Δήμου όλα τα χρόνια λειτουργίας τους καθώς και στην αναγκαιότητα ύπαρξης του Δικτύου για την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας Ρόδου, που σε λίγες μέρες συμπληρώνει ένα χρόνο από την ίδρυση του.

Την παρουσίαση του έργου και των δράσεων του EUROPE DIRECT Νοτίου Αιγαίου και της ΑΝΔΩ Α.Ε ανέλυσε ο Πρόεδρος της ΑΝ.ΔΩ Α.Ε και Δήμαρχος Χάλκης κ. Ευάγγελος Φραγκάκης.

Ακολούθησαν οι κυρίως εισηγήσεις με την κα Εύη Μηνατσή κοινωνιολόγο – εγκληματολόγο την κα Δέσποινα Φακιδαράκη Ψυχολόγο με την πολύτιμη αρωγή της κας Θεανώς Χρυσού στελέχη και οι τρεις του Συμβουλευτικού κέντρου Γυναικών Δήμου Ρόδου, ο κ. Δημήτρης Στεφανάκης ψυχολόγος και στέλεχος του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών Δήμου Ρόδου αλλά και ο κ. Μάνος Χατζημαλωνάς ψυχολόγος- ψυχοθεραπευτής και Ιδρυτής του Φιλότιμου Ιδρύματος, που καταφέραν να προσεγγίσουν το θέμα της έμφυλης βίας με εξαιρετικά άρτιο και εμπεριστατωμένο τρόπο επιδεικνύοντας παράλληλα την πρέπουσα ευαισθησία. Κατάφεραν να πληροφορήσουν το κοινό παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία, καταρρίπτοντας μύθους και εν τέλει να καταστήσουν σαφές το σπουδαίο έργο που επιτελούν όλα τα χρόνια λειτουργίας τους οι Δομές αυτές.

Στο δεύτερο σκέλος των ομιλιών, πραγματοποίησαν εισηγήσεις ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Κυβερνοασφάλεια κος Μανώλης Σφακιανάκης, η κα Θάλεια Ταγάρα Διευθύντρια Ακαδημαϊκών Προγραμμάτων & Ημερίδων του “Γίνε Άνθρωπος” και του CSI Institute, η κα Ελένη Φουντωτού Ψυχολόγος-Διευθύντρια Προσωπικού του “Γίνε Άνθρωπος” και του CSI Institute, η κα Τζίνα Λαγκαδινού Εγκληματολόγος-Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων και Εξωστρέφειας του “Γίνε Άνθρωπος” και του CSI Institute και η κα Κέλλυ Ιωάννου, Ιδρύτρια του Οργανισμού “Γίνε Άνθρωπος”.

Μετά το πέρας των εισηγήσεων, το λόγο πήραν οι πέντε μητέρες δολοφονημένων γυναικών που προσπάθησαν μέσα από τη δική της σκοπιά η καθεμιά να παρουσιάσουν στο κοινό αφενός τις κόρες τους και αφετέρου τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τόσο σε συναισθηματικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, εστιάζοντας στην ανάγκη η Πολιτεία να σταθεί εμπράκτως δίπλα στις οικογένειες τον θυμάτων. Παράλληλα ζήτησαν να υπάρξουν όλες εκείνες οι θεσμικές αλλαγές όσον αφορά τον ποινικό κώδικα, ούτως ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε τέτοιου είδους ειδεχθή εγκλήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από πολλούς φορείς της Ρόδου και το σύνολο των φορέων που πέρσι τέτοια εποχή ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν το Δίκτυο κατά της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας Ρόδου, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος με τον Πρόεδρο του κ. Βασίλη Περίδη, η Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου με τον Αστυνόμο Β’ κ. Στυλιανό Βιτζηλαίο, Υπασπιστή της Αστυνομικής Διεύθυνσης, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τον Προϊστάμενο αυτής κ. Γιάννη Παπαδομαρκάκη, το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου με την κ. Φαίδρα Τσιμπιδάκη οι Αντιδήμαρχοι Ρόδου κ.κ. Γιώργος Τριάντος και Τάσος Σπανός, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου π. Εμμανουήλ Σκλυβάκης.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφοςκ. Εύη Γιαρκιά.

Μπορείτε να δείτε την εκδήλωση στη σελίδα του Europe Direct Νοτίου Αιγαίου στο Facebook: www.facebook.com/EDSouthAegean/videos/451714730252459 και στο κανάλι του στο Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC9fVS6CGSI2evnYqqSz9_pA

Pin It on Pinterest