Η ”νομιμότητα” της εξέδρας, των στεφάνων της Χρυσής Αυγής και η … εκτροπή του λαού

Η χθεσινή παρέλαση στην Ρόδο, συνοδεύτηκε από εντάσεις εξαιτίας της παρουσίας της Χρυσής Αυγής στην κατάθεση στεφάνων και της επαναφοράς της εξέδρας, που είχε καταργηθεί από το 2011.

 

Ειρωνεία προς την ιστορία η παρουσία των νεοναζιστών

Σε σχέση με την παρουσία της νεοναζιστικής οργάνωσης στην κατάθεση στεφάνων, αποτελεί μέγα ατόπημα των διοργανωτών και ειδικά του Δήμου και της Περιφέρειας. Ατόπημα που εκπορεύεται από την ίδια την φύση της οργάνωσης αυτής και του χαρακτήρα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Το όχι του ελληνικού λαού στην ιταλική αυτοκρατορία, αποτέλεσε ένα μεγάλο και ηχηρό ΟΧΙ στον φασισμό. Η 28η Οκτωβρίου του 1940, ήταν η αρχή του μεγάλου αντιφασιστικού αγώνα του ελληνικού λαού, που συνεχίστηκε και μετά την εισβολή των γερμανών, με το ηρωικό έπος της Εθνικής Αντίστασης. Ο ελληνικός λαός σύσσωμος αγωνίστηκε στα βουνά της Αλβανίας και μετά συσπειρώθηκε γύρω από τις αντιστασιακές οργανώσεις, την περίοδο 1941-1944, για να αποτρέψει την κυριαρχία του φασισμού στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Η νεοναζιστική οργάνωση, που κλήθηκε να καταθέσει στεφάνι, είναι πλέον αποδεδειγμένα μια εγκληματική συμμορία, με την μισή της ηγεσία στην φυλακή για εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου και επιπλέον είναι πλέον ξεκάθαρο πως αποτελεί μιαν φασιστική-νεοναζιστική οργάνωση, με παραστρατιωτικό-παρακρατικό χαρακτήρα, που υπονομεύει την δημοκρατία και την νομιμότητα.

Η όποια αιτιολογία για τον θεσμικό ρόλο της οργάνωσης αυτής, από την στιγμή που εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο, αποτελεί “προφάσεις εν αμαρτίαις” και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, άρα  οι διοργανωτές της χθεσινής εκδήλωσης, διέπραξαν ατόπημα.

Είναι ειρωνεία να καλείται μια οργάνωση,  που όχι μόνον υπονομεύει την δημοκρατία αλλά έχει σαφή φασιστικό-νεοναζιστικό προσανατολισμό, να καταθέσει στεφάνι στην μνήμη αυτών που αγωνίστηκαν ενάντια στην ιδεολογία της.

Η επαναφορά της “εξέδρας” δεν αποτελεί αποκατάσταση της νομιμότητας

Όσον αφορά την εξέδρα και την επαναφορά της στην χθεσινή παρέλαση στην πρωτεύουσα του νομού, πρέπει να γίνουν  μερικές επισημάνσεις.

Ακούστηκαν διάφορες απόψεις σχετικά με την … επανεγκατάσταση της “εξέδρας” στον χώρο της παρέλασης στη Ρόδο,  που αναφέρονταν στην “επαναφορά στην νομιμότητα“, δηλώνοντας πως η κατάργησή της ήταν “παρεκτροπή“! Οι δηλώσεις αυτές έγιναν με αφορμή την στάση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Γάκη και του Γ. Υψηλάντη, που αρνήθηκαν να ανέβουν στην εξέδρα για τους επισήμους.

Θεωρείται λοιπόν, σύμφωνα με την άποψη αυτή, παρεκτροπή και κατάργηση της νομιμότητας η λαϊκή βούληση και η εκδήλωση της αγανάκτησης του κόσμου της Ρόδου, ο οποίος πέτυχε να καταργήσει τον θεσμό αυτό και η απαίτηση του λαού δεν μπορεί να κρίνεται ως παρεκτροπή.

Ο όποιος θεσμικός συμβολισμός της “εξέδρας” δεν μπορεί να αναιρέσει την θέληση του λαού της Ρόδου, ο οποίος με την στάση του οδήγησε στην κατάργηση της και δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως παρεκτροπή από την νομιμότητα η εκδήλωση της λαϊκής οργής.

Αλλά ανεξάρτητα από την όποια θέση εκφράζεται γύρω από το θέμα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η θέση, πως η εκδήλωση της λαϊκής οργής ενάντια στα μέτρα που ισοπεδώνουν καθημερινά το βιοτικό επίπεδο του απλού ανθρώπου, αποτελεί πράξη εκτροπής από την νομιμότητα.

Νόμιμο είναι ότι εκφράζει και αντιπροσωπεύει την λαϊκή βούληση!

“Παλμός της Καλύμνου”

Pin It on Pinterest