Νέα 8×8 τεθωρακισμένα για την Ελλάδα σε συμπαραγωγή με την Γαλλία και με Ελληνικό όνομα !(βίντεο)

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) υπέγραψαν μνημόνιο αμοιβαίας κατανόησης με τη γαλλική εταιρεία Nexter για τη συμπαραγωγή στην Ελλάδα πλατφόρμας τεθωρακισμένων οχημάτων.

Το εν λόγω μνημόνιο όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αφορά στη συμπαραγωγή τροχοφόρων οχημάτων 8Χ8 Philoctetes, τα οποία είναι σύγχρονης σχεδίασης με διαμορφώσεις Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) και Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ).

Τα συγκεκριμένα οχήματα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν οπλικά συστήματα υψηλής αποτελεσματικότητας που σε συνδυασμό με τη μεγάλη ευελιξία, την ταχύτητα και τη σύγχρονη θωράκιση δημιουργούν σημαντικό πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τα ΕΑΣ, η ένταξή τους στον Ελληνικό Στρατό θα επιφέρει αλματώδη βελτίωση των επιχειρησιακών του δυνατοτήτων.

Ονομάστηκε PHILOCTETES σε σχέση με τον μυθολογικό ήρωα του Τρωικού Πολέμου, αυτό το σύστημα μάχης πεζικού είναι ένα VBCI MkII, στην έκδοση του οχήματος μάχης πεζικού, εξοπλισμένο με πυργίσκο T40.

Σημείο αναφοράς στον τομέα του, το VBCI είναι ένα όχημα 8×8, 32 τόνων που είναι εξαιρετικά αρθρωτό χάρη στις διάφορες εκδόσεις του (τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, θέση διοίκησης, όλμος 120 mm, medevac και ανάκτηση οχημάτων), ικανό να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 13 τόνων και συμμετείχε σε όλα τα μεγάλα θέατρα επιχειρήσεων του γαλλικού στρατού.

Κατά τη διάρκεια αυτών των εμπλοκών, η Nexter έχει λάβει σημαντικά σχόλια και ομόφωνες απόψεις από τους στρατιώτες που έχουν πάει στη μάχη, υπό τη βέλτιστη προστασία του θωρακισμένου σώματος του.

Επιπλέον, το PHILOCTETES διαθέτει ενισχυμένο μηχανισμό χάρη στον νέο κινητήρα 600 ίππων που εξασφαλίζει πολύ υψηλή τακτική, στρατηγική και επιχειρησιακή κινητικότητα. Εκτός από αυτές τις ιδιότητες, μπορεί να προστεθεί η δύναμη πυρός του πυργίσκου T40.

Ο πυργίσκος χειρίζεται εξ αποστάσεως και είναι εξοπλισμένος με το πυροβόλο όπλο CTA των 40 mm και έναν εκτοξευτή πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς MBDA (MMP). Το 40 CTA, το οποίο οπλίζει ήδη τον πύργο JAGUAR EBRC του Γαλλικού Στρατού, εκτοξεύει τα διάφορα τηλεσκοπικά πυρομαχικά των 40 χιλιοστών που αντιπροσωπεύουν το μέλλον των πυρομαχικών μεσαίου διαμετρήματος: υψηλής εκρηκτικής ικανότητας, αεροδιάσπασης και βλήματα βελών ικανά να τρυπήσουν έως και 140 χιλιοστά θωρακισμένο χάλυβα.

Ως αποτέλεσμα, τα τελευταίας γενιάς όπλα του πυργίσκου T40 προσφέρουν στο PHILOCTETES ικανότητα απόκρισης, σε όλες τις σύγχρονες χερσαίες απειλές στο πεδίο της μάχης. Έτσι, το PHILOCTETES ανταποκρίνεται άψογα στις απαιτήσεις του Ελληνικού Στρατού για κινητικότητα, προστασία, αρθρωτή και ισχύ πυρός.

Τον Ιούλιο του 2021, η Nexter εκμεταλλεύτηκε την πρώτη έκδοση της έκθεσης DEFEA, που διοργανώθηκε στην Αθήνα, για να σηκώσει το «πέπλο» σε μια νέα έκδοση του Armored Infantry Combat Vehicle (VBCI), που ονομάζεται “PHILOCTETE”, που πήρε το όνομά του από τον ήρωα του Τρωικού Πολέμου. Διασφάλιζε επίσης ότι, αυτό το τεθωρακισμένο όχημα θα ανταποκρινόταν στις «απαιτήσεις του ελληνικού στρατού σε ότι αφορά την κινητικότητα, την προστασία, τη σπονδυλωτότητα και την ισχύ πυρός».

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest

Share This