Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Η Αρμενία κατηγορεί επίσημα την Τουρκία ότι σαμποτάρει την εκεχειρία στην περιοχή

Την Τουρκία κατηγορεί με επίσημο τρόπο η Αρμενία πως σαμποτάρει την εκεχυρεία στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προκειμένου να ικανοποιήσει τις επεκτατικές φιλοδοξίες της στον Νότιο Καύκασο. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν πιστεύει ότι μόνο η αλλαγή της στάσης από πλευράς Άγκυρας θα μπορούσε να ωθήσει το Αζερμπαϊτζάν να σταματήσει τη στρατιωτική δράση του στον θύλακα αυτόν.

Στην πρώτη του συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters αφότου συμφωνήθηκε η κατάπαυση του πυρός, το περασμένο Σάββατο (10/10), ο Πασινιάν δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι έχει δει την Τουρκία να αλλάζει στάση.

Από την ημέρα που ξέσπασαν οι μάχες, στις 27 Σεπτεμβρίου, η Άγκυρα στηρίζει σθεναρά το Μπακού και δηλώνει ότι οι αρμενικές δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν από τον θύλακα. Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, όμως κυβερνάται και κατοικείται από Αρμένιους.

Η Άγκυρα δηλώνει ότι θα πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στις διεθνείς συζητήσεις για το θέμα, κάτι που βρίσκει αντίθετη την Αρμενία. Η κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας δεν τηρείται, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις και εγκλήματα εναντίον αμάχων.

Μιλώντας από την επίσημη κατοικία του, ένα τεράστιο κτίριο της σοβιετικής εποχής στο κέντρο του Γερεβάν, ο Πασινιάν κατηγόρησε την Τουρκία ότι σαμποτάρει την εκεχειρία και προσπαθεί να εισχωρήσει στην ευρύτερη περιοχή του Νότιου Καυκάσου, προωθώντας τις επεκτατικές φιλοδοξίες της, όπως τις αποκάλεσε.

«Είμαι πεπεισμένος ότι για όσο διάστημα η στάση της Τουρκίας παραμένει αμετάβλητη, το Αζερμπαϊτζάν δεν θα σταματήσει να πολεμά», τόνισε σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Αζερμπαϊτζάν δηλώνει ανοιχτό στην προσωρινή ανθρωπιστική εκεχειρία, στόχος της οποίας είναι η ανταλλαγή αιχμαλώτων και νεκρών, όμως κατηγορεί την Αρμενία ότι την παραβιάζει. Παράλληλα, προειδοποιεί ότι θα συνεχιστούν οι μάχες, μετά τη λήξη της εκεχειρίας, με σκοπό να καταλάβει περισσότερα εδάφη.

Ο Πασινιάν είπε ότι η Τουρκία έχει δηλώσει δημοσίως, πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, ότι πιστεύει πως το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να συνεχίσει τον πόλεμο. Πρόσθεσε ότι, μετά την επίτευξη της συμφωνίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τηλεφώνησε στον Αζέρο ομόλογό του. Άφησε να εννοηθεί ότι ο σκοπός αυτός του τηλεφωνήματος «ήταν στην πραγματικότητα να δοθεί μια οδηγία, να μην τολμήσει σε καμία περίπτωση να σταματήσει τις μάχες».

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest