Νταβούτογλου: “Δεν δεχόμαστε τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου αν πλήξει τα τουρκικά συμφέροντα”

Με αφορμή την επικείμενη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο για τα κοιτάσματα της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, ο κ. Νταβούτογλου με δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu χαρακτήρισε τη συμφωνία «ευκαιριακή» και σε «κακό χρονικό διάστημα», για να συμπληρώσει: «Εάν η Ελλάδα υπογράψει τη συμφωνία με την Αίγυπτο, εμείς δεν θα την δεχθούμε. Ειδικά αν πλήξει τα τουρκικά συμφέροντα. Αυτή η συμφωνία για εμάς δεν θα υπάρχει».
Η Άγκυρα εξακολουθεί να πιστεύει πως χωρίς την αμοιβαία συμφωνία όλων των μερών, δεν μπορεί να υπάρξει οριοθέτηση της Ανατολικής Μεσογείου.
Επιπλέον ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε πως ο σχεδιαζόμενος αγωγός ανάμεσα στο Ισραήλ και την Κύπρο, διαμέσου της Ελλάδας προς την Ευρώπη, δεν μπορεί να γίνει για τεχνικούς και οικονομικούς λόγους. Και συμπλήρωσε με νόημα: «Δεν νιώθουμε πως απειλούμαστε. Κανείς δεν μπορεί να απειλήσει την Τουρκία. Στην Ανατολική Μεσόγειο, όλες οι συμφωνίες, ειδικά αυτές που έχουν να κάνουν με τα όρια των θαλάσσιων ζωνών, πρέπει να γίνονται ανάμεσα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Είναι ενάντια στους διεθνείς νόμους μια συμφωνία που δεν περιλαμβάνει όλα τα μέρη».
Επιπλέον σημειώνει πως η καλύτερη λύση για την Ελλάδα και την Τουρκία είναι να λύσουν πρώτα μεταξύ τους τα προβλήματα του Αιγαίου και στη συνέχεια να βάλουν και ένα τρίτο «παίκτη» στο παιχνίδι. Επιπροσθέτως ο κ. Νταβούτογλου τοποθετήθηκε και για το θέμα της ενιαίας αντιμετώπισης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο: «Γεωγραφικά υπάρχουν δύο διαφορετικές περιπτώσεις. Η Ανατολική Μεσόγειεος δεν έχει τόσα πολλά νησιά, μόλις ένα, και αυτό ακόμη ανεβάζει τη μεγάλη διαμάχη. Η περίπτωση του Αιγαίου είναι πιο μπερδεμένη. Τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα αν λυθεί το πρόβλημα της Κύπρου». Όσο για την παρουσία του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Νταβούτογλου επισήμανε: «Τα πάντα θα λυθούν αν υπάρξει λύση ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Σε κάθε άλλη περίπτωση το πρόβλημα θα παραμείνει. Έτσι, είτε οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν τον τελευταίο λόγο, είτε η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να συνηθίσει την παρουσίαση του Barbaros στις κυπριακές ακτές».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr