Ο Δήμος Καρπάθου συνυπέγραψε επιστολή για την διατήρηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Δημάρχου της Κω κ. Γιώργου Κυρίτση ο εκτελών χρέη αναπληρωτή Δημάρχου κ. Γεώργιος Τούμα συνυπέγραψε επιστολή, όπως και άλλοι Δήμαρχοι των νησιών της Δωδεκανήσου – προς τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ .
Στην επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, οι Δήμαρχοι των νησιών της Δωδεκανήσου, ζητούν άμεση συνάντηση μαζί του πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού με αίτημα τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας αλλά και την απαλλαγή τους από την επιβολή του νέου φόρου διανυκτέρευσης για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Με την επιστολή προς τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ οι Δήμαρχοι της Δωδεκανήσου ζητούν να υπάρξει ανάλογη απόφαση στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Οι επιστολές έχουν ως εξής

Επιστολή προς Πρωθυπουργό

Αξιότιμο Κύριο
Αλέξη Τσίπρα
Πρωθυπουργό

Κύριε Πρόεδρε

Εμείς , οι Δήμαρχοι της Δωδεκανήσου, σας απευθύνουμε κοινό αίτημα αλλά και έκκληση για να αποτραπεί μια ολέθρια επιλογή εις βάρος των νησιών μας και της τοπικής οικονομίας.
Αναφερόμαστε στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αλλά και στην επιβολή ενός νέου φόρου διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Και τα δύο αυτά μέτρα που θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου, θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τα νησιά, τον τουρισμό αλλά και τις τοπικές οικονομίες.
Στην τρίτη ομάδα νησιών περιλαμβάνονται νησιά της Δωδεκανήσου με πολύ μικρό πληθυσμό, που η επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου θα οδηγήσει στην εξαφάνιση της ζωής και της οικονομικής δραστηριότητας.
Περιλαμβάνονται νησιά, που έχουν υποστεί τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού προβλήματος αλλά και νησιά που υπέστησαν σοβαρές φυσικές καταστροφές το τελευταίο διάστημα.
Περιλαμβάνονται νησιά που δίνουν αγώνα επιβίωσης, προσπαθώντας να είναι ανταγωνιστικά στον τουριστικό χάρτη και οι άνθρωποι που ζουν σε αυτά αντιμετωπίζουν δυσκολίες πολύ μεγαλύτερες από αυτές που αντιμετωπίζουν πολίτες στην ηπειρωτική χώρα.
Γιατί πολύ απλά το κόστος για τη μεταφορά προσώπων, αγαθών, πρώτων υλών και υπηρεσιών σε αυτά τα νησιά, είναι υψηλότερο.
Και είναι ένα κόστος που πληρώνουν οι κάτοικοι αυτών των νησιών.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη στρέβλωση από το να θεωρούνται προνόμιο οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ και ταυτόχρονα να αγνοείται αυτό το κόστος και να το προσπερνούν κάποιοι με μεγάλη ευκολία.
Αναγνωρίζουμε τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες αλλά το κόστος από τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά μας είναι ελάχιστο στον κρατικό προϋπολογισμό.
Μπορεί επίσης να καλυφθεί στο πολλαπλάσιο από ισοδύναμα μέτρα περικοπής δημοσίων δαπανών, όπως η μείωση του κόστους για τις μετακινήσεις υπαλλήλων, τις προμήθειες και για την αγορά υπηρεσιών τρίτων.
Επικαλούμαστε την πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, που παρουσιάστηκε πρόσφατα.
Η μελέτη αποδεικνύει τεκμηριωμένα ότι τα έσοδα από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, δεν πρόκειται να προσεγγίσουν το στόχο των 85 εκ. ευρώ που υπολογίζει να εισπράξει η κυβέρνηση.
Αντίθετα, θα οδηγήσουν σε μείωση των δημοσίων εσόδων αφού:
-Θα υπάρξει αύξηση του κόστους μεταφοράς αγαθών και πρώτων υλών και παρεχομένων υπηρεσιών, που θα μεταφραστεί σε αύξηση του κόστους ζωής και μείωση της κατανάλωσης.
-Θα μειωθεί η ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας.
-Θα κλείσουν επιχειρήσεις ιδιαίτερα, οι μικρές.
-Θα ερημοποιηθούν τα μικρά νησιά του Αιγαίου.
Εμείς, οι Δήμαρχοι της Δωδεκανήσου ζητάμε μια άμεση συνάντηση μαζί σας πριν την έναρξη της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να σας καταθέσουμε τις θέσεις μας, που εκφράζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών των νησιών μας.
Ζητάμε:
α) Τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας.
β) Την απαλλαγή των νησιών μας από το νέο φόρο διανυκτέρευσης για τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Επιστολή προς Πρόεδρο ΚΕΔΕ

Κύριο
Γιώργο Πατούλη
Πρόεδρο ΚΕΔΕ

Κύριε Πρόεδρε

Οι Δήμαρχοι αλλά και οι τοπικές κοινωνίες των νησιών του Αιγαίου, υπερασπίζονται την ανάγκη διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ αλλά και την εξαίρεσή τους από την εφαρμογή του νέου φόρου διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν αποτελούν προνόμιο αλλά αντιστάθμισμα των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και προβλημάτων της νησιωτικότητας αλλά και του υψηλού κόστους μεταφοράς προϊόντων, προσώπων αλλά και υπηρεσιών.
Εμείς οι Δήμαρχοι της Δωδεκανήσου, εκπροσωπούμε νησιά που αντιμετωπίζουν τις αρνητικές συνέπειες από το μεταναστευτικό στον τουρισμό και στην τοπική οικονομία.
Εκπροσωπούμε νησιά που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές και προσπαθούν να κλείσουν τις πληγές τους.
Εκπροσωπούμε ακριτικά νησιά με ελάχιστους κατοίκους που επιμένουν να παραμένουν σε αυτό το κομμάτι της γης και να ζουν με χιλιάδες δυσκολίες.
Εν όψει του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, εμείς οι Δήμαρχοι της Δωδεκανήσου ζητάμε να υπάρξει απόφαση του Συνεδρίου που θα περιλαμβάνει σαφή θέση:
α) Για την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.
β) Για την απαλλαγή των νησιών μας από την εφαρμογή του νέου φόρου διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.
γ) Για την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών, που έχουν επιλεγεί ως χώροι εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων.