Δίδυμοι αστεροειδείς «χτύπησαν» τη σημερινή Σουηδία πριν από 458 εκατ. χρόνια

Οι κρατήρες από ένα «διπλό χτύπημα» αστεροειδών, το οποίο περιγράφεται ως «μία από τις μεγαλύτερες κοσμικές καταστροφές στην ιστορία του ηλιακού συστήματος» εντοπίστηκαν στη Σουηδία.

Το σπάνιο αυτό γεγονός συντελέστηκε πριν από 458 εκατ. χρόνια, ως αποτέλεσμα μιας ισχυρής σύγκρουσης στη ζώνη των αστεροειδών περίπου 12 εκατ. χρόνια νωρίτερα.

Η NASA ισχυρίζεται ότι αν ένας αστεροειδής βρισκόταν σε πορεία σύγκρουσης με τη Γη, υπάρχει πιθανότητα 15% να «συνοδευόταν» και από κάποιον άλλον.

Η αρχαία αυτή κοσμική σύγκρουση, αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, σημειώθηκε όταν ένας τεράστιος αστεροειδής έσπασε, με αποτέλεσμα να σκορπιστούν τα γιγαντιαία κομμάτια του, τα οποία αργότερα διαπέρασαν την τροχιά της Γης.

Δύο από αυτά, όπως υποστηρίζει η έρευνα, έπεσαν σε ρηχές θάλασσες της σημερινής Σκανδιναβίας. Με την ανύψωση του φλοιού της Γης, τα «σημάδια» του γεγονότος αυτού εντοπίστηκαν στην κεντρική Σουηδία.

Ο κρατήρας 7,5 χιλιομέτρων Lockne βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων νότια της πόλης Oestersund, ενώ ένας άλλος κρατήρας (700 μέτρα) βρίσκεται κοντά στην πόλη Malingen.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports και υποστηρίζει προηγούμενες υποψίες, ότι οι κρατήρες αυτοί είχαν προκληθεί από ένα εξαιρετικά σπάνιο «κοσμικό χτύπημα» αστεροειδών.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Jens Ormoe από το Κέντρο Αστροβιολογίας στη Μαδρίτη της Ισπανίας, αναφέρει ότι ο κρατήρας Lockne δημιουργήθηκε από ένα αντικείμενο μήκους 600 μέτρων, ενώ ο κρατήρας στην περιοχή Malingen «χτυπήθηκε» από ένα αντικείμενο μήκους 150 μέτρων.

 

Pin It on Pinterest