Μεγάλη ελληνο-αιγυπτιακή αρμάδα αναπτύχθηκε στην Κρήτη “διά παν ενδεχόμενο”

Η πρώτη αποτύπωση της στρατηγικής συμμαχίας Ελλαδας-Αιγύπτου και μία πρώτη υλοποίηση των συφωνηθέντων στο κοινό ανακοινωθέν απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και τον “τσαμπουκά” στην κυπριακή ΑΟΖ εξελίσσεται αυτή την στιγμή στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, όπου με μια μεγάλη αεροναυτική άσκηση των δύο χωρών με την κωδική ονομασία «Αlexandroupolis 14».

Μια μεγάλη ελληνο-αιγυπτιακή αρμάδα έχει αναπτυχθεί στην περιοχή, ενώ μαχητικά της ΠΑ από την 115 ΠΜ συμμετέχουν σε διάφορα σενάρια προσβολής του εικονικού εχθρού.

Οι δυνάμεις που συμμετέχουν είναι μεγάλες:  Από ελληνικής πλευράς, οι φρεγάτες κλάσης “S” «Έλλη» και «Νικηφόρος Φωκάς», το πλοίο γενικής υποστήριξης «Άξιος», η πυραυλάκατος «Σταράκης», το υποβρύχιο Type 214 «Παπανικολής», ομάδα της διοίκησης υποβρυχίων καταστροφών και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας F-16 Block 52+.

Από αιγυπτιακής πλευράς η φρεγάτα «Εns Sharm el Sheikh», οι πυραυλάκατοι «Εns Υarmouk» και «Εns Βadr», το βοηθητικό «Εns Ηalayeb» και τα παράκτια περιπολικά «Εns Wakil» και «Εns Ρafeaa».

Η άσκηση χωρίζεται σε τρία τμήματα που προβλέπουν:

  • Εν όρμω εκπαίδευση από χθες έως τις 10 Δεκεμβρίου με τη συγκέντρωση των ναυτικών μονάδων στον Ναύσταθμο της Κρήτης και εκπαίδευση σε σενάρια επιχειρήσεων ναυτικής αποτροπής στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής.
  • Εν πλω εκπαίδευση -βορείως της Κρήτης- από τις 11 έως τις 13 Δεκεμβρίου, με ανάπτυξη της δύναμης σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής.
  •  Ανάλυση των πεπραγμένων της άσκησης στον Ναύσταθμο Κρήτης την επόμενη (13 Δεκεμβρίου- τελευταία ημέρα της άσκησης) και αποδέσμευση των συμμετεχουσών μονάδων.

To μήνυμα που στέλνετι στην Αγκυρα είναι πολύ ισχυρό. Η άσκηση γίνεται και κατόπιν επιμονής του Α/ΓΕΝ Ε.Αποστολάκη, ο οποίος, προφανώς, εν όψει τον ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων και την δεδομένη αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας έκρινε ότι πρέπει να γίνει επίδειξη ισχύος Ελλάδας και Αιγύπτου.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Pin It on Pinterest